Die allereerste keer

Emine is mama van twee dochters en woont in Turkije. Tijdens haar zwangerschap had Emine zich al flink ingelezen over borstvoeding. Vandaag deelt ze haar ervaring met voor het eerst borstvoeding geven. 

Ja die allereerste keer borstvoeding was erg stressvol. Zoals jullie misschien weten heb ik 2 dochtertjes. Mijn oudste dochtertje wordt eind deze maand 2 in shaa’Allah. Ze krijgt niet langer actief borstvoeding, maar neemt een slokje wanneer ze daar behoefte aan heeft. Hoe dat zo gekomen is, vertel ik in een volgende blog. Ik wil het in deze blog hebben over de opstart van haar borstvoeding.

Huid-op huidcontact

Ze was net geboren en ik vroeg om huid- op huidcontact te doen. Nee, geen sprake van was het antwoord… Ik mocht haar even bekijken, maar dan moest ze weg. Ik raakte in paniek. “Hoezo is er iets mis?” Nee was het antwoord. Huid- op huidcontact was volgens hun volledige onzin en onnodig en hun wil was wet. Zij ging gewassen en gewogen worden en ik was ingescheurd dus moest sowieso nog gehecht worden. Een uur later was ik op de kamer en kon ik eindelijk mijn dochtertje in mijn armen nemen.

Ik leg haar aan en ze probeert te drinken. Ondertussen komt er een kinderarts binnen. Ik leg haar fout aan. Ik moet haar naast me leggen en de tepel in haar mond duwen. Voor ik het goed en wel besef grijpt de arts mijn borst vast en er wordt in mijn borst geknepen. Er komt een druppel uit. Veel te weinig zegt ze. Advies elke 3 uur aanleggen in plaats van de gebruikelijke 4 uur en de borst krachtig masseren. Ik had me goed ingelezen dus ik ga in de discussie. Ik word de mond gesnoerd. Ik ben maar een buitenlandse met geen medische kennis…

Mijn dochtertje ziet geel

Thuis doe ik onder druk van mijn schoonmoeder en mijn man wat ze me zeggen. Ik ben zo moe en heb de kracht niet om een gevecht aan te gaan. Ze lijkt ook erg tevreden. Huilt amper en slaapt veel. 3 dagen later moeten we op controle nu bij een andere arts. Mijn dochtertje ziet ondertussen geel. Er wordt bilirubine getest in het bloed. De i-waarde is verhoogd en op het randje voor opname. Deze arts ziet dat ik in de stress schiet en geeft als advies elke 2 uur aanleggen, borstvoedingsthee drinken en dadels eten. Mocht dochterlief niet goed reageren en passief zijn dan pas zullen we opgenomen worden.

De volgende dagen doen we dat, veel borstvoedingsthee, dadels en lekker veel aanleggen. Tegen de zin van schoonmoeder verhuist mijn dochtertje naar mijn bed en slapen we samen. Een week later gaan we naar het gezondheidscentrum voor de eerste weging. Ze is iets boven haar geboortegewicht en in overleg met de vroedvrouw gaan we over op voeden op verzoek met max 4u tussen de voeding. De borstvoeding is alhamdulillah op gang gekomen.

Ondanks de tegenslagen in het begin zal ik mijn dochtertje blijven voeden tot ze 22 maanden is. Haar zusje  en mijn tweede dochtertje geboren wordt dan geboren. Voor mij de start van een nieuw borstvoedingsavontuur!

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address