Borstvoeding voor Beginners | Top tips voor nieuwe mama’s – deel 2

Het is een feit dat ieder nieuw borstvoedingsavontuur voor de nodige uitdagingen kan zorgen. Daarom hebben wij vanuit IBO Halimah de hoofdjes bij elkaar gestoken om voor jullie onze 2-delige serie van onmisbare tips samen te stellen, die iedere (aanstaande) mama zou moeten weten vóór ze borstvoeding gaat geven. Deel 1 hebben jullie al kunnen lezen met de eerste 5 tips voor nieuwe mama’s. Hier volgt deel 2 van onze overige en nét zo onmisbare TOP tips waar ook ik me zeker aan zal houden straks (nog steeds hoogzwanger op het moment!). 😉

Laat zeker in de comments of je onze serie van tips nuttig vond, en dat jij misschien  goede beginnerstips heb gemist? Deel ze met ons!

6. Stuwing

Tussen dag 3 en dag 10 na je bevalling krijg je vaak last van stuwing. Borsten die bijna op ontploffen staan en zelfs pijnlijk kunnen aanvoelen. Soms gaat het zelfs gepaard met koorts. Het is een teken dat je borstvoeding opgang komt en het zal je dan ook in shaa’Allah motiveren om door te zetten.

Het vervelende van stuwing is dat je borsten soms zo vol worden, dat je tepel zich wat terugtrekt en het aanhappen van de baby lastiger wordt. Stuwing kan je verhelpen door vaak (correct!) aan te leggen: minimaal 8 tot 12 keer per 24 uur, je baby goed je borsten laten leegdrinken, je borsten warm maken vóór de voeding en kolven als de baby het niet lukt om je borsten leeg te drinken.

Daarnaast kunnen gekneusde witte kool bladeren uit de koelkast zeer verlichtend werken en de stuwing verminderen, door een stofje dat vrijkomt uit de bladeren en de koelheid van de bladeren.

Bron: Betje.com

7. Regeldagen en clusteren

Daar zit je dan. Je baby is net 10 dagen op de wereld en het enige wat hij wil is bij mama drinken. En dan niet een half uur, maar de hele avond (en middag). Je baby lijkt maar niet tevreden te zijn en de stress schiet even toe: heb ik nog wel genoeg melk? Vooral als je borsten ook nog eens leeg aanvoelen! Die gedachte is heel normaal.

Wat vond ik het fijn dat ik al op de hoogte was van regeldagen en het clusteren van een baby. Want ik wist dat het normaal babygedrag was. Tijdens deze momenten is je baby heel huilerig, onrustig en aanhankelijk. De oorzaak hiervan is dat je baby een groeispurtje of een ontwikkelingsfase doormaakt. Hier is vaak extra voeding voor nodig.

Door toe te geven aan de vraag van je baby om meer melk, zullen je borsten de boodschap krijgen dat ze meer melk moeten aanmaken (ookal voelen ze op dat moment helemaal leeg en slap). Gewoon blijven aanleggen en toegeven aan de behoefte van je baby. Je baby is simpelweg bezig jouw melkproductie te regelen. Dit proces van “regelen” kan een dag duren of zelfs enkele dagen.

Gemiddeld komen deze regeldagen voor rond 10 dagen, 3-4 weken, en rond de 3, 4 & 6 maanden. Maar ze kunnen ook op andere momenten voorkomen. Het kan geen toeval zijn dat moeders vaak rond deze tijden overstappen op flesvoeding, omdat ze denken weinig melk te produceren.

Wil je baby alleen een bepaalde dagdeel ineens vaker of zelfs continu aan de borst gepaard met mogelijk onrust, kan er sprake zijn van clusteren. Ook dit past bij de normale ontwikkeling van een jong kind.Het constant willen drinken wordt clusteren genoemd en bevredigt de zuigbehoefte van je baby en het lichaamscontact waar de baby op dat moment naar verlangt.

Wees niet bang dat je je kindje teveel verwent, want een baby kan je niet verwennen! 😉 Je baby communiceert dat hij je nodig heeft.

Bron: Tony Husband 

8. Nachtvoedingen en samenslapen

Ik zal je alvast uit je droom helpen: baby’s zullen de eerste maanden (en vaak de eerste jaren!) niet doorslapen. Stel je daarop in. Je baby zal dus ook ’s nachts om voedingen komen en daar is een reden voor. Als je begrijpt waarom nachtvoedingen zo belangrijk zijn en zelfs nodig voor de gezondheid en het welzijn van je kindje, kan je het beter plaatsen en accepteren.

Soms komen ze ’s nachts om de 1,5 uur, soms om de 3 uur en soms slapen ze ineens 6 uur achter elkaar (om vervolgens de volgende dag weer elke uur wakker te worden haha). Het opstaan en wakker worden als kersverse moeder kan erg zwaar en vermoeiend zijn, maar het is het waard.

Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk die nachtvoedingen voor je kindje zijn! Het wakker worden is namelijk heel goed voor de ontwikkeling van de hersentjes van je baby, het op peil houden van je melkproductie en het vergroten van de hechting met je baby. De combinatie van borstvoeding en samen slapen vergroot bovendien de kans op een veilig slaappatroon bij je kind.

Daarnaast komt een moeder die borstvoeding geeft sneller in een diepe slaap, wat zorgt voor een betere kwaliteit van je nachtrust, subhan’Allah. Samen slapen vormt trouwens een goede manier om met dit ‘probleem’ om te gaan. Lekker je kindje op jouw kamer: naast je op bed, in een eigen ledikantje of in een co-sleeper (lees je in over veilig samen slapen!). Zo mis je ook zo min mogelijk hongersignalen van je baby en raak je sneller op elkaar afgestemd.

Accepteren en go with the flow is de beste remedie, en als je het een keertje moeilijk hebt, deel je verhaal met ons in de zustergroep. Wie weet hebben we nog tips voor jouw specifieke situatie, maar we bieden altijd volle support en liefde. We’ve all been there (and still are!)! 

Mijn slaapkamer: samen slapen wordt een feit, in shaa’ Allah.

9. Hulpmiddelen: lanoline en (wasbare) zoogkompressen

Borstvoeding geven hoort eigenlijk geen pijn te doen. Toch kun je last krijgen van zere tepels. Dit kan verschillende oorzaken hebben: je kindje is niet goed aangelegd, je tepels moeten toch nog even wennen aan de zuigkracht, je tepels kunnen niet goed genezen tussen de voedingen door.

Een supercrème die veilig gebruikt kan worden bij het geven van borstvoeding is lanoline. Lanoline is een natuurlijk product en wordt ook wel wolvet genoemd. De crème zorgt dat een gevoelige plek als je tepel snel geneest omdat het functioneert als een ademende ‘pleister’ waaronder je huid kan genezen. In combinatie met een zoogkompres kun je met een dikke dot lanoline een ‘nat verband’ maken voor je tepels maken wanneer je bijvoorbeeld kloven hebt. Wissel dit na elke voeding en je zal zien dat je kloven makkelijker genezen in shaa’Allah.

Verder herkent elke vrouw die borstvoeding geeft het probleem van de lekkende borsten. Je toeschietreflex kan zomaar getriggerd worden door je (of een andere) huilende baby, door je baby aan de borst te leggen waardoor je andere borst spontaan begint te lopen of misschien slaapt je baby langer dan je gewend bent en zijn je borsten simpelweg overvol. Natuurlijk is het niet echt charmant, al die melkvlekken in je shirt of op je bed. Een makkelijke oplossing is het aanschaffen van (wasbare) zoogkompressen. De kompressen vangen het melk op dat je niet in je shirt of bed wil hebben.

Mijn hulpmiddelen: Borstvoedingsthee, zoogkompressen en lanoline crème.

10. Kritiek en slechte adviezen

Ze zeggen wel eens: de beste stuurlui staat aan wal! Ook in het geval van het opvoeden van je kinderen is dat helemaal waar. Opmerkingen als: je verwent je kind te veel, je moet je kind laten huilen, volgens mij heb je te weinig melk, moet je nu alweer voeden etc.

Het zijn allemaal opmerkingen die je als nieuwe moeder (ja, ook als je al 10 kinderen hebt) onzeker kunnen maken. Probeer vervelende opmerkingen naast je neer te leggen, volg je moederinstinct, keer terug naar je intentie en besef je dat zelfs ongevraagd advies met de beste bedoelingen wordt gegeven.

Heb je echt grote twijfels? Richt je dan tot professionals of ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld op de IBO Halimah zustergroep. We luisteren en denken graag met je mee!

Bron: Hedger Humor

11. Acceptatie

En soms, soms heb je er werkelijk alles aangedaan en wil de borstvoeding gewoon niet lukken. Lieve zus, wees je dan bewust dat je je best hebt gedaan en dat je niet meer dan je best kan doen. Vergeet niet: Allah is de meest Barmhartige en de Rechtvaardige. Allah zal jou belonen voor elke seconde moeite die jij hebt gedaan, al was het maar in gedachten, en voor elke druppel melk die jij je baby wel hebt kunnen geven.

Weet dat wij op onze intentie beoordeeld zullen worden en jouw intentie om aan Zijn gezegende richtlijnen te willen voldoen is wat telt. Het is nooit de bedoeling dat je er als moeder helemaal aan onder doorgaat; een gezonde moeder is minstens zo belangrijk!

Ook als borstvoeding niet gelukt is om wat voor reden dan ook, ben je welkom in onze zustergroep om erover te praten en het te verwerken. En wie weet bieden jouw ervaringen hulp of steun aan een ander en leer jij dingen die je nooit eerder wist. Jouw ontwikkeling als moeder is uniek en Allah weet wat wij niet weten.

Bron: Deenly.com

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address