Mijn tweede borstvoedingservaring!

Zoals jullie al lazen vorige keer verliep de eerste keer borstvoeding geven voor Emine met dochtertje Ayşe Nur niet zoals gehoopt. Vandaag lezen jullie over haar tweede borstvoedingservaring! Hoe verliep de eerste keer borstvoeding geven aan Hatice Kübra? Iets met tandemvoeden, geelzucht en borstvoedingbuddies to the rescue! 

Tandemvoeden

Eind augustus 2017 vernam ik dat ik 5 maanden zwanger was. Ik had wel een productiedipje, maar dat had ik opgelost door te powerkolven. 13 december beviel ik, 3 weken voor de uitgerekende datum, van mijn tweede meisje Hatice Kübra en ik voelde me zelfverzekerd. I’ve got this! Ayşe Nur dronk bij me tot een half uurtje voor ik moest persen. De geboorte was vlot maar weer mocht ik mijn dochtertje niet gelijk bij me houden. Toen ik later haar papieren inkeek zag ik dat haar Apgar score initieel maar 5 was dus ze waren met haar bezig.

Een half uur na de geboorte kreeg ik haar eindelijk bij me en we gingen gelijk clusteren. Omdat de melk nooit gestopt is, was er geen probleem. Echter mijn dochtertje had maar weinig kracht om effectief te drinken. Rond 3-4 uur in de morgen toen we al meer dan 12 uur non stop aan het clusteren waren, besloot de lactatiekundige samen met mijn man dat er een flesje van 30ml zou worden aangeboden. Ze dronk 15 ml.

Geelzucht

Donormelk was helaas niet beschikbaar. De dag na de geboorte begon ze al wat geel te zien. Ik besloot haar elke 2 uur aan te leggen. Mijn man sprak met de kinderarts. Deze was geschokt dat mijn 22 maanden oude dochtertje nog bij me dronk. Dat moest onmiddellijk stoppen. Niet alleen was het slecht voor de psychische ontwikkeling van mijn oudste dochtertje, maar het zou er ook voor zorgen dat de borstvoeding voor mijn jongste niet voldoende voedingsstoffen zou bevatten. Onzin natuurlijk. Mijn man en schoonmoeder waren het helaas eens met de kinderarts en besloten Ayşe Nur zoveel mogelijk bij me vandaan te houden waardoor we dus niet konden tandemvoeden.

Hatice werd geler en gaf veel melk terug. Ik raakte in paniek, maar er was een groot verschil met de geboorte van mijn oudste dochtertje….. ik kon een hulplijn bellen en dat deed ik. Ik stuurde een berichtje naar mijn borstvoeding buddies van IBO Halimah. Ze stelden me gerust en gaven tips wat ik nog meer kon doen.

Toen we op controle moesten, was ze al bijna terug op haar geboortegewicht. De bilirubine score was wat hoog. Reflux-klachten werden afgedaan als ‘elk normaal heeft dat’. Na overleg met een Belgische vroedvrouw, besloten we toch niet te blijven. Ik ging elk uur aanleggen. Ze bleef lekker actief, vooral ’s nachts, en dronk goed!

Borstvoedingbuddies to the rescue!

De borstvoedingbuddies bleven me ondersteunen en nu 2 maanden later is de gelige kleur weg. Hatice Kübra heeft nog steeds reflux, maar ziet niet langer geel. Ayşe Nur drinkt niet actief bij me, maar knuffelt haar boomies (haar woord voor borsten) elke dag, geeft ze kusjes, streelt ze en neemt soms stiekem een slokje.

De start van dit tweede borstvoedingsavontuur begon stressvol, maar ik kijk er veel positiever op terug door de steun van de borstvoedingsbuddies. Madelon, Aziema, Hanne en Sari bedankt voor jullie steun!

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address