Borstvoeding voor Beginners | Aanleggen, hoe werkt dat?

Goed aanleggen is de sleutel tot het slagen van borstvoeding. Als je baby goed aangelegd is, krijgt hij goed melk uit de borst en krijgt de borst ook de boodschap om weer voldoende melk te produceren. Wat er wordt gedronken, wordt ook weer aangemaakt, oftewel het bijzondere vraag – aanbod systeem wordt op deze manier ingesteld waar de hele borstvoeding op draait! Ook voorkomt een goede aanlegtechniek pijnlijke tepels en kloven. Ook niet onbelangrijk! 😉 Soms hebben we hulp van buitenaf nodig om deze nieuwe vaardigheid eigen te maken, maar, subhan’ Allah, wat heeft het lichaam het toch goed voor elkaar als het eenmaal goed werkt!

Goed aanleggen is belangrijk

Wij worden helemaal happy als een baby goed aangelegd is aan de borst. Dit betekent namelijk dat:

 Dat de baby effectief kan drinken en dus genoeg melk binnenkrijgt.

 Dat de borst effectief geprikkeld raakt waardoor de melkproductie en toeschietreflex effectief worden gestimuleerd.

 Dat de borst goed leeggedronken wordt, waardoor je minder last van stuwing krijgt en minder kans op borstontsteking.

 Dat de baby de borst (en tepel) op de goede manier in de mond heeft waardoor je geen pijn ervaart bij het voeden of tepelkloven krijgt.

Goed aanleggen voorkomt een heleboel mogelijke problemen dus! Een vaardigheid die oefening vereist voor mama & baby in alle rust en met de nodige zorg en aandacht. Practice makes perfect, in shaa’ Allah. En als het nog steeds niet helemaal lekker loopt of als je twijfels hebt of je kindje goed aangelegd is en/of goed zuigt, always reach out for help!  De borstvoeding kan staan of vallen met het onder de knie krijgen van deze belangrijke basis. Het begin is daarom een hele belangrijke periode van investering in tijd en aandacht aan het eigen maken van de borstvoeding. 

Checklist bij aanleggen

 Grote aanhap
 Groot gedeelte van de tepel én tepelhof in het mondje
 De lipjes krullen licht naar buiten
 Het kinnetje ligt tegen de borst aan, de neus is vrij
 Het hoofdje ligt iets achterover in vergelijking met de rest van het lichaampje
 Hoofd en lichaam liggen in één lijn en het is te zien en te horen dat de baby ritmisch zuigt en slikt.

De baby masseert als het ware met zijn tong de onderkant van de tepelhof ‘naar zich toe’. De lippen sluiten de mondholte luchtdicht af zodat er een vacuüm ontstaat en er effectief gezogen kan worden. Met zijn kaken, tong en gehemelte masseert de baby jouw tepel en tepelhof. Zie deze prachtige animatie hieronder om te zien wat er vanbinnen gebeurt bij je baby als hij of zij goed is aangelegd aan de borst!

https://www.facebook.com/felishafloydibclc/videos/980803448675432/

Je weet dat je baby goed aangelegd is als een groot gedeelte van de tepelhof ver in de mond zit, waarbij de tepel ver achteraan op de vlakke tong ligt. Hoofd en lichaam liggen in één lijn en het is te zien en te horen dat de baby ritmisch zuigt en slikt. Met zijn kaken, tong en gehemelte masseert hij jouw tepel en tepelhof. Kijk maar eens hoe de baby met zijn tong de onderkant van de tepelhof ‘naar zich toe masseert’. Prachtig, subhan’ Allah! Je ziet ook hoe zijn lippen de mondholte luchtdicht afsluiten zodat er een vacuüm ontstaat en er effectief gezogen kan worden. De massage van de huid van de tepelhof met de daarin gelegen zenuwuiteinden veroorzaakt het loslaten van de belangrijke hormonen oxytocine en prolactine.

Prolactine is verantwoordelijk voor de aanmaak van moedermelk en oxytocine zorgt ervoor dat de spiertjes rond de melkklieren zich samentrekken waardoor de melk naar buiten wordt geduwd. Deze zogeheten ’toeschietreflex’ zorgt ervoor dat je baby niet alleen hoeft te zuigen om melk uit je borsten te krijgen. het spuit er ook vanzelf uit! Yeah baby, It works both ways! Subhan’ Allah 💛 Hieronder nog een mooi filmpje ter illustratie, ik kijg er persoonlijk geen genoeg van om stil te staan bij hoe prachtig Zijn creatie wel niet is. Alleen maar ontzag en bewondering voor hoe onze lichamen zijn gemaakt: Zijn beste Creatie!

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address