Test je Kennis | Borstvoeding & Zuigbehoefte

De kennisvraag van deze maand gaat over borstvoeding en zuigbehoefte. We merken dat er vaak veel onduidelijkheid en misvatting bestaat over de functie van zuigbehoefte, met name in de eerste periode. Weet jij het juiste antwoord?

Wat is de hoofdfunctie van zuigbehoefte in de eerste 6 weken?

A. Troost verkrijgen

B. Honger stillen

C. Melkproductie stabiliseren

D. Aangeven dat er te weinig melk is.

 

Het juiste antwoord is C.

Toen ik stage liep bij lactatiekundige Alexandra Knijnenburg IBCLC, woonde ik o.a. borstvoedingsavonden bij in Haagsch Borstvoedingscentrum Vita Nova in Den Haag. Er werd vaak gesproken over die eerste 6 weken van investeren in de borstvoeding. Wat ik zelf al wist: aanleggen, aanleggen en aanleggen bij alle hongersignalen om die productie stabiel te krijgen. Waar ik nog niet bij stil stond was hoe mooi dit intern ook geregeld is: Het systeem van de baby (dat inderdaad veel zuigbehoefte aangeeft die eerste weken) wílt die melkproductie stabiel krijgen.

Het blijkt dus dat de prolactine spiegel langzaam opbouwt en stijgt na iedere zuigsessie/voedingsbeurt, todat het uiteindelijk stabiel en constant is na de kraamperiode. Prolactine is o.a. verantwoordelijk voor de melkaanmaak/melkproductie, terwijl oxytocine o.a. verantwoordelijk is voor de toeschietreflex. De lactatiekundige liet dit met mooie grafiekjes zien. Hier beneden zie je dat ik die grafiekjes zonder waarden schematisch heb weergegeven om een beeld te krijgen wat er in het lichaam gebeurt met die hormonen. Terwijl de oxytocine piekt bij iedere voeding, zien we een geleidelijke opbouw van prolactine naar meer.. meer.. meer… totdat het constant is en de productie gestabiliseerd is. Vaker zuigen = sneller de prolactine en dus productie stabiel! Intern weet het systeem van de baby dus dat door vaker te willen zuigen de melkproductie veilig wordt gesteld. Subhan’ Allah.

Deze periode duurt ongeveer 6 weken tot 2 maanden en komt grotendeels overeen met de kraamperiode. Je ziet dan ook dat vraag en aanbod mooi op elkaar afgestemd zijn geraakt. Het wordt dan ook allemaal ineens veel makkelijker: Je baby zal minder tijd kwijt zijn aan een voeding en langzaam maar zeker een eigen ritme hebben ontwikkeld, wat ook meer rust brengt voor mama!

 

Helaas wordt de zuigbehoefte van een baby vaak verkeerd geïnterpreteerd in die eerste periode. Een cruciale periode waarin borstvoeding vaak lukt of míslukt. En dat is ook niet verwonderlijk als je je bedenkt dat je in feite de basis legt in die eerste periode voor de productie. Te snel grijpen naar kunstvoeding omdat je ‘denkt’ te weinig melk te hebben, want je baby wilt ‘constant’ aan de borst (= zuigen voor die boost in prolactine!), is juist ontzettend nadelig in deze periode van opbouw en stabilisatie. Hiermee verstoor je namelijk het systeem van vraag – en aanbod wat nog aan het instellen is. Het gebruik van een fopspeen wordt daarom ook afgeraden, niet alleen vanwege tepel-speen verwarring die mogelijk kan ontstaan, maar ook vanwege het mislopen van die belangrijke functie die zuigbehoefte heeft. Het is méér dan alleen hongersignaal. Méér dan alleen mama-honger of om troost te verkrijgen. Baby knows what he’s doing! 😏

In de eerste 6 weken is het stabiliseren van prolactine en dus de melkproductie de hoofdfunctie van die zuigbehoefte. Na die 6 weken of langer kan zuigbehoefte natuurlijk ook aanhouden en dat is helemaal oké. Want zoals we vaker zeggen: Borstvoeding is zoveel meer dan voeding alleen. Zie deze eerste periode als het leren kennen van je baby en het investeren in hopelijk een lange borstvoedingsperiode die jullie nog wacht, in shaa’ Allah.

Mocht je toch specifieke vragen of twijfels hebben wat nou het juiste is om te doen in jouw situatie, stel je vraag gerust in onze besloten zustergroep en dan denken we met je mee, in shaa’ Allah. Als het probleem niet in de basis ligt, verwijzen we altijd door naar een lactatiekundige. Wacht dus nooit te lang met hulp vragen! Ook als je gewoon even geen raad weet met je gevoelens of steun zoekt. Onthoud: Je bent niet alleen. ❤

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address