Kennisvraag & Antwoord | Vanaf wanneer moedermelk?

Kennisvraag: Vanaf wanneer heb je moedermelk?

A. Vlak na de bevalling zorgt het hormoon prolactine ervoor dat je direct veel melk hebt. Rond de vierde dag kunnen je borsten de melk niet meer opslaan en krijg je stuwing.

B. Vlak na de bevalling heb je geen melk. Het aanleggen dient dan vooral als troost. Pas rond de vierde dag krijg je melk en krijg je stuwing.

C. De eerste dagen gaat de melkproductie met pieken en dalen. Vlak na de geboorte heb je veel melk, dan weer weinig en dan weer veel.

D. De eerste dagen maak je enkel colostrum aan in kleine hoeveelheden. Rond de vierde dag (of iets later) begint de aanmaak van rijpe moedermelk. Die wordt in grotere hoeveelheden aangemaakt waardoor je stuwing krijgt.

* * *
Het juiste antwoord is D.

Na de geboorte van de placenta, maakt de hypofyse in de hersenen in grote hoeveelheid het hormoon prolactine aan. Prolactine zorgt ervoor dat er melk wordt aangemaakt. Hoe meer prolactine er in je lichaam zit, hoe meer melk er wordt aangemaakt. En laat aanleggen nu dé manier zijn om meer prolactine aan te maken. De cirkel is rond: véél aanleggen zorgt voor een betere productie. De eerste dagen maak je enkel colostrum aan. Colostrum is een rijke moedermelk die bomvol antistoffen zit. Die colostrum is nét genoeg voor je kleintje, ook al lijkt het alsof er niets uit je borsten komt. Het maagje van je newborn is maar zo groot als een knikker, dus meer dan enkele druppels past er niet in. Pas rond dag 4 (het kan ook een beetje later) wordt er rijpere moedermelk aangemaakt. De hoeveelheid van deze melk is groter omdat je kindje ook in sneltempo groeit en dus meer melk nodig gaat hebben. Daarom krijg je stuwing. Dus als je de eerste dagen denkt dat je te weinig melk hebt, think again! Ons lichaam zit zo mooi in elkaar dat je kleintje juist krijgt wat hij of zij nodig heeft op ieder moment in de ontwikkeling, subhan’Allah.

Extra info: 

Gedurende de zwangerschap wordt de productie van prolactine geremd door de aanwezigheid van zwangerschapshormonen. Prolactine is al wel aanwezig in kleine hoeveelheden, omdat je melkklieren al bezig zijn zich te ontwikkelen en er al colustrum bezig is aangemaakt te worden zodat deze gereed is bij de geboorte voor de baby. Sommige vrouwen verliezen al druppels moedermelk tijdens de zwangerschap, maar dit is lang niet altijd het geval bij alle vrouwen en zegt niks over het feit of je straks wel of geen borstvoeding gaat kunnen geven. Er zijn vrouwen die om speciale redenen wel alvast in de laatste weken (va. 36 wkn) van de zwangerschap kolven om alvast een voorraadje colustrum te hebben zodat zij zeker weten dat het kindje moedermelk krijgt onder de vaak bijzondere omstandigheden van ziekte, operatie etc.

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address