Borstvoeding voor Beginners: Top tips voor nieuwe mama’s – deel 1

Je bent (weer) zwanger en je wilt (weer) borstvoeding geven, in shaa’Allah! In dit geval: moge Allah je een voorspoedige zwangerschap en bevalling schenken, je zegenen met vroom, lief en gezond nageslacht en de borstvoeding laten slagen. Ameen!

Of misschien ben je gewoon geïnteresseerd omdat het de eerste keer minder goed is verlopen en je je afvraagt of er dingen zijn die je over het hoofd hebt gezien? Het kan ook zijn dat je een kinderwens hebt en je je gewoon alvast wilt inlezen!

Maandthema: Borstvoeding voor Beginners

It’s all good, wees welkom en laat je inspireren. In het kader van het maandthema ‘Borstvoeding voor Beginners’ plaatsen wij op onze Facebookpagina en deze blog allemaal tips, weetjes en ervaringen voor alle (toekomstige) borstvoedende mama’s die méér willen weten. Bij ons staat de beleving van de mama altijd centraal.

Laat zeker in de comments weten wat je hiervan vond, of jij misschien zelf nog andere goede beginnerstips hebt en ook nuttig voor ons: wat je graag als borstvoedende mama had willen weten over de beginperiode?

Het is een feit dat ieder nieuw borstvoedingsavontuur voor de nodige uitdagingen kan zorgen. Daarom hebben wij vanuit IBO Halimah de hoofdjes bij elkaar gestoken om voor jullie onze 2-delige serie van onmisbare tips samen te stellen, die iedere (aanstaande) mama zou moeten weten vóór ze borstvoeding gaat geven. Enkele onderwerpen die hier aan bod komen zullen nog uitgebreid terugkomen in aparte blogs deze maand.

Zelf ben ik op dit moment ook hoogzwanger, dus ik sta helemaal in de startblokken voor weer een nieuw borstvoedingsavontuur. Hier volgt deel 1 van onze absolute TOP tips waar ook ik me zeker aan zal houden. 😉 Bismillaah! 

1.    Vertrouwen en intentie

Heb vertrouwen in je eigen lichaam en doe du’a om een succesvolle borstvoedingsperiode tegemoet te gaan. Betrek je man hier zeker ook bij, islamitisch gezien is het ook zijn verantwoording dat het geboorterecht van jullie kind vervuld wordt. De rol van de vader tijdens de borstvoedingsperiode bewijst vaak cruciaal in het willen (blijven) geven van borstvoeding.

Vaak loopt het vertrouwen van vrouwen al een deuk op door alle horrorverhalen die ze om haar heen hoort. Wees je er bewust van dat er slechts een heel klein deel van de vrouwen om fysieke redenen géén borstvoeding kan geven. Om je een idee te geven: slechts 2% van de vrouwen kan géén borstvoeding geven. De ene vrouw is de andere niet, en de ene borst is de andere niet. Waar de ene vrouw binnen drie dagen al een goed lopende productie heeft, duurt het bij de andere vrouw ruim 10 dagen! Niks geks aan, maar wel goed om in je achterhoofd te houden!

Als je te maken hebt gehad met een eerder negatieve borstvoedingservaring, bedenk dan dat dit weer een nieuwe ervaring is die jou de kans geeft om aan de slag te gaan met al jouw opgedane kennis en inzichten.

Vergeet ook je intentie niet: waarom wil je borstvoeding geven? Wat zijn je borstvoedingsdoelen? In moeilijke tijden kan je jezelf aan deze intentie herinneren en je doel voor ogen houden om je erdoor heen te slepen, in shaa’Allah. De mooiste intentie is uiteraard om het islamitische geboorterecht van jouw kind op 2 jaar borstvoeding te willen vervullen. Maak die intentie niet alleen, maar blijf hem iedere dag weer vernieuwen om jouw borstvoedingsavontuur te blijven zegenen.

