Borstvoeding & Dadels | Het bijzondere effect op de melkproductie

Niemand die het zal ontkennen: de dadel is (spirituele) superfood voor ons als moslims. Het eten van dadels wordt benadrukt in de bijzondere sunnah van onze geliefde Profeet, vrede zij met hem, en kent een hoge spirituele waarde in de islam. In de maand Ramadan is het haast niet weg te denken uit ons voedingspatroon. Maar dat zou zeker ook moeten gelden voor zusters tijdens de zwangerschap, bevalling en zoogperiode!

Ik schreef al eens eerder over waarom dadels onmisbaar zijn tijdens zwangerschap en bevalling, vanuit zowel islamitisch als wetenschappelijk perspectief. Maar hoe zit het nu met het effect van dadels op de borstvoeding? Vandaag vertel ik daar meer over!

De dadel: (spirituele) superfood voor moslims

De dadelpalm (Phoenix dactylifera) is een palm uit west-Azië en Noord-Afrika, die ook wordt gecultiveerd in de Verenigde Staten, Zuid-Azië en Australië en de inmiddels bekende, bruine vrucht voortbrengt. De dadelvrucht, waarvan iedere soort uniek is in grootte, zoetheid, smaak en textuur, bevat maar liefst 15 soorten mineralen zoals potassium, calcium, magnesium en zink, 23 types aminozuren, vitamines, koolhydraten, proteïnes, 14 soorten vetzuren, vezels en nog zoveel meer! [1] Dit kleine zoete vruchtje is een zuivere voedingsbom dat barst van zoveel goeds voor onze gezondheid! En wat voor ons als moslims al eeuwenlang een bekende en bijzondere sunnah is, vooral in de Ramadan.

Onze profeet Mohammed ﷺ zei: “Als je een dadel hebt, verbreek je vasten ermee. Als je dat niet hebt, verbreek het vasten met water want het is reinigend.” [2]

Water om de vochtreserves in het lichaam weer aan te vullen en een paar dadels voor de hoognodige voedingsstoffen. Je herkent vast de energieboost die je krijgt na de paar dadels gegeten te hebben zodat je rustig salat-ul magrib kan bidden En zoals met alle levensgewoonten van de profeet, vrede zij met hem, geloven wij dat ook hier grote wijsheid in verscholen zit. 💚

Effect van dadels op de melkproductie

Van oudsher geroemd

Dadels behoren tot de zogenaamde lactogene voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen werden van oudsher al gebruikt worden door borstvoedende moeders om een gezonde en krachtige melkvoorraad te bevorderen. Dadels werden in oude culturen door vrouwen als heilzame voeding beschouwd. In het boek ‘A Breastfeeding Diet Guide with Lactogenic Foods and Herbs for a Mom & Baby’s Best Health‘ (2007) wordt gesteld dat melkproductie suiker onttrekt uit het bloed, wat we dienen aan te vullen met zoete voeding uit de natuur. Geraffineerde suikers zijn dus uit den boze en er wordt aangespoord om terug te keren naar de traditionele geneeskunde die ons al leerde over lactogene voedingsmiddelen die ook nog eens supergezond zijn, zoals dadels [3].

Dadels in de wetenschap

Wist je dat uit meest recent onderzoek blijkt dat dadels zelfs de bewezen werking van fenegriek passeren in positieve effect op de melkproductie? [4] In een onderzoek (2018) naar het effect van fenegriek op de melkproductie werd deze vergeleken met onder andere de lactogene voedingsmiddelen ‘de vijf-in-één-kruid’ (Coleus amboinicus Lour) and dadels (Phoenix dactylifera).
Vijf onderzoeken werden geanalyseerd met een totaal aan 122 deelnemers die fenegriek gebruikten tijdens de borstvoedingsperiode. De uitkomsten waren opmerkelijk: De resultaten van 4 studies lieten zien dat de consumptie van fenegriek de productie van moedermelk significant deed toenemen in tegenstelling tot de placebo. Deze vergelijking liet dus zien dat fenegriek effectief bleek als lactogeen voedingsmiddel. Echter bleek ook dat het lactogene effect van de vijf-in-één kruid en dadels vele malen groter waren dan die van fenegriek en de andere vergelijkende groepen [4].

Deze studie bevestigt eerder verricht onderzoek in 2014 naar het effect van fenegriek en dadels op de melkproductie en zelfs het geboortegewicht over een periode van twee weken na de bevalling. Het bleek dat ook hier dadels superieur uit de bus kwamen qua effect op het geboortegewicht na zeven dagen. Qua effect op de productie bleek in dit onderzoek geen significant verschil tussen het effect van fenegriek t.o.v. dadels. Allebei hadden een positief effect op de melkproductie [5].

