‘Borstvoedingsthee’ | Heilzame en voedende kruiden tijdens de zoogperiode

Eeuwenlang worden kruidenplanten ingezet om de borstvoeding te ondersteunen en bevorderen. Niet alleen op basis van een productiestimulerende werking, maar ook op basis van een ontspannende en voedende werking. Allemaal even belangrijk voor de borstvoeding, en wat al generaties op generaties wordt doorgegeven. 

Een van de meest gebruikelijke en traditionele manieren om deze kruiden te bereiden is door het bereiden van thee. 

Vaak doen kersverse mama’s in hun kraamperiode zich tegoed aan deze zogeheten borstvoedingsthee, tijdens een productiedip of juist nu tijdens de Ramadan om de borstvoeding extra ondersteuning te bieden. Wat is jouw ervaring met borstvoedingsthee? 

Een goed borstvoedingsbeleid = de basis

In principe regelt je lichaam de borstvoeding helemaal zelf met een goed borstvoedingsbeleid als doorslaggevende basis: goed en frequent aanleggen op verzoek inclusief nachtvoedingen, veel nabijheid en huidcontact, maar ook zeker: goed voor jezelf zorgen door te waken over je vochtbalans, volwaardige voeding en voldoende rust. Onder het laatste valt ook de nodige ontspanning en het vermijden van stress. 

Niet alle kruiden hebben dus als doel om de productie te boosten, het is een samenspel van kruiden die elkaar versterken.

Kruiden(mix)theeën kunnen een fijne manier zijn om deze zaken te combineren ter ondersteuning: voedend, heilzaam voor de productie, en ontspannend. Ook kunnen kruiden toegevoegd worden die een fijne, zachte smaak aan geven. Niet alle kruiden hebben dus als doel om de productie te boosten, het is een samenspel van kruiden die elkaar versterken.

Borstvoedingsthee: een mix van kruiden

Gebruikelijke ‘borstvoedingskruiden’ die tot thee(mixen) verwerkt worden zijn o.a.: fenegriek*, gezegende distel, venkel, brandnetel, geitenruit, alfalfa, mariadistel, anijs, frambozenblad, shatavari, karwij, heemst, vijf-in-een-kruid* en verbena (ijzerhard). 
*lactogeen effect onderbouwd door onderzoek

Maar ook de geliefde blackseed ofwel zwarte zaad/komijn door veel moslims, wordt vaak gebruikt tijdens de borstvoeding met vernoemd positief effect. Hier komt gauw een aparte stuk over.

Er zijn ook kruiden die een negatief effect kunnen hebben en juist vermeden dienen te worden tijdens de borstvoeding zoals: salie, (peper)munt en peterselie.

Wees altijd voorzichtig met kruiden

Wist je dat de kruiden die veelvuldig gebruikt worden in borstvoedingsthee van oudsher als medicatie werden ingezet? Als je de werking van de kruiden afzonderlijk opzoekt zul je erachter komen hoe ongelooflijk veel toepassingen elke kruid wel niet heeft. 

Maar net zoals met medicijnen, kunnen ook kruiden bijwerkingen hebben als je ze in grote hoeveelheden binnen krijgt en kunnen ze soms zelfs schadelijk zijn. Lees daarom altijd goed op de label wat de herkomst en precieze samenstelling is en of alle ingrediënten veilig zijn voor gebruik tijdens de borstvoeding.

Ga voor merken die de kruiden zelf telen, drogen en verwerken volgens de biologische landbouwprincipes die van kwaliteit verzekerd zijn
door de nodige controles en analyses. 

Kant en klare borstvoedingstheeën zijn gelukkig over het algemeen veilig in gebruik omdat de doseringen (meestal in zakjes) heel laag zijn. Hierdoor kun je natuurlijk ook twijfelen aan de effectieve werking. Losse kruidenthee is daarom ook heel populair.

Ga voor merken die de kruiden zelf telen, drogen en verwerken volgens de biologische landbouwprincipes die van kwaliteit verzekerd zijn door de nodige controles en analyses. Gifstoffen in kruidenplanten zijn geen ongewoon verschijnsel. Voorbeeld van een gecertificeerd keurmerk is bijv. EU-BIO. 

Gebruik van losse kruidenthee

Start je met het gebruik van een losse kruid, let dan op dat je geleidelijk begint en met kleine hoeveelheden opbouwt. Het is per vrouw verschillend welke dosering uiteindelijk het gewenste ‘effect’ heeft (of niet), wat ook zeker te maken heeft met het borstvoedingsbeleid dat gehanteerd wordt en andere factoren.

Dosering: 1 theelepel losse thee per kopje laten trekken of in een pot (3-5 theelepels), afgedekt laten en trekken, evt. verdeeld over de dag drinken. Denk aan 1-3 kopjes per dag die je dan geleidelijk opbouwt naar behoefte.

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address