Kennisvraag | Borstvoeding & Kruiden

Weet jij welke van deze kruiden je moet vermijden als je borstvoeding geeft, zelfs in de kleinste hoeveelheden?

A. Kaneel
B. Munt
C. Salie
D. Venkel

Antwoord C is juist.

Grote hoeveelheden kaneel vermijd je best tijdens de zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding mag je het gerust eten.

Munt kan productieverlagend werken, maar ook enkel als het in grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Dat glaasje muntthee hoef je dus zeker niet te laten staan! 😉

Venkel werkt eerder productieverhogend. De venkel zelf heeft maar een beperkte helende werking, maar het heeft een smaak die baby’tjes graag lusten, waardoor ze vaker en langer zullen willen drinken. Maar ook hier met mate, want venkel bevat ook een stofje dag in grote hoeveelheden productie remmend kan werken.

Thomas Hale, auteur van Medications and Mother’s Milk, erkent dat venkel net als anijs al van oudsher in meerdere culturen bekend staat als galactogoog (stimulerend bij borstvoeding), maar toch waarschuwt hij tegen het gebruik tijdens de lactatie wegens potentieel lactatieremmend effect. Indien met mate gebruikt werkt venkel kalmerend op de darmen en licht melkproductieverhogend; in grote doseringen en sterkere bereidingen werkt het darmontregelend en melkproductieremmend. Oftewel: een beetje venkel geeft rust bij krampjes, veel venkel geeft juist krampjes en heel veel venkel remt de productie. [1]

De grote boosdoener is dus salie! Zelfs in kleine hoeveelheden heeft dit kruid een groot effect op je productie. Deze kan zo snel teruglopen dat het drinken van saliethee zelfs wordt aangeraden als je wilt stoppen met voeden. Iedere vorm van salie mijden als je borstvoeding geeft (én wilt blijven geven) is dus zeker een pré.

[1] Bron: ‘Goed voor de moedermelk’, door Annelies Bon. 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address