De eerste hapjes

Assalamu ‘alaykum,

In mijn blogs neem ik je mee in mijn borstvoedingsavontuur. Mijn oudste van (alweer!) drie heb ik twee volle islamitische jaren borstvoeding kunnen én mogen geven. Alhamdulillaahi rabbil ‘alamin. Nu met mijn tweede zoon, Esmer, zijn we opnieuw het avontuur aangegaan. En het gaat als een speer! Lees je weer mee? Vandaag blog ik over tandjes en eerste hapjes!

Tandjes en hapjes

Tandjes, eerste hapjes. Het is all happening! Ja, ja, kleine baby’s worden grote baby’s, maashaa’Allah. Inmiddels is Esmer ruim 8 maanden en 5 tandjes rijker. Rond de zes maanden kreeg hij zijn eerste tandje: dat betekende dat we langzaam aan met proeven mochten beginnen. Bij Sami, de oudste, kon ik echt niet wachten. Hoewel ik strikt wilde vasthouden aan de zes maanden-grens om te beginnen met hapjes, was mijn geduld met 5,5 maand toch echt op. Voorzichtig zijn we toen begonnen met het introduceren van voedsel. Bij Esmer merkte ik dat het me allemaal veel minder interesseerde. Het gaat eigenlijk wel prima met alleen borstvoeding. Bij de eerste twee keer proeven was het wel huilen geblazen toen we het het appeltje en het partje nectarine weghaalden bij hem. Hij wilde duidelijk meer. En nu? Het lijkt hem totaal niet te interesseren. Nu moet ik ook bekennen dat er totaal geen regelmaat aanwezig is, waardoor het proberen van hapjes er wat bij inschiet. Voor wie het leuk vindt om te weten: wij prakken én bieden fruit en groente aan in grote stukken (ook wel Rapley of baby led weaning genoemd). Zo leert hij proeven én wordt zijn motoriek extra uitgedaagd.

Die vier maanden-grens

Heb ik vanaf vier maanden dan helemaal niets anders aan mijn baby gegeven dan melk? Nee, helemaal niks! We weten dat het consultatiebureau (CB) adviseert of aangeeft dat je vanaf vier maanden mag (niets moet) beginnen met het geven van wat vast voedsel. Niet veel, maar een enkel theelepeltje. Dit om je kindje te laten wennen aan nieuwe structuren, nieuwe smaken en het risico te verlagen op voedselallergieën. Het CB heeft een adviserende rol en dit advies heb ik naast mij neergelegd. En dat was prima, aldus het CB. Ik volg namelijk niet het CB, maar volg de richtlijnen van de World Health Organization (WHO).

Die zes maanden-grens

De WHO adviseert op basis van onderzoeken dat elke baby de eerste zes maanden exclusief borstvoeding zou moeten krijgen. Naast dat een baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt via die borstvoeding, kan het geven van vast voedsel slecht zijn voor de darmen. Nu heb ik velen al horen zeggen: “Ik kreeg vroeger met 3 maanden al hapjes en met mij is er niks aan de hand”. Alhamdulillah en moge Allah ons een goede gezondheid blijven schenken. Ameen. Maar het kan problemen opleveren. Dit komt doordat de darmen nog niet voldoende zijn ontwikkelt om vast voedsel te verwerken. Het te vroeg beginnen met bijvoeding kan zorgen voor grotere risico’s op overgewicht, eczeem, luchtwegproblemen, verkoudheid en oor- en keelinfecties, ontstekingen in het spijsverteringsstelsel, minder rijpingstijd voor de darmen én in het kader van Islamitische Borstvoedingsorganisatie Halimah: terugloop van de borstvoeding. Want, zoals al zo vaak gezegd is, borstvoeding werkt op vraag en aanbod en als de vraag wordt beantwoord met iets anders dan melk, zal er minder melk worden aangemaakt.

Het fascinerende van borstvoeding

Maar moet je kind dan niet af en toe water drinken bij die hittegolf die Nederland teisterde of moet je kind niet wennen aan smaken? Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Het fascinerende van borstvoeding vind ik toch wel het aanpassende karakter. De samenstelling en de smaak van borstvoeding varieert van dag tot dag, zelfs de dag en de nacht kunnen verschillen. Bij hete en zonnige dagen zal je melk wateriger worden, wat het geven van water aan je baby onnodig maakt. Allahu akbar! Hoe bijzonder is dat!

Een islamitisch oordeel

Naast dat er een advies wordt gegeven vanuit de WHO, is er islamitisch gezien ook een grens die aangeeft wanneer je met vast voedsel kan beginnen. En dit oordeel is: wanneer het eerste tandje verschijnt. Dit oordeel is gegeven door Ibn Qayyim al-Jawziyyah (1350/1351). Hij geeft aan in een vrije vertaling: “Baby’s zouden alleen melk moeten krijgen tot de eerste tand verschijnt, omdat hun magen zwak zijn en niet instaat zijn om voedsel te verteren. Als het eerste tandje is verschenen, is de maag sterk geworden en in staat om vast voedsel tot zich te krijgen. Het voedsel moet geleidelijk worden geïntroduceerd.”

Wij als, Islamitische Borstvoedingsorganisatie Halimah, raden ten alle tijden aan om de grens van zes maanden te bewaken. De kennis over de fysiologie van het darmstelsel was in die tijd nog niet zover als het nu is. Dus als jouw kindje met twee maanden al tandjes krijgt, zeker even wachten. Krijgt je kleine pas met acht maanden een eerste tandje, kan je ervoor kiezen om dus tot die acht maanden te wachten.

Wanneer ben jij begonnen met het bijvoeden? En hoe verliep dat?

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address