Met vier maanden aan de pindakaas en ei?!

Wekelijks krijg ik wel van die mailtjes van organisaties die kindgerelateerd zijn, die ik eigenlijk zelden lees maar te lui voor ben om mij af te melden van de nieuwsbrief. Afgelopen week verscheen er een mailtje van Ouders van Nu op mijn beeldscherm: ‘Geef je baby al met vier maanden pindakaas en ei’. “Say whatt?? Wauw, met vier maanden al“, dacht ik. Daar schrok ik toch wel even van.

Toch maar even lezen

Maar positief als ik ben, besloot ik eerst het artikel te lezen, want wellicht was het artikel veel genuanceerder. Na de titel volgde in het korte intro: “Geef je baby al zo vroeg mogelijk een theelepel pindakaas of ei.” Daar werd ik niet echt vrolijker van. Ik bedoel The World Health Organization raadt exclusief borstvoeding aan tot zes maanden en ook verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat het bijvoeden voor zes maanden nog niet goed is voor de darmen. De Groene vrouw haalt in haar artikel mooie wetenschappelijke artikelen aan en legt uit waarom bijvoeding nog niet nodig is: ze groeien goed genoeg op alleen borstvoeding.

Het advies volgens allerlogen

Het artikel van Ouders van Nu is gebaseerd op nieuw advies van de allergologen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde: “Het geven van pinda’s of eieren aan kinderen die al eczeem hebben, lijkt de kans op een voedselallergie niet te verhogen, maar juist te verlagen”. Volgens Stadermann, kinderarts-allerloog, is het belangrijk om op tijd het immuunsysteem van het kind in contact te laten komen met pinda’s of ei. Dit doe je door het je kind te laten eten en elke maand dat je langer wacht met het geven van pinda en kippenei, maakt de kans op een allergie groter. Het advies lijkt: met vier maanden beginnen met een halve theelepel pindakaas of hardgekookt ei. Een paar dagen later twee theelepels  En na een week al een volle eetlepel (!).

Consequenties voor de borstvoeding

Misschien denk je wel: waar maakt Sari zich zo druk om? Los van het verhaal of de darmpjes van een baby van vier maanden al klaar zijn voor vast voedsel (en de vraag of deze mensen zelf weleens een eetlepel pindakaas heb gegeten. Been there, done that: je stikt half haha)  betekent het dat er met deze leeftijd geen of veel minder ruimte is voor moedermelk in het maagje.

Rond de vier maanden kunnen we totaal niet spreken van een stabiele productie en is het belangrijk dat het vraag- en aanbodsysteem niet in de war wordt geschopt. Indien er minder vraag is naar melk, zal er dus minder melk worden aangemaakt. Het artikel rept met geen een woord over het geven van borstvoeding. En dat is zorgelijk, vooral omdat moeders rond de vier maanden vaak een dip in de borstvoeding ervaren.

Mama’s beginnen met werken en je kindje wordt meer afgeleid door zijn omgeving, maar ook je prolactinegehalte verminderd. Dit laatste zorgt er voor dat er je borsten tussen de voedingen door niet meer zo vol lopen, maar dat je borsten voornamelijk melk aanmaken tijdens de voedingen.

Maar die leeg voelende borsten zorgen wel voor onzekerheid over de productie, waardoor moeders sneller grijpen naar bijvoeding hetzij in kunstvoeding hetzij in vast voedsel. Uiteindelijk kan die eetlepel ei of pindakaas er dus er voor zorgen dat er geen signaal wordt afgegeven om (genoeg) melk aan te maken. Dit kan in een neerwaartse spiraal eindigen, waarbij er steeds meer wordt bijgevoed en de melkproductie kan afnemen of zelfs kan stoppen.

Bescherming van borstvoeding

Het is ook jammer dat er niet gesproken wordt over borstvoeding, want juist borstvoeding kan een goede bescherming bieden tegen allergieën en het risico op een allergie af doen nemen of voorkomen! Hoe langer je (exclusief) borstvoeding geeft, hoe beter die bescherming is. Dit laat maar weer eens zien hoe belangrijk het geven van borstvoeding is en dat we, als ouders, maar ook als zorgverleners en de overheid, hier met zijn alle veel meer in moeten investeren.

Deze blog is een reactie op “Geef je baby al met vier maanden pindakaas en ei”: Ouders van nu

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address