WIST JE DAT… het geven van borstvoeding NIET de oorzaak is voor die oh zo gevreesde ‘hangborsten’ of ’theezakjes’? 😉 Yes, we zagen interessante benamingen voorbij komen toen we onze volgers de stelling voorlegden of het geven van borstvoeding wel of niet voor hangborsten zou zorgen. Het blijkt dat velen nog steeds onterecht de relatie leggen tussen borstvoeding en het slapper worden van de borsten. Dit is dus niet waar. Sterker nog, natuurlijk herstel na de bevalling (dat wil zeggen: mét borstvoeding dus) is het beste voor je lichaam én je borsten! Borstvoeding kan er namelijk voor zorgen dat de veranderingen aan de borsten geleidelijker verlopen, waardoor de borsten zo optimaal en natuurijk mogelijk kunnen herstellen. Benieuwd hoe dat precies zit? Lees gauw verder!
De feiten op een rij:
- Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het klierweefsel in je borsten zich onder invloed van hormonen. Dit gebeurt als voorbereiding op de melkproductie na de bevalling.
- Dit merken zwangere vrouwen doordat de borsten tijdens de zwangerschap pijnlijk of gespannen kunnen aanvoelen. Ook kan de borstomvang toenemen. (Sommige vrouwen verliezen zelfs al vocht uit de tepels)
- Wanneer je geen borstvoeding meer geeft, komen de borsten in een rustfase en neemt het klierweefsel weer af en dit heeft ook effect op het vetweefsel. Dit kan dan ook afnemen of juist iets toegenomen zijn.
- Dit maakt dat de borsten zacht en slap aanvoelen, en kan resulteren in kleinere borsten of de zogeheten (en gevreesde!) ‘hangborsten”, maar ook in blijvend grotere borsten of juist dat de ‘oude borsten’ weer terugkomen.
- Na enkele menstruatiecycli zal de stevigheid van je borsten weer toenemen. Dit is een normaal proces. Ook vormt zich na enige tijd nieuw vetweefsel, wat de borsten ook weer wat vult.
- Bij de meeste vrouwen zullen de borsten na het stoppen van de borstvoeding ongeveer dezelfde afmetingen krijgen als voor de zwangerschap. Dit geldt overigens niet voor alle vrouwen.
ONTHOUD: Je borsten verslappen dus als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. En het slapper worden van je borsten is niet te voorkomen. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. Maar er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het neerhangen van je boezem, zoals een voortdurend schommelende gewicht, slechte bloedtoevoer door onvoldoende beweging, slechte voeding of zelfs stress! Zo kunnen borstverstevigende oefeningen ook een handje helpen in het steviger maken van de borsten! 💪 Ook heb ik ontdekt dat het dragen van een BH kan bijdragen aan slappere borsten. De natuurlijke spieren die je borsten ondersteunen worden namelijk extra lui hierdoor. Lang na de borstvoedingsperiode bleef ik trouw aan mijn voedingsbh’s, omdat ik die beugelbh’s simpelweg niet meer trok. Het voelde inderdaad onnatuurlijk! Geschikte alternatieven voor BH’s zijn hemdjes (singlets), camisoles of beugelloze tops. Te extreem? Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de ‘nodige BH-momenten’ zoveel mogelijk te beperken.
Zelf heb ik ruim 8 jaar borstvoeding gegeven, verdeeld over 4 kinderen, en ik heb heel vaak het probleem van ‘hangborsten’ voorgelegd gekregen van anderen. Zonder in te veel detail te treden, kan ik bevestigen op basis van eigen ervaring en wat ik in mijn omgeving heb gezien, dat je je als vrouw zeker niet hoeft neer te leggen bij het fenomeen ‘hangborsten’ en dat dit echt niet het onvermijdelijke gevolg hoeft te zijn van zwangerschap en borstvoeding. Als vrouwen moeten wij weer leren vertrouwen op het natuurlijke vermogen van onze lichamen om te herstellen en weer in vorm te komen. Maar dat gebeurt niet vanzelf, je moet er ook wat moeite voor doen en je niet neerleggen bij dat het nu eenmaal is zoals het is. ‘Komt door die borstvoeding en is niet meer te fixen.’ NO! Always check the facts en besef dat er nog heel veel is wat je zelf kan (en zelfs moet!) doen omwille van een gezond en fit lichaam, in shaa’ Allah. 💚 Ik hoop dat we hiermee een flinke mythe hebben ontkracht die enorm rond lijkt te gaan in onze gemeenschap, en dat we ook op dit gebied kunnen ophouden borstvoeding altijd maar weer de schuld te geven!
There are no comments