Borstvoeding voor beginners: Verschillende borstvoedingshoudingen

Ik kijk op mijn telefoon: 22 januari 2018. Vandaag ben ik 1 dag ‘overtijd’. Hmm.. wanneer zal de baby zich aandienen? Mijn andere zoontje, Sami, was met 39+2 weken geboren. Dus elke dag vraag ik mezelf af of er vandaag dan toch iets gaat gebeuren. Maar het blijft elke dag rustig en stil. Er zit niets anders op dan te wachten tot ons tweede kindje aangeeft dat hij (ja! We krijgen nog een zoontje!) het zat is in mijn buik en lekker met mama, papa en zijn grote broer wil knuffelen.

Af en toe dagdroom ik al hoe ik mijn nieuwe zoontje vasthoud en de borst weer mag geven, inshaa’Allah. Ik voedde mijn zoontje graag in de bekende madonna-houding, zodat ik goed naar hem kon kijken en van hem kon genieten. In deze blog zal ik, naast de madonna-houding, nog andere voedingshoudingen bespreken.

Na de geboorte

Daar is je baby dan, net warm uit je buik. Het moment dat je mooie, kersverse baby’tje op je buik wordt gelegd zal je niet snel meer vergeten. Hoewel je eerst nog een klungel was in hoe je überhaupt een baby moest vasthouden, neemt je moederinstinct het direct over: dit is jouw baby en je weet precies wat je doet. Je huilt en bent trots! Allahu Akbar! Wat is je kindje mooi (als je later op foto’s terugkijkt besef je ook meteen dat dat eigenlijk wel meeviel). Samen kom je lekker bij. Ondanks dat een bevalling zowel zwaar is voor moeder en baby, is een pasgeboren baby prima in staat om te doen waar hij naar verlangt: zijn eerste melk drinken.

Met al zijn kracht kan je baby zijn weg vinden naar jouw borst om zichzelf te bedienen wat inshaa’Allah de komende maanden en jaren zijn vertrouwde melkbar wordt. Het aanhappen van de baby gebeurd vaak ergens in het eerste uur van de bevalling. Soms kan het ook wat langer duren, simpelweg omdat je baby ook even moet bijkomen komen van die heftige reis die hij gemaakt heeft. Hier zie je prachtige beelden van baby’s die door middel van de ‘borst crawl’ zelf de weg naar de borst van de moeder zoeken, subhan’Allah!

Die eerste keer gaat soms ook nog niet helemaal perfect. Jij moet hoogstwaarschijnlijk nog bijkomen van alle emoties van je bevalling, (weer) wennen aan dat nieuwe kleine hummeltje dat je in je armen hebt en je onzekerheid te boven komen hoe je je baby in een juiste en fijne positie aan de borst krijgt. Ook je kindje moet wennen: sommige baby’s zijn ware professionals als het om aan de borst drinken gaat, andere baby’s ruiken slechts aan te tepel of sabbelen een beetje en hebben wat ondersteuning en hulp nodig.

De madonna-houding

De meeste (nieuwe) moeders houden hun kindje vast in de zogeheten madonna-houding. Dit is denk ik de bekendste houding die er is. Het is de zittende houding, waarbij je baby op je linker onderarm rust, als hij aan de linkerborst drinkt en op je rechter onderarm rust als hij uit je rechter borst drinkt. Toch is het een vrij moeilijk houding voor nieuwe borstvoedingmama’s. Dit komt omdat je je baby niet optimaal kan ondersteunen bij het aanleggen. Een voordeel is wel dat je goed zicht hebt, op hoe je baby aanhapt, wat zo ongelooflijk belangrijk is.

Hoe leg je aan?

  1. Het puntje van de neus van de baby moet zich ter hoogte van je tepel bevinden. De baby moet zijn hoofd ietsjes naar achter kantelen. Zo kan hij een goede hap nemen en makkelijkere slikken en ademen.
  2. Ga niet zelf naar voorhangen en duw het hoofdje van de baby niet naar je borst, maar haal je hele baby richting de borst.

Hoe ziet het eruit?

Het volgende filmpje demonstreert het duidelijk: de Madonna-houding

Liggend voeden

Op deze manier voeden is erg prettig tijdens het samenslapen of tijdens het rusten of als je aan het genezen bent van een keizersnede.

Hoe leg je aan?

