Fenegriek bij borstvoeding

In mijn tandemvoedtijden gebruikte ik fenegriek om mijn melkproductie te verhogen. Omdat er niet echt duidelijke informatie was over het gebruik ervan bij borstvoeding, leek het mij fijn om in dit artikel meer informatie te geven over dit geweldige voedingsmiddel.  Wil jij ook je melkproductie boosten of een kickstart geven in je kraamweek? Lees dan snel verder.

De functie van fenegriek

Fenegriek en dan specifiek de zaadjes ervan worden in bijvoorbeeld de Indiase, Pakistaanse en Arabische keuken gebruikt om allerlei gerechten te verrijken. Naast deze culinaire functie heeft fenegriek ook een heilzame werking. Zo schijnt het van nut te zijn voor onder andere mensen met diabetes, maar ook voor het verhogen van het testosterongehalte bij mannen en om aan te komen in gewicht.

Qua voedingswaarde bevat fenegriek onder andere vitamine B1, B2, B6 maar ook mineralen zoals magnesium en ijzer. Het draagt bij aan ijzeraanmaak en is daarom een fijne aanvulling voor mensen met bloedarmoede.

Fenegriek helpt ook om de borstvoeding met name in de beginperiode op gang te helpen. Hoewel het wetenschappelijke bewijs hiervoor vrij mager is, blijkt het in de praktijk al eeuwenlang gebruikt te worden hiervoor. Bovendien, wat werkt voor de een, werkt voor de ander juist weer niet. Je moet het dus echt zelf uitproberen en ervaren om te kijken of het wat voor jou is. Voor moeders met hyperlactatie is het verstandig om geen fenegriek te nuttigen omdat het voor hen juist te stimulerend kan werken.

Hoe gebruik je fenegriek?

Er zijn grofweg vier manieren om fenegriek te gebruiken als je je melkproductie een handje wilt helpen. De eerste manier is om het te verwerken in gerechten, zo krijgen Marokkaanse vrouwen in hun kraamtijd vaak gerechten met fenegriek voorgeschoteld omdat dit een boost geeft in je melkproductie. Zelf vond ik het vrij lastig om dagelijks te koken met fenegriek dus voor mij was dat eigenlijk geen optie.

De tweede manier om fenegriek te gebruiken is door dagelijks fenegriekpillen in te nemen, onder andere verkrijgbaar bij Holland & Barrett en soortgelijke winkels. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik heb van een aantal dames in mijn omgeving gehoord dat dit voor hen erg goed werkte.

Volgens de derde manier is fenegriek in combinatie met een aantal andere kruiden verwerkt tot een thee. Deze borstvoedingsthee schijnt voor veel vrouwen goed te werken (vooral in de kraamtijd) en is ook te koop bij natuurwinkels. Zelf heb ik deze thee ook ingenomen, ik vond het vooral lekker maar wat betreft werkzaamheid vond ik persoonlijk de vierde manier het beste.

De vierde manier om dagelijks een portie fenegriek in te nemen.  Ik deed dit door fenegriek korrels een nacht van tevoren te laten weken in water. Elke ochtend neem je daar dan wat van in. De hoeveelheid is op het begin echter wel wat lastiger om te bepalen maar er is wel een heel duidelijke manier om vast te stellen dat je goed zit!

Wanneer gebruik je voldoende fenegriek korrels?

Als het gaat om de hoeveelheid fenegriek korrels is er niet per se een duidelijke hoeveelheid, het is dus even ontdekken wat voor jou werkt en wanneer het voor jouw gevoel goed is qua melkproductie. Wel is er een hele makkelijke manier om zeker te weten dat je goed zit. Het is namelijk erg simpel! Wanneer je zweet en urine beginnen te ruiken naar fenegriek weet je dat je de juiste hoeveelheid hebt gebruikt. Bij mij was dit een volle theelepel geweekte fenegriekkorrels per dag.

Ik vond het erg fijn om mijn melkproductie via een natuurlijk voedingsmiddel een boost te geven en ik zal mijn dagelijkse fenegriekritueel inclusief de bijbehorende geuren zeker nooit vergeten lol. Heb jij welk eens fenegriek gebruikt om je melkproductie te stimuleren, zoja wat is jouw ervaring ermee?

Image by Ajale from Pixabay 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address