Zogende zusters | Het verhaal van Madelon

Bijna 3,5 jaar je kindje aan de borst. Madelon is vanaf de start van Halimah de rechterhand van Aziema Fatima. Haar baby is nu een bijna kleuter. Nu alle nieuwe zusters in het IBO Halimah team zich hebben voorgesteld met hun eigen borstvoedingsverhaal kijkt zij terug op de enerverende jaren waarin zij het geboorterecht van haar zoontje vervulde, alhamdulillah.

Wanneer ik de vraag krijg hoe ik mijn borstvoedingsperiode met Z. zou omschrijven kan ik dat niet even in een zin doen. Borstvoeding geven na een zware zwangerschap en keizersnede. Inadequate hulp en nauwelijks ondersteuning van het personeel en lactatiekundige in het ziekenhuis. Fulltime kolven en mijn baby aan de borst krijgen. Een baby met ondergewicht die niet effectief kon drinken en een (achteraf) te korte lipriem waardoor hij pas na een paar maanden normaal aan kon happen. Een borstontsteking terwijl wij in Sudan waren. Ik had het nooit gered zonder de hulp die ik de eerste weken kreeg van een lieve moeder met veel feitelijke en praktijkkennis van borstvoeding.

Nu de nieuwe zusters in het IBO Halimah team zich hebben voorgesteld met hun eigen borstvoedingsverhaal is het voor mij een mooi moment om terug te kijken op mijn borstvoedingsperiode.

Mijn baby kon niet aan de borst drinken

Ergens was ik blij met de keizersnede. Ik was zo ziek en uitgeput dat ik het niet aandurfde mijn baby in volkomen stuitligging op de natuurlijke weg te baren. Na maanden ziek te zijn van een torenhoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie) en medicatie vol bijwerkingen keek ik zo uit naar een fijne babytijd.

Mijn realiteit was dat ik in de eerste week nauwelijks sliep, elke twee uur aan het kolven was en ondanks een borstvoedingsprotocol in het ziekenhuis continue werd tegengewerkt. Na de ‘natuurlijke keizersnede’ met Z. gelijk op de borst begon alle drama. De flesjes kunstvoeding werden erin gepompt en ik kreeg een suffe baby om aan te leggen.

Mijn baby had ondergewicht, gedroeg zich als een prematuur kindje en was zo klein dat aanhappen vrijwel niet ging. Daar hadden ze niks over gezegd tijdens de borstvoedingscursus. Alle protocollen gingen voor mijn wens om borstvoeding te willen geven. Ondanks dat ik gelijk na de keizersnede moedermelk kon kolven bleven de flesjes kunstvoeding erin gepropt worden in rap tempo.

Ik voel nog steeds frustratie wanneer ik hieraan terug denk. Pas toen ik zo boos werd dat ik de hele afdeling bij elkaar heb geschreeuwd werd er een compromis gesloten om eerst mijn gekolfde moedermelk te geven en daarna aan te vullen met kunstvoeding.

Mijn man was mijn grote steun

Na een maand dag en nacht kolven en kleine Z. leren goed aan te happen en effectief te drinken heb ik de pot kunstvoeding de prullenbak in gegooid. Eerst Z aanleggen, daarna kolven voor de bijvoedingen en om mijn productie te boosten. Ik heb liters fenegriekthee gedronken om mijn lichaam te ondersteunen in de aanmaak van moedermelk. En het lukte, Z dronk volledig aan de borst alhamdulillah. Ik had zelfs zoveel moedermelk dat ik overproductie kreeg en moest gaan blokvoeden.

Zonder mijn man was dit nooit gelukt. Hij maakte me ’s nachts wakker voor de voedingen, gaf mijn gekolfde melk aan Z terwijl hij hem steeds wakker hield om te drinken. Elk flesje moest er in, we voelden de druk dat Z in gewicht aan moest komen en onze eigen intentie om de borstvoeding te laten lukken.

