Wat ik had willen weten over: Naweeën!

Inmiddels ben ik alweer zo’n vier weken de mama van Esmer. Toen ik hoogzwanger was, las ik hier en daar weer mee op allerlei fora om zo mijn bevalling en kraamperiode weer positief tegemoet te gaan. Waar ik bij de eerste zwangerschap heel actief aan het inlezen was over de bevalling en kraamperiode, heb ik dat bij mijn tweede zwangerschap zo goed als niet gedaan en had ik weinig voorbereidingen getroffen. Ik had er gewoonweg veel minder tijd voor, omdat ik nog een peuter van 2,5 had rondlopen.

Maar toen kwam ik toch zo’n topic tegen die me toch weer wat rillingen bezorgde: ‘iemand dé gouden tip voor naweeën? Dus snel ging ik op zoek naar fijne middeltjes die mij hier deze keer doorheen konden slepen. Wil je weten wat die naweeën nu precies zijn en hoe ik ze deze keer beleefd? Lees dan snel verder!

De eerste keer naweeën

Die naweeën! Argh. Ik kan er  nog een benauwd gevoel van krijgen als ik er aan terugdenk. Waarom had niemand mij verteld dat het na de bevalling nog helemaal niet klaar was met het gebeuren? En dat die naweeën ongelooflijk heftig konden zijn?! Dat elke keer als je je kindje aanlegde je tenen opkrulde, omdat je het gevoel had dat je baarmoeder drie koprollen in je lichaam maakte. Ik had het in ieder geval graag willen weten, zodat ik me er wat meer op had kunnen voorbereiden. Het leuke was dat ik ook nog las dat ze bij kindje #2 nog veel heftiger konden zijn. Dus, ik kon maar een ding doen: actie ondernemen om het mezelf zo aangenaam mogelijk te maken en te zorgen dat de pijn zo snel mogelijk verdwijnt. Want hoewel ik de pijn als zeer onprettig heb beschouwd, zijn de naweeën ontzettend belangrijk.

Naweeën: het grote waarom

De naweeën zijn er om de moederkoek geboren te laten worden en je baarmoeder weer helemaal terug in model brengen en duren vaak drie tot vier dagen. Mocht je nog moeten bevallen: houd er rekening mee dat dit dus ook gepaard kan gaan met aardig wat bloedstolsels (iets wat ik ook graag had willen weten). Omdat je baarmoeder aardig is opgerekt door het kindje wat in je groeide, is het na de bevalling weer tijd dat je baarmoeder gaat krimpen. Door de samentrekking van de baarmoederspier, ontstaan er dus naweeën. Het samentrekken van de spier zorgt ervoor dat je baarmoeder weer kleiner wordt. Natuurlijk kan het per vrouw verschillen hoeveel last je hiervan ondervind. Ik ervaarde ze als zeer heftig, maar genoeg vrouwen die hier totaal geen last van hebben gehad. De reden dat je bij een volgende zwangerschap heftigere naweeën ervaart, komt omdat je baarmoeder na iedere zwangerschap wat van zijn elasticiteit verliest, waardoor het dus meer moeite kost voor je lichaam om in te krimpen.

De relatie met borstvoeding

Maar wat is nou de relatie met borstvoeding? Borstvoeding heeft namelijk een positief effect op het herstellen van de baarmoeder. Tijdens het geven van borstvoeding wordt namelijk het hormoon oxytocine aangemaakt, naast dat het de toeschietreflex activeert, zorgt dit hormoon er ook voor dat je baarmoeder samentrekt. Hierdoor kunnen vrouwen die borstvoeding krijgen dus de eerste paar dagen meer last hebben van de naweeën wanneer zij hun kindje aanleggen. Het geven van borstvoeding zorgt er dus voor dat je baarmoeder sneller krimpt, de kans op ontstekingen afnemen en het bloedverlies meestal minder is. Het bloedverlies wordt minder doordat de bloedvaten worden afgesloten die eerst de baby van voeding voorzagen. Door het sneller krimpen van de baarmoeder, krijg je ook weer sneller je figuur terug. Hey, ook weer mooi meegenomen! [1].

Tips voor de naweeën!

