Borstvoedingsdagboek van Hanne #6 | Nachtvoedingen

Real life borstvoedingsverhalen van zuster Hanne. Hoe is het om een baby van een paar maanden aan de borst te hebben? In haar borstvoedingsdagboek geeft Hanne je een blik in haar borstvoedingservaringen. Deze week: Nachtvoedingen!

Nachtvoedingen
Volgens mij krijg je er bij de geboorte van je kind gratis een klaagreflex bij. ‘Alsjeblieft, je baby. En hier is je klaagreflex.’ Logisch ook. Het ís nu eenmaal pittig, moeder worden. We klagen over de pijn na de bevalling, het gehuil van de baby, het ‘kangoeroegevoel’, de afhankelijkheid van ons kind,… maar waar het meeste over geklaagd wordt zijn de nachten. Want oh, die nachten..

Waarom nachtvoedingen?
Sommige vrouwen hebben pech en worden om het uur wakker gemaakt door hun baby. Gelukkig mag ik niet klagen en is het bij mij iets minder intensief. Maar dat is ook niet ideaal. Baby’s hebben 8-10 voedingen per dag nodig en in het begin liever 10-12 of meer. Een baby die te weinig nachtvoedingen vraagt, komt soms niet aan die 8 voedingen. Daarbij zijn nét de nachtvoedingen belangrijk omdat je borsten dan veel gevoeliger zijn voor de verhoging van je productie. In het begin was het anders en kwamen we aan méér dan 12 voedingen, soms zelfs 22 borstmomenten! Je zou voor minder klagen 😉 Maar het hoort erbij en het is heel normaal babygedrag, meer zelfs, heel gezond babygedrag.

Doorslapen
Loqmane slaapt nu af en toe door (als in 5 uur aan één stuk). Ik heb dus vaak maar 1 nachtvoeding of een late droomvoeding en vroege ochtendvoeding. Ik moet dus overdag enorm veel moeite doen om aan 8 voedingen te komen, wetende dat Loqmane meestal om de 2,5-3 uur wilt drinken en soms laat hij er nog wat langer tussen. Ik mag dus niet vergeten hem wat vroeger aan te leggen, anders kom ik maar aan 7 voedingen en ik wil persé 8 voedingen hebben per dag (en ik ben een koppige dame). Als ik dan toch een keer aan 7 voedingen zit, dan is de laatste voeding er een met 2 borsten. Want ik wil mijn productie ook wat op peil houden.

Bij Azzedine ging dat gemakkelijker. Hij vroeg consequent om de 3 uur. Zowel overdag als ’s nachts. Dus ik kwam altijd aan 8 voedingen, ik hoefde dat niet bij te houden. Bij Loqmane heb ik een app waar ik altijd noteer wanneer hij gedronken heeft.

Slapend voeden
Er zijn ook manieren om de nachten wat draaglijker te maken. Die werken niet bij mij . Zo kan je liggend voeden, maar dan heb ik de dag nadien pijn aan mijn tepels. Op één of andere manier kan/wil Loqmane maar niet netjes aanhappen als hij ligt. Dus dat doen we niet. Elke keer als hij wilt drinken, zet ik me recht, leg ik een kussen op mijn schoot en leg ik hem zo aan. Facebook is op zo’n moment mijn beste vriend, hoewel ik soms wegdommel en als ik wakker schiet merk dat ik iets geliked heb wat niet de bedoeling was. Oeps.

Als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam hormonen aan die je slaperig maken. Met die hormonen heb ik een haat-liefderelatie. Tijdens een nachtvoeding vervloek ik hen, maar na de voeding zijn die hormonen weer mijn beste vriend. Want eerlijk, bestaat er een zaliger gevoel dan het gevoel dat je kindje na het drinken weer slaapt en jij zelf ook weer mag gaan liggen met een warm deken over je, je jouw ogen mag sluiten en je kunt gaan slapen? Za-lig. Laat ons vooral dát gevoel onthouden.

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address