Borstvoeding in de islam | Het geboorterecht van het kind, hier en in het hiernamaals

IBO Halimah baseert zich op het bijstaan van zusters in het voltooien van het islamitische geboorterecht op 2 jaar borstvoeding. Alle informatie en adviezen vanuit ons team hebben dan ook als uitgangspunt om dit recht te waarborgen in shaa’Allah.

Het geboorterecht van onze kinderen is door Hem geschonken en gewaarborgd als richtlijn op verschillende plekken in de heilige Qur‘ān. Dit is de reden waarom er een groot gedeelte in het e-book* ‘Borstvoeding in de heilige Ramadan’ besteed is aan de uitleg over het grote belang van borstvoeding in de islam en wat het door Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى geschonken geboorterecht van het kind precies inhoudt, en ook niet onbelangrijk: waarom het de verplichting van het vasten zelfs overstijgt.

Bovenstaand prachtige hadith over borstvoeding in het paradijs, bevestigt dat de wereldse voordelen qua gezondheid, sociaal-emotionele welzijn en zelfs de geestelijke band tussen moeder en kind overstegen worden. Want borstvoeding in de islam heeft boven alles een bijzonder spirituele basis. Borstvoeding is iets wat Hij, Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى in al Zijn wijsheid voorgeschreven heeft voor onze kinderen.

Wij zijn bevoorrecht om borstvoeding te mogen geven en zelfs verplicht gesteld als wij daartoe in staat zijn.

Borstvoeding is iets wat Hij heeft gewaarborgd als een schat voor onze kinderen, en onderdeel heeft gemaakt van Zijn perfecte creatie en in ons heeft geplaatst subhan’ Allah. Borstvoeding komt van Hem, en Hij is het Die geeft. En het is om die reden dat borstvoeding een grootse religieus-spirituele aangelegenheid is in de islam, waar de moeder o.a. haar hoge status aan dankt. Wij zijn bevoorrecht om borstvoeding te mogen geven en zelfs verplicht gesteld als wij daartoe in staat zijn.

Borstvoeding in de Ramadan

Zelfs in het paradijs wordt het volledige recht van het kind nageleefd als hij voor de leeftijd van 2 jaar komt te overlijden, wat kiezen wij dan om te doen op deze wereld? Het geboorterecht voltooien is ibaadah (aanbidding). Als je borstvoeding geeft in de Ramadan, is het geboorterecht waarborgen misschien wel dé grootste vorm van ibaadah die je zult verrichten.

Als je borstvoeding geeft in de Ramadan, is het geboorterecht waarborgen misschien wel dé grootste vorm van ibaadah die je zult verrichten.

En in deze zegenrijke maand die om aanbiddingen hoort te draaien, spirituele bezinning en waarin wij horen te genieten van Zijn oneindige genade en zegeningen die op ons rusten, zijn er borstvoedende zusters die nu al stressen om hun melkproductie en niet weten wat ze aan moeten met het vasten. Ieder jaar weer zien wij talloze zusters waarbij de productie gestopt is, omdat ze toch zijn gaan vasten in combinatie met onnodig (extra) bijvoeden en/of te lang door zijn gegaan met vasten. Er zijn zelfs ook zusters die al bewust gaan afbouwen omdat de Ramadan eraan komt, subhan’ Allah. Dat kan nooit, nóóit Zijn bedoeling zijn geweest.

Hij heeft het geboorterecht van het kind boven de verplichting van het vasten gesteld voor borstvoedende moeders. Anders was er ook geen vrijstelling mogelijk gemaakt, we blijven ons officiële advies gebaseerd op het islamitische geboorterecht herhalen en uitleggen. Het is belangrijk om het geboorterecht te voltooien en er alles aan te doen om dat te waarborgen. Je hoeft je niet schuldig te voelen of bezwaard om het te moeten proberen. Het is zelfs een plicht van de moeder om van de vrijstelling gebruik te maken wanneer dit geboorterecht risico loopt. Ook dit ís ibaadah.

Hij heeft het geboorterecht van het kind boven de verplichting van het vasten gesteld voor borstvoedende moeders.

Volharden is geen optie als je kind eronder lijdt doordat de borstvoeding eronder lijdt. Zodanig dat er zelfs een einde aan komt en hierdoor je kind wordt onthouden van zijn of haar geboorterecht. Bijvoeden in plaats van borstvoeding geven is ook een vorm van je kind onthouden van zijn of haar geboorterecht. Dat kan niet, dat mág niet. Hierdoor lijd jij ook spiritueel, doordat je in gebreke blijft om het recht te vervullen van je kind.

Zoogperiode is eenmaal in je leven

En natuurlijk is het zwaar om het vasten te moeten missen. Ik herinner me dat als geen ander. Toen ik voor het eerst gebruik zou maken van de vrijstelling vanwege de borstvoeding, viel het me zwaar. Heel zwaar.

Ik weet nog dat ik tegen mijn man zei: “De Ramadan komt maar 1 keer in het jaar… en ik hoor er niet bij.”

Flashback 2008: Het was de eerste dag en ik had al het vasten moeten verbreken. Ik weet nog dat ik tegen mijn man zei: “De Ramadan komt maar 1 keer in het jaar… en ik hoor er niet bij.” Mijn man, altijd positief en optimistisch, is mijn grootste steun en supporter geweest in het blijven geven van borstvoeding, zei de magische wooren die ik nooit zou vergeten: “Maar de zoogperiode van ons kind komt maar 1 keer in ons leven.. en jullie horen overal bij, gekkie. Ik krijg nooit rust!” zei hij lachend.

En het zijn dezelfde woorden die ik iedere Ramadan met iedereen wil blijven delen, in shaa’ Allah. Ze gaven hoop en kracht. Ik schreef ze op en ik keek er vaak naar. Het was voor mij ook het begin van nieuwe inzichten en een ware ontdekkingstocht in hoe het nu precies zit met borstvoeding in de ramadan en het belang van het geboorterecht wat me uiteindelijk heeft geleid tot het initiatief van IBO Halimah en zelfs het schrijven van een e-book over borstvoeding in de Ramadan, alhamdulillaah.

Laten we deze gezegende mooie maand en ook alle maanden daarbuiten alsjeblieft gevuld houden met moedermelk voor al onze kindjes die daar recht op hebben omwille van Zijn tevredenheid, in shaa’ Allah. Moge Allah ons allen bijstaan! Ameen.

*Voor nog meer uitgebreide informatie, onze adviezen, tips en álles wat je nog wilde weten over Borstvoeding in de heilige Ramadan, verwijzen we naar ons uitgebreide e-book. Nu enkel en exclusief beschikbaar in onze besloten zustergroep ⬇
IBO Halimah | Zustergroep

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address