Octopus moeder!

Sinds alweer 7,5 maand ben ik de trotse mama van Esmer én Sami (3). Nadat ik Sami twee jaar heb mogen voeden, heb ik nu weer de mogelijkheid gekregen om het borstvoedingsavontuur met Esmer aan te gaan, alhamdoulillah. Tot nu toe gaat dat heel goed, waarvoor ik erg dankbaar ben. Vandaag deel ik een van mijn struggles. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jullie ervaringen toen er een tweede (of derde, vierde etc.) kindje bij kwam!

Rust en regelmaat

We zijn inmiddels al aardig aan elkaar gewend geraakt. Waar de ochtenden eerst nog erg chaotisch waren en er geen tot weinig regelmatig was, lijkt er nu iets meer regelmaat te zijn. Dit zorgt automatisch ook voor meer rust in het gezin. Naast dat ik vooral mijn kindjes wil volgen in hun behoeften, merk ik toch wel dat rust en regelmaat prettig zijn voor de kinderen. Helaas ben ik een super chaoot, dus helaas ontbreekt die regelmaat vaak. Ondanks dat ik regelmaat probeer toe te passen, blijft borstvoeding geven uiteraard op verzoek. Maar meer vaste momentjes in Esmers eigen bedje zouden voor zowel mij, als voor hem beter zijn. Dan kan hij meer tot rust komen.

 

Octopus

En die rust is soms hard nodig, als zijn grote broer weer in zijn oor roept: “Wakker worden!” en trots aangeeft met een bigsmile op zijn gezicht: “Kijk, Esmer is wakker“. Of toch echt eventjes huilend moet wachten op die voeding als ik toch écht even naar de wc moet of de luier van Sami moet verschonen.  Of als je even lekker aan het voeden bent, Sami op de bank staat te springen, wil tekenen op spullen waarvan hij dondersgoed weet dat het niet mag of ineens overal mee loopt te gooien. Je hebt soms handen tekort en had graag een octopus willen zijn om alles in goede banen te leiden. Maar hoe ga je met die chaos om, als je een kindje hebt dat om de borst vraagt?

 

Geduld

Natuurlijk vraag ik mijn man om hulp als ik er even door heen zit. Maar als hij er niet is, zal ik het met mijn twee handen moeten doen. Dus Esmer even in de draagzak- of doek of lekker in mijn armen, maar soms zal Esmer of Sami toch echt even moeten wachten. Ook al gaat dat gepaard met huilen. Het is mij in ieder geval duidelijk dat je als moeder zijnde af en toe zwaar op de proef wordt gesteld, subhan’Allah. Het voeden van een kindje met een peuter in huis is pittig. Maar onze kinderen zijn dan ook een beproeving in dit leven, zoals Allah ons al in de Qur’an vertelt. Maar bij Allah is de beloning [1]. Alhamdoulillah zullen we met niet worden beproeft met wat we niet aankunnen [2]. Het is een voorrecht om moeder te zijn, borstvoeding te geven en te weten dat Allah geen ziel boven zijn vermogen belast en dat we beloond worden naar wat we kunnen. En Allah is met de geduldigen [3].

 

[1] 8:28 En weet dat jullie bezittingen en jullie kinderen slechts een beproeving zijn, en dat er bij Allah een grandioze Beloning is.
اعْلَمُوا أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللَّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ

[2]  2: 286 Allah belast geen ziel boven haar vermogen. Zij zal beloond worden voor dat wat zij heeft verworven, en zij zal gestraft worden voor dat wat zij heeft verworven. “Onze Heer, bestraf ons niet als wij vergeten of fouten maken. Onze Heer, leg ons geen last op zoals U die aan degenen voor ons heeft opgelegd. Onze Heer, en belast ons niet met meer dan dat wat wij kunnen dragen, en scheld ons (onze zonden) kwijt, en vergeef ons, en heb Genade met ons. U bent onze Heer. Schenk ons daarom een overwinning over het ongelovige volk.”

لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۚ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ ۗ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ ۖ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا ۚ أَنتَ مَوْلَانَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

[3] 8:46 En gehoorzaam Allah en Zijn Boodschapper en redetwist niet (met elkaar), zodat jullie niet verzwakken en jullie kracht niet zal worden weggenomen, en wees geduldig. Waarlijk, Allah is met de geduldigen.

وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ ۖ وَاصْبِرُوا ۚ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address