Borstvoeding & Vasten | Het officiële advies vanuit IBO Halimah

Het dilemma waar veel moeders elke Ramadan tegenaan lopen. Ga ik vasten terwijl ik borstvoeding geef en mijn kindje nog geen twee jaar is?

 Mijn kindje is onder de 2 jaar en ik wil gaan vasten

Als je in gedachte houdt dat het geboorterecht 2 volledige islamitische jaren omvat moet je ook een goed beeld hebben van de mogelijke risico’s om je besluit bewust te kunnen nemen.

Je kan tijdens de tijd dat je mag eten heel goed op je voeding en drinken letten, veel producten eten zoals haver, dadels en fenegriek maar dat geeft geen garantie op dat vasten en borstvoeding geven succesvol gaat zijn. Het is goed om te beseffen hoe het lichaam werkt en wanneer je productie terugloopt dat eigenlijk een van de laatste(!) signalen is dat je lichaam borstvoeding en vasten niet trekt.

Je lichaam levert al topsport door borstvoeding te maken, wanneer je onvoldoende voedingsstoffen en vocht binnen krijgt zal er van je eigen reserves worden genomen en pleeg je roofbouw op je eigen lichaam. Daarom ook ons nadrukkelijke advies dat als het vasten wel lukt dat je écht moet zorgen genoeg voedingsstoffen en vocht binnen te krijgen. Hier geven wij dan ook veel tips voor. Echter blijven wij benadrukken, vooral als je kind nog exclusief borstvoeding krijgt, hoe belangrijk het is om de keuze bewust te maken en je lichamelijke welzijn en de borstvoeding daarmee in acht te nemen. Roofbouw op je lichaam plegen is islamitisch gezien niet toegestaan omdat je bewust je lichaam schade toe doet met alle klachten van dien.

Wanneer je als gevolg van het vasten merkt dat je productie terugloopt is dit niet voor iedereen meer te herstellen. Soms werkt veel aanleggen gewoon niet meer omdat de productie al te ver is afgebouwd, of dat het lichaam teveel moet herstellen van de roofbouw en dus geen voorrang aan de borstvoeding kan geven.

Doorgaan met vasten kan einde melkproductie als gevolg hebben

De afgelopen jaren tijdens de Ramadan hebben we ontzettend veel berichten gekregen van zusters die gingen vasten en (onbewust) te lang doorgingen waardoor de productie terugliep. Velen die terugvielen op bijvoeden kwamen in het cirkeltje van verder afbouwen terecht. De Ramadan komt ieder jaar weer terug waarbij Allah ons de vrijstelling en gelegenheid biedt om dit op een ander geschikter moment in te halen en/of af te kopen door fidyah te betalen (afhankelijk van welke mening je hierin volgt). Voor de zoogperiode krijg je enkel een kans om deze te volbrengen in shaa’ Allah.

Een kind kan wanneer je vast tijdens de Ramadan in de nachten extra vragen om moedermelk en die nachten zijn zo belangrijk om aan te leggen om de prolactine spiegels te blijven boosten. Kun je dit in de al korte nachten niet opbrengen dan weet je al dat vasten geen goed idee is.

Bijvoeding (extra) gaan geven, of dat nou kunstvoeding, vaste voeding of afgekolfde moedermelk(voorraad) is, is de grootste fout die je kan maken. Bijvoeden in wat voor vorm dan ook verstoort de natuurlijke balans van vraag en aanbod met als gevolg dat je de borstvoeding afbouwt. Borstvoeding is een natuurlijk aanwezige, geoorloofde en nodige behoefte waar jouw kind recht op heeft. Wanneer jij vreest dat deze balans verstoort zal worden het geboorterecht daardoor in gevaar komt is er de vrijstelling waar je gebruik van moet maken.

Er waren ook moeders die na 1 dag vasten helemaal geen melk meer hadden. Want ook dat kan gebeuren. Terwijl de baby’s nog onder de een jaar waren en borstvoeding dus hun hoofdvoeding is subhan’Allah. Het is niet alle zusters gelukt hun productie weer op te bouwen wat resulteerde in het niet kunnen vervullen van het geboorterecht.

Borstvoeding geven is een unieke vorm van ibaadah

Borstvoeding geven is een unieke vorm van ibaadah die maar 1 keer in het leven van je kindje en van jezelf voor komt. Je vervult het geboorterecht van je kind, Allah subhana wa ta’ala heeft de vrijstelling voor het vasten gegeven om dat recht te kunnen vervullen. Dat zegt dus eigenlijk al hoeveel barakah er in deze vorm van aanbidding ligt.

Het advies wat wij zusters elk jaar geven is dat als je buiten de Ramadan al merkt dat je productie makkelijk zakt als je minder eet of drinkt je eigenlijk al weet wat er gaat gebeuren als je driekwart van de dag niet eet en drinkt. Je bent niet verplicht om een hele dag tijdens de Ramadan te gaan vasten om dit uit te testen.

Het is het jouw recht, jouw plicht zelfs, om van de vrijstelling gebruik te maken wanneer dat nodig is om het door Allah geschonken recht aan jouw kind op 2 jaar borstvoeding te waarborgen. Allah subhana wa ta’ala wil graag dat je deze bijzondere vorm van ibaadah, de borstvoeding, en dus het geboorterecht van je kindje vervult. Wanneer jij vrees voelt wil Allah subhana wa ta’ala niet dat jij vreest en heeft de vrijstelling gegeven om er gebruik van te maken.

*Voor nog meer uitgebreide informatie over borstvoeding en het vasten, vanuit zowel religieus als gezondheidsperspectief mét onderbouwing en bronnen, onze adviezen, tips en álles wat je nog wilde weten over Borstvoeding in de heilige Ramadan, verwijzen we naar ons uitgebreide e-book. Nu enkel en exclusief beschikbaar in onze besloten zustergroep ⬇
IBO Halimah | Zustergroep

Lees ook:

Belangrijkste reminder: Zusters, voel je niet schuldig als je niet kan vasten!

Borstvoeding in de islam: Het geboorterecht van je kind, hier en in het hiernamaals

Borstvoeding in de Ramadan: Het gevaar van bijvoeden

Borstvoeding & Vasten: “Hoe weet ik of mijn productie terugloopt?”

Grote misvatting: Over het ‘moeten proberen’ te vasten

There are 2 comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address