Toch hield ik pijn bij het voeden. Z had een te korte lipriem kwam ik na een half jaar achter. Ik had mijn manier gevonden om Z aan te laten happen zodat het voor mij dragelijk was, maar ik wist dat het niet helemaal goed was. Gezien de nalatigheid van de lactatiekundige in mijn eerste week in het ziekenhuis had ik alleen geen vertrouwen daar weer contact mee op te nemen. Ik had het geluk dat hoe groter Z werd hij beter aan kon happen en dat klieven niet meer noodzakelijk was. Achteraf gezien had dit de eerste maand al mogen gebeuren. Dat had me veel pijn bespaard. Ghair in shaa’ Allah.

Inmiddels heb ik de kennis wat te doen in zulke situaties en heb ik al veel mama’s kunnen helpen en steunen bij hun wens borstvoeding te geven.

Het blijft me ontzettend verbazen dat er nog steeds zoveel onwetendheid is over borstvoeding onder zorgverleners.

Langvoeden

Na bijna 2 jaar keken mijn man en ik elkaar aan. Gaan we de borstvoeding afbouwen? Z dronk nog minstens 8 keer dag en nacht en at weinig. Ik durfde het niet aan en kon geen islamitisch verbod vinden op doorgaan met voeden na het voltooien van het islamitisch geboorterecht van twee jaar borstvoeding. Ik ging door en besloot Z te volgen in zijn behoefte.

Begin dit jaar is Z geopereerd aan neus- en keelamandelen. Chronisch ontstoken waren ze, al heel lang. Je hebt hier al kunnen lezen dat ik van mening ben dat de borstvoeding zijn immuunsysteem gesteund heeft dat de ontsteking steeds minderde waardoor het niet ontdekt werd.

Na de operatie minderde het aantal voedingen rap. Ik was voor de operatie al aan het afbouwen begonnen omdat het voor mij met drie jaar gevoelsmatig genoeg was geweest. Z was alleen troostbaar aan de borst na de operatie. Dat te zien bevestigde voor mij dat het langvoeden een doel had gehad. Nadat de wondjes genezen waren ging hij zelf verder afbouwen.  Hij was er klaar voor om te stoppen en ik had mijn wens om zijn behoefte te volgen kunnen vervolmaken.

Halimah

Op mijn eigen blog schreef ik regelmatig over borstvoeding. Ik vind het belangrijk dat open en eerlijk over borstvoeding gesproken kan worden. Het was me opgevallen dat binnen de moslimgemeenschap vaak te weinig kennis aanwezig was. En hoe meer ik leerde, hoe meer ik dat wilde delen.

De reis die je maakt als moeder tijdens een borstvoedingsperiode is niet alleen fysiek. Voor mij als moslima zat er ook een spirituele groei aan verbonden. Borstvoeding zien als onderdeel van de Deen geeft een totaal andere manier van benaderen. Dat er zoveel barakah in elke druppel zit is wat mij door de moeilijke momenten heen hielp.

Alle steun die heb ontvangen gaf me net dat extra duwtje om door te gaan in de bewuste keuze die ik maakte en me niks aan te trekken van de vele opmerkingen die vaak uit onwetendheid werden gemaakt in mijn omgeving.

In 2016 werd Halimah als islamitische borstvoedingsorganisatie in het leven geroepen door Aziema. Wat ben ik blij en dankbaar deel uit te kunnen maken van deze mooie organisatie die zo gewenst is binnen onze ummah!

Wat ik ervaarde, de warme steun met de feitelijke kennis die mij werd aangereikt waardoor ik wist wat ik deed, was voor mij de reden dat de borstvoeding lukte. Ik gun elke zuster die het geboorterecht van haar kindje wil vervullen dezelfde warme steun en informatie. Voel je vrij ons te benaderen en je vragen over borstvoeding te stellen. Zusterschap is elkaar steunen en bijstaan. Welkom bij Halimah!

Liefs Madelon Umm Zahed

 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address