3,5 jaar borstvoeding: De dreumes!

Madelon blikt terug op haar ervaringen gedurende haar borstvoedingsavontuur van 3,5 jaar met mister Z. Een newborn aan de borst is heel anders dan een beweeglijke dreumes. Langvoedende mama’s herkennen vast veel uit deze blog!

Toen ik deze blog schreef dacht ik dat ik na een maandje al kon gaan afbouwen. Ik gaf toen 23 maanden borstvoeding. Mister Z besloot anders, maar wat vond ik dat toen al lang klinken. Een jaar daarvoor keek ik echt uit naar het moment dat ik in shaa’Allah het geboorterecht zou kunnen voltooien tezamen met de WHO-norm van 2 jaar. Toen dat moment was aangebroken hoopte ik juist dat hij niet al te snel zou afbouwen. Een dreumes aan de borst hebben is echt anders dan een kleine baby en ik genoot echt van onze borstvoedingsmomenten hoe groter hij werd.

Een dreumes aan de borst

Naarmate de tijd van borstvoeding geven verstreek hoe meer het voor mij voelde als ‘wat is het toch makkelijk’. Z dronk overdag 3 keer en had ’s nachts happy hour met de open boobiebar. Meestal kwam dat neer op 2 tot 3 keer echt drinken en veel tegen mij of het boobie kussen aanslapen.

Toen de laatste kiezen doorkwamen zorgden die voor veel ongemak. Als ik om me heen hoor over slapeloze nachten van ouders door tandjes dan ben ik zeer blij dat Z (en wij dus ook) lekker doorslapen na een slokje en een knuffel. Want ja, wij sliepen nog steeds samen dus ik hoefde mijn bed niet uit. Inmiddels is Z 5 jaar en is hij afgelopen zomer op zijn verzoek naar zijn eigen kamer verhuisd.

Omdat een groter kindje aan de borst hebben zo anders is dan een kleine baby heb ik wat momenten opgeschreven die vast herkenbaar zijn voor mama’s die langvoeden.

Borstvoeding UK

De multitaskende dreumes

Knuffel ‘Aap’ en ‘Beer’ of een speelgoedauto zijn vaste boobgenoten geworden. En heel fijn om ook te knuffelen tijdens het drinken. Want dat moet. Iets vasthouden anders dan de borst tijdens het drinken. Dat kan variëren van zijn eigen voet toen hij 1 was tot een speeltje of boek toen hij ouder werd. Of een iPad met een filmpje die heel leuk is om in mama’s gezicht te duwen.

De nipple twister dreumes

Z is altijd al een onrustige drinker geweest. Daarvoor had ik toen hij baby was een borstvoedingsketting. Maar toen hij ongeveer anderhalf jaar oud werd was die niet interessant meer. Totale ontspanning vind hij nu door te frunniken. Wil hij in slaap vallen dan schiet er een handje richting de andere borst om die tepel vast te houden of er mee te spelen. Heel aandoenlijk om te zien, maar voor mij soms echt pijnlijk. Meestal sluiten we het compromis dat vasthouden mag, maar niet trekken, slaan of drie keer omdraaien…auw!

De lenige dreumes

Over onrustig drinken gesproken. Dacht ik dat Z als baby in gekke houdingen wilde drinken, nu ben ik daar echt op terug gekomen. Hangend op de bank, staand, over mij heen hangend naar de borst duiken, benen in spagaat tijdens het drinken, een voet in mijn oor, het is allemaal mogelijk.

De delende dreumes

Boobies mogen ook gedeeld worden. Alle knuffels moeten regelmatig een ‘slokje Boo’ nemen. En worden daarna keurig op de rug geklopt voor een boertje. Of krijgen er een hap ‘eten’ achteraan met de mededeling dat ze hun mond open moeten doen.

De claimende dreumes

Van mij. Geef maar aan Z. Zo ook de boobies. Probeer je plagend de borst weg te halen bereid dan vooral je oren voor. Dat word je niet in dank afgenomen. Of hij plaagt je gewoon terug door keihard op die boobie te meppen haha. Meneer Z was namelijk zo gek op de boobies dat eten er wel eens bij in schoot. Ik heb na de 2 jaar meerdere keren geprobeerd de borstvoedingsmomenten te minderen maar dat resulteerde helaas niet in meer eten dus we gingen lekker door.

Boobietalk overal

Toen Z richting de 3 jaar ging begonnen ook de gesprekken over boobies. Ook als je midden in de supermarkt loopt. “Mama, oma heb boobies, jij heb boobies, papa heb geen boobies en ik heb tepels!” Nu is hij 5 en is zo genormaliseerd met borstvoeding geven dat het voor hem niet altijd te begrijpen is waarom sommige baby’s de fles krijgen. Want er is toch boobie? Die interactie over borstvoeding vindt hier nog regelmatig plaats omdat er in onze omgeving recent ook weer nieuwe kindjes zijn geboren. Met mijn bijdrage aan het normaliseren van borstvoeding, hoop ik dat de volgende generatie waar Z ook onder valt de kennis over het islamitische geboorterecht verder zal verspreiden en toepassen.

Wat voor grappige acties heeft jouw dreumes aan de borst? 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address