Tepelkloof 2.0

Afgelopen decembermaand ben ik erg veel ziek geweest, alhamdulillaah. Gelukkig niets ernstig, maar wel vervelend. Het zorgde ervoor dat ik minder kon bloggen, dan ik had willen doen. Nu ben ik weer helemaal opgeknapt en mogen jullie weer wekelijks meelezen met mijn borstvoedingsavontuur met Esmer (bijna een jaar(!!)). Vandaag schrijf ik over mijn tepelkloof en dan echt tepelkloof 2.0, want inmiddels zit hij er al langer dan een maand.

Ontstaan

Een tepelkloof ontstaat niet zomaar. Het is een teken dat er iets niet goed is gegaan bij het drinken. In dit geval was zoonlief zo vriendelijk geweest om zijn tanden er even in te zetten. Au! In combinatie met raar en slordig drinkgedrag en een slechte weerstand van mij, bleef het kloofje steeds weer opengaan. Het kloofje werd eigenlijk ook steeds erger en de veranderde in kloof 2.0. Bij een kloof smeer ik direct lanoline-crème, maar dat hielp zelfs niet (ben je benieuwd waarom lanoline-crème? Lees dan zeker verder.)

Bloed, zweet en tranen

Uiteindelijk resulteerde het letterlijk in bloed, zweet en tranen. Het drinken aan de borst deed zo’n zeer dat het gewoon niet meer zo kon. Hierdoor heb ik besloten om mijn rechterborst alleen maar te kolven. Zelfs het kolven was in het begin pijnlijk/gevoelig, waardoor ik niet op volle kracht kon kolven. Op een gegeven moment dacht ik dat het wel voorbij was en legde ik Esmer weer aan. Maar ik was te ongeduldig, waardoor de kloofjes weer opensprongen. Dus toch weer enkel kolven. Maar het probleem van het niet-volledig leeg kunnen kolven bleef. Erg vervelend, want het blijft natuurlijk ten alle tijden belangrijk dat je borst goed leeg wordt gedronken/gekolfd om vervelendere klachten, zoals een borstontsteking te voorkomen.

Ziek

Ondertussen wilde ik maar niet opknappen en begon mijn borst ondertussen ook pijnlijk te worden, maar ik zette toch mijn tanden op elkaar en kolfde toch braaf mijn borst leeg. 24 december ben ik gaan werken en heb ik te weinig tijd genomen om te kolven. Ik kwam thuis met een nog zeerdere borst en inmiddels ook verhoging. Natuurlijk net voor de kerstdagen, maar omdat ik bang was dat het echt zou doorzetten naar een borstontsteking heb ik naar de huisartsenpost gebeld en mijn klachten vermeld. Ik kreeg een antibioticakuur (AB) voorgeschreven. Hoewel ik niet snel naar de AB greep, zei mijn gevoel het te doen. Binnen een paar dagen was ik van mijn klachten af en verbazingwekkend genoeg voelde ik mij ook een stuk beter. Ik vermoed nu dat ik al veel langer met een sluimerende borstontsteking heb rondgelopen. Oeps.

Compressen

Natuurlijk wilde ik dat mijn kloven zo snel mogelijk zouden genezen, want naast dat het gewoon erg vervelend is, vind ik het kolven ook gewoon verschrikkelijk. Dus elke dag smeer ik mijn kloofjes in met lanoline-crème. Ik smeer er een dikke laag op en dek het af met een zoogcompres. Daardoor plakken de wondjes niet aan mijn BH (om vervolgens weer open te scheuren) en blijft de wond vochtig.

Vochtig houden van de kloof

Het vochtig houden van je kloof(jes), zorgt namelijk voor een sneller genezingsproces. Op deze manier wordt sneller nieuw huidweefsel aangemaakt en wordt er geen korstje gevormd. Dat is juist een goed teken, want het korstje belemmert de groei van de aanmaak van nieuwe cellen.

Lanoline-crème

Dus heb je last van een kloof, zorg dat je deze goed vochtig houdt met lanoline-crème. Waarom nu lanoline-crème, ook wel bekent als wolvet? De crème is veilig te gebruiken in combinatie met het geven van borstvoeding en dekt ook de wond ook goed af. Doordat het je huid soepel maakt en hydrateert, ontstaat er een natuurlijk vochtbalans waardoor je kloof sneller geneest.

Aanleggen

Zoals ik al in het begin zei: een kloof ontstaat vaak door verkeerd drinkgedrag. Heb je een kloof? Kijk dan altijd hoe deze ontstaat en corrigeer als het nodig is je kindje bij het aanhappen. Dus zorg dat hij goed en groot hapt. Heb je steeds terugkerende kloofjes? Laat dan zeker een lactatiekundige IBCLC meekijken. Deze professional kan met je meekijken of de drinktechniek van je kleintje wel goed is.

 

Wat doe jij als je last hebt van een kloof?

 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address