Colostrum tijdens de zwangerschap

 Amina, mama van een dochter (3) en momenteel zwanger van haar tweede kind. Zij maakt zich klaar voor weer een nieuw borstvoedingsavontuur die zij met ons zal delen, in shaa’ Allah. 

Momenteel bevind ik me in de laatste weken van mijn zwangerschap, in shaa’ Allah. Superspannende tijd en het einde nadert langzaam. Deze zwangerschap is heel anders dan bij mijn eerste dochter, alhamdullilaah. Ik had bijvoorbeeld bij D. totaal geen last van melk “lekken” in mijn zwangerschap. Deze keer heb ik dat wel. Het is niet constant of hele plassen ofzo, maar ik merk het bijvoorbeeld onder de douche en in bad.

Colostrum – eerste moedermelk

De melk die er nu uit komt is colostrum. Deze melk is dik en gelig en extra rijk aan antistoffen en levende cellen, die je baby bescherming bieden in de eerste periode na de bevalling. Dit is dus het eerste wat je kindje binnenkrijgt na de bevalling. Colostrum is eiwitrijk en licht verteerbaar en zorgt ervoor dat je baby zijn eerste ontlasting (meconium) gemakkelijk kwijtraakt. De lichaamseigen en dus gemakkelijk opneembare suikers in colostrum houden de bloedsuikerspiegel van je baby op peil. Een ware zegening om dit vloeibare goud te kunnen geven! Moge Allah ons allen zegenen om het voor ons mogelijk te maken dit aan onze kinderen te mogen geven.

Sommige vrouwen kolven al in de zwangerschap. Het is echter niet gebruikelijk. Als je een medische indicatie hebt, kan het wel zinvol zijn. Het wordt dan aangeraden dit onder begeleiding te doen van een lactatiekundige. En voor vrouwen zonder medische indicatie pas te beginnen met kolven ná de 37 weken. Kolven en dus het vrij laten komen van moedermelk, stimuleert o.a. oxytocine, die de weeën zou kunnen opwekken.

Geen colostrum tijdens je zwangerschap?

Wisten jullie dat melk lekken in de zwangerschap totaal geen indicatie geeft of je wel of niet borstvoeding kan geven? Het is dus niet zo dat als je nog geen moedermelk ‘lekt’ tijdens de zwangerschap, je borstvoeding straks niet op gang komt. Maak je dus absoluut geen zorgen als je dit niet hebt! Het is heel normaal dat tussen de 3e en 5e dag na de bevalling de borstvoeding echt goed op gang komt. Hiervoor heb je natuurlijk colostrum te bieden waar je je kindje rijkelijk van kan laten profiteren!

Probeer jezelf altijd goed in te lezen en vooral niet bang te zijn hulp te vragen aan een expert. Ik heb bijvoorbeeld nu al het nummer van een erkende IBCLC lactatiekundige klaar staan. Ik vind het gewoon prettig om direct de juiste persoon over de vloer te hebben bij twijfel. Wacht ook niet te lang met bellen als je pijn blijft houden of als de borstvoeding gewoon niet lekker loopt. Het is belangrijk om te weten wanneer je op tijd professionele hulp moet inschakelen en niet te lang zelf aan te modderen.

Daarom is het extra fijn om daarover te sparren in onze zustergroep, waar niet zelden verwezen wordt naar een lactatiekundige. Het is vooral fijn om een plek te hebben met gelijkgestemden om je wel en wee te delen over de borstvoedingsperiode. Want ook dat is belangrijk; dat je een omgeving hebt waar je terecht kunt voor steun. We hebben elkaar nodig ❤

Moge Allah het voor ons allen doen laten slagen om onze kinderen de 2 jaar zoogrecht te kunnen schenken. Allahuma ameen.

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address