Bij mijn tweede bevalling wilde ik niet direct naar de paracetamol grijpen, maar eerst wat alternatieven proberen. Hieronder heb ik wat tips op een rij gezet, waarvan men zegt dat ze bevorderend zijn voor het herstel en de pijnbestrijding:

·        Acceptatie

Voor mij hielp allereerst het bewustzijn dat de pijn van de naweeën heel nuttig is. Hoe wonderlijk is het eigenlijk dat borstvoeding bijdraagt aan een optimaal herstel? Aan dat gegeven probeerde ik mij vast te houden. Het schijnt dan ook dat de baarmoeder van vrouwen die geen borstvoeding geven altijd iets vergroot blijft. En als je bij het aanleggen veel pijn ervaart, bedenk je dan dat die pijn een functie heeft! Borstvoeding biedt niet alleen de ‘beste’, ofwel fysiologisch gezien de perfect passende voeding is voor jouw baby, maar draagt ook bij aan jouw gezondheid. Op veel meer manieren overigens dan alleen een spoedig herstel van de baarmoeder. 😉

·        Warmte

Daarnaast is warmte erg fijn, dus lekker een kruik, pittenzak of een warme douche kan je pijn verlichten.

·        Warme dranken

Er zijn verschillende warme dranken die eraan bijdragen aan je herstel, zoals saffraanmelk, frambozenblad- en vrouwenmantelthee. Je kan saffraan melk bereiden door 1 liter melk aan de kook te brengen met 20 draadjes saffraan. Als de melk goed geel ziet, zeef je de melk en kan je de gele melk opdrinken. Je kan natuurlijk ook kiezen voor plantaardige melk [2]. Daarnaast wordt frambozenbladthee aangeraden, omdat het ervoor zou zorgen dat het de baarmoederspieren versterkt, waardoor de naweeën effectiever zullen zijn. Vrouwenmantelthee werkt bloedstelpend en samentrekkend en kan het herstel van je baarmoeder ook bevorderen.

·        Blaas legen

Ga regelmatig naar het toilet om te plassen, of je nou aandrang voelt of niet. Zoals het advies bij iedere voeding is om een glas water drinken, geldt dit eigenlijk ook voor een nodige toiletbezoekje. Met een volle blaas kan je baarmoeder niet goed samentrekken en dus niet goed krimpen [3]

·        Massage

Hoewel het mijzelf niet prettig lijkt, kan je ook kiezen voor een baarmoedermassage. De massage kan een positief effect hebben op de beweeglijkheid en de doorbloeding van de baarmoeder, waardoor de naweeën minder pijnlijk kunnen zijn [4]

·        Extra aanleggen

Doordat je tijdens het voeden van je kindje het oxytocine hormoon aanmaakt die zorgt voor de samentrekking van je baarmoeder, kan de baarmoeder sneller krimpen en sneller bijdragen aan het herstel. Het is dus geen medicijn tegen de pijn, maar kan dus wel het herstelproces bevorderen. Want: hoe sneller je baarmoeder weer op de oude plek terug is, hoe sneller je ook van die naweeën af bent!

·        Paracetamol

Als je de pijn echt niet meer kan verdragen, neem dan gewoon paracetamol in. Dit mag gewoon tijdens de borstvoedingsperiode.

De tweede keer naweeën

Wat zag ik op tegen die naweeën! Na de geboorte van mijn tweede zoon en de placenta wachtte ik lichtelijk gespannen op de naweeën. En wat was dat fijn: ik heb zo goed als geen naweeën gehad! Natuurlijk kan ik het nooit met zekerheid zeggen, maar ik denk dat acceptatie en de koppen frambozenthee die ik vanaf week 38 ben gaan drinken en de vrouwenmantelthee die ik vanaf week 40 ben gaan drinken (ik ben met 40+6 bevallen) me echt goed hebben geholpen. Mijn baarmoeder zat ook weer snel op de juiste plek en slonk ook goed, alhamdulillaah! Wat waren jullie ervaringen met de naweeën?

Bronnen:

[1] The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds, Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc. 708 Broadway, New York, NY 10003
Chua S, Arulkumaran S, Lim I et al. ‘Influence of breastfeeding and nipple stimulation on postpartum uterine activity’ Br J Obstet Gynaecol 1994; 101:804-805

[2] Unity Medi Centre (2013)
Geraadpleegd op 25 december 2017 via https://unitymedicentre.wordpress.com/2013/07/12/saffron/

[3] Bogaerts, A., Geerdens, L., & Gooris, F. (2009). Normale baring en kraambed (3e dr.). Antwerpen: Garant.

[4] FAQ Fertiliteitsmassage. Geraadpleegd op 25 december 2017 via http://zozwangerworden.nl/faq

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address