Sari is bevallen | Borstvoeding, een nieuwe eerste keer!

Alhamdullilaah! Teamlid Sari is inmiddels bevallen van haar tweede zoon en wat zijn wij trots op nóg een IBO Halimah baby! Borstvoeding blijft zo heerlijk up-to date in ons team! Speciaal voor jullie deelt Sari een kijkje in haar ervaring van een ‘nieuwe eerste keer’ borstvoeding geven. 

Op 27 januari 2018 ben ik bevallen van onze zoon Esmer, alhamdullilaah! Wij zijn onwijs dankbaar voor dit mooie geschenk. Met de geboorte van Esmer werd Sami grote broer en mocht ik weer een nieuw borstvoedingsavontuur aangaan, in shaa’Allah. En wat gaat dat allebei goed! Alhamdulillaah. Sami is gek op zijn nieuwe broertje en Esmer drinkt lekker aan de borst.

‘Breast crawl’

Na een heftige bevalling met fijne begeleiding lag Esmer om 5:08 op mijn borst. Ondanks de moeite die we beiden moesten doen om elkaar te ontmoeten, begon Esmer al vrij snel met de breast crawl.  Dit is de instinctieve zoektocht naar de borst waar alle natuurlijke reflexen van de baby hun werk doen en wat deed hij het goed. Met een klein beetje hulp kon ik hem aan de borst krijgen. Wat een bijzonder moment weer, subhan’Allah!

Ondanks dat je al een eerdere ervaring hebt, is dit toch weer een nieuwe eerste keer met je newborn, waarbij ik toch een traantje moest wegpinken. Het is ook weer heel raar, want zo’n klein ventje drinkt heel anders dan de peuter die je gewend was aan de borst. Je tepels zijn nog even gevoelig en moeten echt even wennen aan de zuigkracht die toch heel sterk is voor een hummeltje die net op de wereld is. Nadat we lekker mochten bijkomen op de verloskamer en moesten wachten op een plekje in het kraamhotel, hadden we direct onze ouders ingelicht en Sami gebeld zodra hij wakker was. Mijn schoonzusje kleedde hem snel aan, zodat hij zo snel mogelijk zijn nieuwe broertje kon ontmoeten. Hij was meteen gek op hem en had een mooie blauwe ballon voor hem meegenomen.

Pijnlijke tepels 

Toen er eenmaal plek was in het kraamhotel, gingen we daar als gezin heen. Heel bijzonder, subhan’Allah! Esmer sliep lekker door en als hij wakker werd legde ik hem aan. Hij kwam netjes om de 2 uur ongeveer. Soms duurde het wat langer en soms wat korter voor hij zich meldde. Ondanks dat de melk goed opgang kwam, deden mijn tepels toch erg pijn. Gelukkig had ik van tevoren al lanoline-crème ingepakt en smeerde dit na elke voeding op mijn tepels om de pijn wat te verzachten. Nu een week later zijn mijn tepels toch nog wat gevoelig, maar gaat het drinken super. Het is een tevreden ventje, hoewel hij soms wel wat last heeft van de melk die omhoog komt. Dus tussen de voeding door en na de voeding proberen we hem goed rechtop te houden, zodat de melk zo min mogelijk omhoog kan komen en dat hij er last van heeft. En dat werkt gelukkig heel goed, alhamdullilaah, want het is niet leuk om je kindje zo overstuur te zien.

Zuigbehoefte 

De zuigbehoefte is wel enorm, dus zetten we af en toe onze pink in en proberen we het toch met een speentje (waar hij overigens niks van wil weten en geef hem eens ongelijk 😉). Natuurlijk geef ik liever geen speentje en zou dit ook altijd afraden aan nieuwe mama’s, omdat het gewoon voor tepelverwarring kan zorgen en er dus een risico is dat je baby niet meer aan je borst wil drinken of dat je belangrijke hongersignalen kan missen. Maar soms kunnen je borsten de zuigbehoefte gewoonweg niet bevredigen en ga je toch opzoek naar een manier om je tepels te ontlasten. Maar wees je altijd bewust van de risico’s van een speentje als je hiervoor wil kiezen voor je newborn.

We zijn dus nu een week verder en hopen en vragen Allah om dit avontuur te mogen voortzetten, zodat ik Esmer, net als Sami, twee jaar volle Islamitische jaren borstvoeding mag geven. Nu ga ik weer lekker genieten van al mijn mannen in huis!

Mijn persoonlijke wens voor iedereen: Moge Allah een ieder die een zwangerschapswens heeft verblijden met nieuw leven, zij die zwanger zijn een goede en fijne zwangerschap geven, zij die moeten bevallen een makkelijke bevalling schenken en zij die bevallen zijn een succesvolle borstvoedingsperiode schenken. Ameen!

 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address