Wist je dat uit meest recent onderzoek blijkt dat dadels zelfs de bewezen werking van fenegriek passeren in positieve effect op de melkproductie?

Subhan’Allah. Dadels hebben dus een bewezen positieve effect op de melkproductie! Nu, hoe werkt dit precies? Het eten van dadels activeert de productie van prolactine, het hormoon verantwoordelijk voor de aanmaak van moedermelk. Dit werkt als volgt: dadels zijn zeer rijk aan tryptofaan, welke een van de 10 essentiële aminozuren is dat het lichaam gebruikt om de proteïnen te maken die het nodig heeft. Tryptofaan dient als de voorloper van serotonine (ook wel bekend als onze feel-good neurotransmitter). Serotonine ondersteunt de aanmaak van moedermelk doordat het dopamine tegengaat. Dopamine is verantwoordelijk voor het onderdrukken van prolactine.

Met andere woorden: een hoog gehalte aan tryptofaan leidt tot een hoog gehalte aan serotonine wat weer resulteert in een hoog prolactine niveau in het lichaam [6]. Dit maakt dadels lactogeen waardoor het de nodige boost kan geven in de melkproductie.

Ook weten we uit onderzoek naar dadels als voorbereiding op de bevalling, dat wordt gesteld dat het lijkt of dadels een samenstelling hebben die het effect van oxytocine nabootst. Oxytocine is bij de borstvoeding verantwoordelijk voor de zogeheten toeschietreflex, het loslaten van melk uit de borst en is daarmee onmisbaar in het borstvoedingsproces. Ook heel handig!

Als je vast en/of de productie wilt boosten

Vast je en geef je borstvoeding? Dan mogen dadels echt niet ontbreken in je voedingspatroon. Om de extra belasting voor het lichaam door het vasten op te kunnen vangen zijn dadels het aangewezen voedingsmiddel om het lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien en natuurlijk: als je de melkproductie een extra boost wil geven!

Advies: In de Ramadan bij de ochtendmaaltijd (suhoor) 5-7 dadels en bij de avondmaaltijd (iftar) ook 5-7 dadels. Afhankelijk van de grootte (5 grote of 7 kleinere). Oneven getallen hebben ook een spirituele waarde in de islam. Buiten de Ramadan is in de ochtend voldoende. Consistency is key, dus vaak dadels nuttigen zorgt voor een fijn voorraadje aan voedingsstoffen en mineralen in het lichaam waar het lichaam en dus ook de borstvoeding van kan profiteren.

In de praktijk ervaren veel borstvoedende zusters dit effect al op hun melk. In smoothies zijn dadels heerlijk om te gebruiken, maar ook in bijvoorbeeld dadelballetjes die je kan maken met o.a. havermout, noten en zaden. Allemaal gezond en bevorderlijk voor de melkproductie en bovenal: héérlijk smullen! Bismillaah.

LET OP: Een goed borstvoedingsbeleid staat nog altijd op nummer 1 bij het slagen van de borstvoeding, vooral als er ook gevast wordt. Lactogene voedingsmiddelen zijn niet dé oplossing en dienen slechts ter ondersteuning bij de borstvoeding. Ze kunnen zeker een positief effect hebben, mits er naast een goed borstvoedingsbeleid ook voldaan wordt aan volwaardige voeding, een vochtbalans dat goed op peil wordt gehouden en voldoende rust. Onthoud: het waarborgen van een goede borstvoeding en daarmee het geboorterecht van je kind heeft altijd voorrang.

Lees hier ook het officiële advies van IBO Halimah over borstvoeding en vasten in de Ramadan

Bronnen:

[1] The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? (2003) Zie onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850886

[2] Overgeleverd door Salman ibn Amirin, authentiek verklaard in Sunan Abu Dawood – Book 13 Hadith 2348.

[3] Mother Food: A Breastfeeding Diet Guide with Lactogenic Foods and Herbs for a Mom & Baby’s Best Health (Rosalind Press, 2007)

[4] Zie onderzoek: Effectiveness of fenugreek as a galactagogue: A network meta-analysis. (2018)

[5] Zie onderzoek: The Effect of Fenugreek Herbal Tea and Palm Dates on Breast Milk Production and Infant Weight. (2014)

[6] Top 10 Lactogenic Foods for Breastfeeding Mums: Dates (2019).

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address