Hoe borstvoeding het immuunsysteem van mijn kind steunde

De afgelopen maanden waren zwaar. Niet alleen omdat ik zelf met gezondheidsklachten loop, maar ook omdat mijn peuter geopereerd is en daar weken van heeft moeten herstellen. Inmiddels zijn we daar beiden genoeg van bijgekomen dat ik de rust heb gevonden om er over te schrijven.

Mijn ervaring hoe borstvoeding het immuunsysteem ondersteunt

Een paar maanden geleden is mijn peuter geopereerd aan zijn neus- en keelamandelen. We hebben 2,5 jaar gestruggled om hem voldoende vast voedsel te laten eten. Zijn amandelen waren de oorzaak waren van het niet normaal kunnen slikken en zijn aversie van eten.
Elke keer als we een arts zagen was het oordeel ‘het is geïrriteerd maar onvoldoende om last van te hebben’. Alhamdulillah hebben we het wel ontdekt dankzij een kundige zorgverlener. Zij herkende de symptomen van chronisch ontstoken amandelen die niet altijd vergroot of ontstoken ogen. Ik ben echt dankbaar dat wij haar troffen zodat Z er niet nog langer mee door heeft gelopen. Ik heb me een tijd schuldig gevoeld omdat we al die tijd het gevoel hebben gehad dat er medisch iets aan de hand was en werden afgewimpeld. De foto’s die ik had gemaakt van zijn keel waren voor een KNO-arts genoeg om ons binnen vijf minuten weer adieu te zwaaien met een afspraak voor een operatie.

Borstvoeding gaf het extra steuntje

Al die tijd heeft de borstvoeding zijn immuunsysteem zo gesteund dat de chronisch ontstoken amandelen zich redelijk koest hielden. Overigens is dit niet alleen mijn mening, de artsen die we hebben gesproken vonden dit ook zeer aannemelijk. Werden zijn klachten erger dan dronk hij meer aan de borst en at minder vast voedsel. Het was een vaste cyclus geworden. Klachten betekende minder eten, meer om de borst vragen en dan weer gedeeltelijk herstellen en wat meer eten. Toen ik begon af te bouwen met de borstvoeding werd en bleef op ondergewicht hangen. Hij kwam aan van al mijn gepureerde maaltijden vol extra calorieën maar nooit genoeg en elke maaltijd was een strijd. Z is een kind wat hoog in zijn energieverbruik zit. Met dat extra verbruik at hij dus steeds net genoeg om de dag door te komen maar onvoldoende om te groeien.

Toen zijn vocabulaire groeide vertelde hij vaak keelpijn te hebben en vroeg dan extra om de borst. Zelf had hij dus het besef dat mijn melk hem hielp. Onze huisarts erkende dat er iets was en stuurde ons door naar de kinderarts en diëtiste. Het was fijn om iemand te hebben die meekeek op voedingsgebied, maar het was snel overduidelijk dat ik meer gespecialiseerd ben in voeding zonder allergenen. Aan voorgeschreven bijvoeding bleef weinig aan opties over omdat bijna overal melk in zit en we merkten wel gewichtstoename maar de klachten verdwenen natuurlijk niet.

Borstvoeding na operatie

Na zijn operatie was ik dankbaar dat de borst er nog was. Dat de kleine slokjes zijn pijn stilden zodat hij kon slapen. Dat de angst van na de operatie verzacht werden door de momenten dat hij aan de borst kon kruipen. Hij wilde geen ijs, hij wilde zijn boobie. Na een paar weken was hij hersteld. Wat hij ook zelf aangaf met ‘boobies zijn voor baby’s mama, ik ben al groot’ en zelf weer afbouwde tot 1 keer per dag maximaal drinken of weer een paar dagen overslaan. Voor mij een teken dat het nu echt tijd was om volledig af te bouwen.

Wanneer afbouwen na voltooien van het geboorterecht?

Ik heb vaak de vraag gekregen wat de beste leeftijd is om af te bouwen. Voor mij is dat wanneer het islamitische geboorterecht volbracht is en voor de moeder of het kind de behoefte om te geven of te drinken afneemt. Zelf had ik me voorgenomen door te gaan tot ik het zelf zat was en het liefst tot wanneer hij zelf aan zou geven dat het genoeg was. En dat deed hij.

De twee jaren waren voor mij echt een minimum, vooral omdat er allergieën in onze familie zitten en ik wist welke bouwstenen borstvoeding geeft voor het immuunsysteem.
Ter aanvulling, het islamitische geboorterecht van 2 jaren is een minimum waar het kind recht op heeft. Alle borstvoeding die een moeder na die tijd geeft is een gift.

Na het stoppen met borstvoeding

Na drie maanden volledig gestopt te zijn merk ik dat als ik veel met hem knuffel mijn borsten weer melk maken. Ik heb nog regelmatig (lichte) stuwing of voel melkknobbels. Of dat als hij huilt ik een toeschietreflex krijg. Heel bijzonder en normaal wanneer je lang hebt gevoed. Ik ben benieuwd of en wanneer dit gaat stoppen.

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address