                                                                                                    Afbeelding: Aziema Fatima

2.    Voorbereiding!

Goed voorbereid zijn is het halve werk. Kraamverzorgsters, verloskundigen of ander medisch personeel kunnen soms hele wisselende adviezen geven als het om borstvoeding gaat. Soms gaan deze adviezen in tegen een goed borstvoedingsbeleid. Lees je dus goed in en laat je ook niet te snel afschepen met adviezen als ‘je hebt te weinig melk’ of het aanraden van bijvoorbeeld een tepelhoedje of speentje.

Onderzoek! Hoe kan je een baby goed aanleggen (zie meteen de volgende tip!)? Hoe voed je op verzoek? Wat zijn hongersignalen van een baby (zie tip 4)? Wanneer móet je bijvoeden en hoe moet dat dan als je echt bij moet voeden? Wat zijn veel voorkomende problemen (denk aan platte tepels, pijnlijke tepels, spruw)? Nogmaals, doe kennis op over borstvoeding! Kennis vooraf kan werkelijk waar je redding zijn in het herkennen van mogelijke problemen en vooral het voorkomen ervan.

Om het voor jezelf nog makkelijker te maken kan je borstvoedingsbijeenkomsten bijwonen (houd IBO Halimah in de gaten, want in de toekomst zullen wij deze organiseren, in shaa’Allah), meelezen en vragenstellen op fora (zoals de IBO Halimah | Zustergroep) en zorgen dat je een borstvoedingsbuddy gereed hebt die je meteen adviezen kan geven. De groepen kunnen ook voor goede interne support zorgen op de momenten dat je er even doorheen zit en je gewoonweg je ei even kwijt wil.

Ondanks dat ik een eerste succesvolle borstvoedingsperiode heb mogen hebben, staat ook het nummer van een lactatiekundige IBCLC in mijn telefoon in het geval van nood.

Afbeelding: @kosogkaos

3.    Zelfzorg

Ja, de komende periodes zullen voornamelijk om je newborn draaien. Het voldoen aan zijn of haar wensen. Veel moeders vergeten echter dat zij zelf net zo belangrijk zijn. Niet alleen je baby heeft zorg nodig. Ook jij hebt zorg nodig en die moet je jezelf echt geven. Ik vind het bewonderingswaardig als je op dag twee het hele huis kan dweilen en de grote boodschappen doet, maar je lichaam moet volop herstellen.

Rust en een gezonde voeding zijn echt een must. Niet alleen om op te knappen, maar ook van groot belang voor je borstvoeding. Borstvoeding vraagt energie van je, dus zal je die energie moeten aanmaken. Voldoende drinken is dus essentieel. Probeer bij elke voeding een groot glas water te drinken en op een dag toch minimaal aan de 2 liter vocht te komen (én meer zelfs!).

Naast een glas water bij elke voeding, kan je ook een schaaltje met dadels, nootjes en rozijntjes klaarzetten om lekker te knabbelen. Dwing jezelf dus om goed te eten: ontbijt, minimaal 3 tussendoortjes op een dag, een lunch en avondeten. Voor afvallen is het nog lang geen tijd, dus eet lekker volle en onbewerkte producten!

Mijn zoontje begon standaard te huilen als we gingen eten. Dus hoe fijn is het als er eten in de vriezer klaarstaat of dat er iemand is die vers voor je kan koken. Dat kan natuurlijk je man zijn, maar ook een lieve vriendin of lief familielid. Een van de beste adviezen is dan ook om je kraamperiode bij voorhand al een beetje in te richten met hulp in de huishouding en bij het koken, zodat je van tevoren weet dat jij je helemaal op jezelf, de baby en de borstvoeding kan richten. Mentale rust creëren tijdens de vaak toch hectische kraamperiode is key.

En hoe cliché ook: maar slaap wanneer je de mogelijkheid hebt en neem rust wanneer je kan. Heb je de mogelijkheid niet omdat je andere kids hebt rondlopen? Kijk of je de mogelijkheid hebt voor oppas. Iemand die je kinderen meeneemt of iemand die bij jou thuis even alles uit handen kan nemen. Een kraamverzorgster kan deze taak ook deels op zich nemen.

