Borstvoeding en Vasten: Blijf goed gehydrateerd!

Goed gehydrateerd blijven is al een flinke uitdaging voor een borstvoedende mama, vastend of niet, vooral in de zomerperiode. Uit de praktijk blijkt dat een te lage vochtinname wel degelijk effect kan hebben op de melkproductie. Waak hier dan ook extra over, vooral als je nog exclusief borstvoeding geeft, door o.a. te letten op uitdrogingsverschijnselen*. Het algemene advies bij borstvoeding is niet zomaar om bij iedere voeding een groot glas water te drinken. Goed gehydrateerd blijven is KEY! De tips die we in deze blog hiervoor delen zijn daarom zowel geschikt voor borstvoedende mama’s die vasten als mama’s die niet kunnen vasten.

Als je borstvoeding geeft en vast, is het belangrijker dan ooit dat je tussen iftar en suhoor je vochtbalans weer op peil weet te brengen. In deze blog delen wij tips voor een goede hydratatie en ook waar je op moet letten bij o.a. uitdrogingsverschijnselen en als het echt niet gaat. Want LET OP: het geboorterecht van je kind heeft voorrang op het vasten. Wij raden borstvoedig en vasten af als je baby nog exclusief borstvoeding krijgt tot het eerste jaar waarin borstvoeding nog hoofdvoeding is voor je kind. Dit met het oogpunt om de kansen te optimaliseren om het geboorterecht te kunnen voltooien. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, weten wij uit jarenlang ervaring met het bijstaan van zusters tijdens de Ramadan.

Lees hier ook het officiële advies van IBO Halimah over borstvoeding en vasten in de Ramadan!

Als je besluit te vasten terwijl je borstvoeding geeft, is het belangrijker dan ooit dat je tussen iftar en suhoor je vochtbalans weer op peil weet te brengen. Hieronder delen wij wat tips!

Borstvoeding & Vasten: Tips voor voldoende hydratatie

  • Verspreid (!) vochtinname over het aantal uren dat je wel mag eten en drinken, dus niet gelijk jezelf volgieten bij de iftar.
  • Hou je aan de sunnah om een derde van je maag te vullen met water, een derde met voeding en een derde over te laten voor lucht.
  • Om aan je benodigde hoeveelheid vocht te komen, hoef je het niet allemaal te drinken. 20% van het water dat wij dagelijks binnenkrijgen komt van onze voeding, vooral fruit en groenten! Vers fruit en veel salades bij iftar helpen om je vochtreserves weer aan te vullen.
  • Kies je voeding bewust. Kies voor eten dat veel  vocht bevat: fruit en groenten die bijvoorbeeld voor meer dan 90% uit water bestaan zoals komkommer, sla, bleekselderij, radijs, watermeloen en aardbei. Gezonde voedzame smoothies en soepen zijn ook een aanrader.
  • Vermijd caffeïne houdende producten, zoals koffie, zwarte thee, koolzuurhoudende drank en dergelijke. Deze onttrekken vocht uit het lichaam. Tip: kies voor kokoswater. Dit bevat verschillende mineralen, zoals kalium, magnesium, natrium en calcium die het vochtbalans in je lichaam veel sneller dan water weer op peil brengen. Niet zomaar het favo drankje van veel topsporters! 😉 

Uitgangspunt voor vasten en borstvoeding

Uitgangspunt bij het vasten tijdens de borstvoedingsperiode is dat zowel jijzelf als je kind er niet onder mogen lijden. Hierop is de vrijstelling ook gebaseerd. Borstvoeding is islamitisch gezien het recht van je kind en het waarborgen van dit belangrijke geboorterecht van 2 jaar is ook een vorm van ibaadah (aanbidding). Dus ook al krijgt je kind al vaste voeding, de borstvoeding naar behoefte blijft net zo belangrijk. Denk niet dat je het moet blijven proberen ondanks lichamelijke ongemakken en een schommelende productie. Luister naar je lichaam, kijk naar je kind.

In ons e-book ‘Borstvoeding in de heilige Ramadan’ gaan we hier nog dieper op in. Let op: het e-book is nu alleen nog exclusief verkrijgbaar in onze besloten zustergroep.

*Let goed op uitdrogingsverschijnselen!

Is je urine donker en ruikt het sterk, heb je last van duizeligheid, extreme dorst, aanhoudend stekende hoofdpijn, (bijna) flauwvallen of ervaar je algehele zwakte en uitputting van het lichaam? Verbreek dan het vasten omwille van je eigen welzijn én dat van je kind. Want als jij als mama niet goed voor jezelf zorgt, zal de borstvoeding er ook onder lijden en uiteindelijk ook je kind.

Want net zo belangrijk is observatie van je kind. Hoe reageert hij/zij aan de borst (huilen, onrust, continu clusteren, etc). Jij kan zelf het beste beoordelen hoe jouw productie reageert op het vasten. Bijvoeden mag geen oplossing zijn, omdat hiermee de melkproductie in combinatie met het vasten,alleen maar nog meer teruggedrongen zal worden. Je hebt ook het recht om het vasten te verbreken omwille van je kind en zijn of haar geboorterecht op borstvoeding. Dat is niks om je schuldig over te voelen, het is simpelweg gebruik maken van Zijn rahmah (genade) die Hij met zoveel wijsheid geschonken heeft.

Heel veel sterkte en moge Allah (swt) ons allen de kracht en wijsheid schenken om alleen datgene te doen waar goeds in zit voor ons, en ons ver houden van datgene wat ons kan schaden. Ameen!

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address