  1. De arm waarop je ligt kan je onder je eigen hoofd leggen of boven het hoofdje van je kindje. In het laatste geval is het prettig als jouw hoofd dat op een kussen steunt.
  2. De baby ligt ook op zijn zij en ligt met zijn mondje ter hoogte van jouw tepel. Soms is het nodig om je baby daarbij iets te ondersteunen, zodat hij ter hoogte van je tepel komt te liggen en dus niet aan je tepel hangt. Hierdoor kan je last krijgen van pijnlijke tepels.
  3. Wil je van borst wisselen? Dan kan je op je andere zij gaan liggen of je kan wat doorrollen, en je andere borst aanbieden.

Hoe ziet het er uit?

Hier zie je goed hoe je liggend kan voeden: liggend voeden

De rugby- (of baker)houding en doorgeschoven rugby (of bakerhouding)

De naam geeft al een tipje van de sluier weg. Bij deze houding houd je je baby vast als een rugby. Deze houding is erg prettig als het aanhappen niet zo goed lukt, bijvoorbeeld door platte of ingetrokken tepels, bij stuwing of bij pijnlijke tepels.

Hoe leg je aan?

  1. Leg de baby op zijn rug of zij met zijn gezicht naar je toe op een (voedings)kussen.
  2. Als je aan de linkerborst aanlegt, ondersteun je met jouw linkerhand het hoofdje. Zijn voetjes liggen onder je arm. Zorg dat ze niet tegen de rug van de bank of stoel aankomen, anders kan je baby zich afzetten. Je kunt zijn beentje omhoog doen, zodat zijn billetjes tegen de rug van de bank of de stoel aankomen.
  3. Wanneer je je baby vervolgens doorschuift via je buik naar je andere borst, spreek je van een doorgeschoven rugby- (of bakerhouding). Je linkerhand blijft het hoofdje van de baby ondersteunen.

Hoe ziet het er uit? 

De volgende filmpjes demonstreren deze houdingen: de rugby-houding en de doorgeschoven rugby-houding

Kruiphouding

Dit is geen houding die je snel gaat aannemen als je in een restaurant zit. Het is dan ook geen gebruikelijke manier om je kindje te voeden, maar soms wel nodig en erg prettig. Bijvoorbeeld als je last hebt van een verstopt melkkanaaltje of een (opkomende) borstontsteking. Als je de houding ook nog combineert met het verwarmen van je borsten, kan het zomaar zijn dat je baby op deze manier je verstopping en je pijn wegdrinkt.

Hoe leg je aan?

  1. Je legt de baby op zijn rug. Dit kan op (een matje op) de grond of op je bed.
  2. Vervolgens ga je over je baby heen hangen, waarbij jij op je knieën zit en op je onderarmen leunt. Deze houding zorgt ervoor dat je borsten vrij hangen en je baby er goed bij kan.

Hoe ziet het er uit?

Voor deze houding heb ik helaas geen filmpje kunnen vinden, maar ik hoop dat de afbeelding voldoende inzicht geeft.

Rug-lig houding

Sommige vrouwen hebben last van een erg sterke toeschietreflex en dat de melk erg snel stroomt. Door op je rug te liggen moet je melk tegen de zwaartekracht in werken, waardoor de druk voor de baby iets minder wordt. Ook baby’tjes die veel lucht happen kunnen baat hebben bij deze houding.

Hoe leg je aan?

  1. Je ligt (half)plat op je rug.
  2. De baby leg je bovenop je neer. Zijn mondje moet weer ter hoogte van je tepel komen. Als je helemaal plat ligt, kan je met de binnenkant van je hand het voorhoofdje van je baby ondersteunen.
  3. Als je een keizersnede hebt gehad kan je je kindje ook naast je leggen, dus met zijn buikje tegen jouw zij. Zo ontlast je de wond van de keizersnede.

Hoe ziet het er uit?

Het volgende filmpje demonstreert het duidelijk: de rug-lig-houding

Welke houding kies je?

Gaandeweg zal je samen met je kleine meid of jongen uitvogelen welke houding voor jullie werkt. Misschien heb je een ondernemend kindje die niet in één houding gedwongen wil worden en ontdekken jullie samen een unieke positie de bij jullie past. Ik was in ieder geval erg blij dat ik op voorhand wat informatie had gezocht over de verschillende houdingen. Tijdens mijn kraamweek kreeg ik helaas last van kloven, waardoor het afwisselen van houdingen erg fijn was. Ook tijdens een verstopt melkkanaaltjes was het erg fijn om in de kruiphouding te voeden.

Welke houding vind jij samen met je kindje fijn?

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address