Je zal zien dat goed voor jezelf zorgen je uiteindelijk meer energie zal opbrengen, waardoor je je meer kan focussen op de borstvoeding en meer kan genieten van je kindje (en waardoor jezelf ook meer te genieten bent 😉 ).

Afbeelding: credits onbekend

4. Aanleggen

Succesvol borstvoeding geven zonder pijn is vaak afhankelijk van hoe je je kindje aanlegt. Op internet is veel informatie te vinden hoe je je kindje goed kan aanleggen. Een nadeel van tekst is dat je een deel van de visualisatie mist, daarom heb ik ook filmpjes bekeken hoe een baby moet aanhappen en moet drinken. Dit vond ik zelf een heel duidelijk filmpje: How to Breastfeed – Deep Latch Technique [1].

Mocht je pijn ervaren, onderzoek dan of je je kindje goed aanlegt. Het kan nooit kwaad om een professional mee te laten kijken. Er kunnen namelijk ook diepere problemen zijn, zoals een verkort tong- of lipriempje. Blijf in ieder geval nooit stug doorvoeden als je pijn blijft houden tijdens het voeden, maar trek aan de bel en vraag om hulp. Er komt nog een apart blogje over aanleggen deze maand!

Afbeelding: Mijn Kinderarts

5. Hongersignalen

Het voeden van een baby gebeurt op verzoek, dus wanneer de baby er om vraagt. Je baby heeft niet alleen vaak voeding nodig (met licht verteerbare moedermelk en een maagje zo klein als een knikker), maar ook behoefte aan jouw warmte en nabijheid. Je baby kan 12 maal per etmaal komen voor een voeding, maar ook meer en dat is helemaal oké en normaal.

Voeden op verzoek activeert direct het vraag- en aanbodsysteem waar het geven van borstvoeding op draait: je baby vraagt melk, jij biedt het aan en je lichaam maakt melk aan, subhan’Allah. Let op: Soms kan het zo zijn dat je een slaperige baby hebt die niet snel genoeg voor een voeding komt. In de newborn fase is het dan belangrijk dat je vaak blijft aanleggen (binnen 3 uurtjes) om de productie op gang te brengen en een boost te geven.

Wat is nu het precieze moment dat je baby moet aanleggen? Het is belangrijk dat je bekend wordt met de hongersignalen van een baby. Snel reageren op de eerste hongersignalen zorgt sneller voor een ritme. Er zijn grofweg drie fases:

Fase 1: ik heb honger

In deze fase draait je baby het hoofdje heen en weer. Het mondje gaat open en is op zoek. Vaak wordt je baby wakker en begint heen en weer te draaien.

Fase 2: ik heb echt honger!

Bij deze fase rekt je baby zich vaak uit en geeuwt na het wakker worden. Je baby begint (op zijn handjes) te sabbelen of stopt zijn handjes in zijn mond. Hierbij maakt je baby smakgeluidjes. Je baby wordt steeds onrustiger.

Fase 3: Kalmeer me! En voed me!

Huilen kenmerkt de laatste fase. Je baby loopt rood aan en maakt geïrriteerde en nerveuze bewegingen. Deze fase zou je eigenlijk moeten vermijden. Belangrijk is dat je je baby eerst kalmeert, zodat hij goed kan worden aangelegd.

Hier ook weer even een filmpje om het te verduidelijken [2].

                                                                                   Afbeelding: Breastfeeding Centre of WA

Klik hier voor deel 2 van onze top tips voor nieuwe mama’s die met borstvoeding (willen) beginnen! 

* * *

Bronnen

[1] Fit Pregnancy (8 augustus 2012). How To Breastfeed – Deep Latch Technique. Geraadpleegd op 28 januari 2017 via https://www.youtube.com/watch?v=7FJuBn2bgNk

[2] Janelllevideo (5 augustus 2014). Newborn Hunger Cues. Geraadpleegd op 4 januari 2018 via ://www.youtube.com/watch?v=ABAXgubx58Q&t=11s

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address