Eindelijk een oorzaak?

De eerste 6 maanden

Yes, de eerste grote melkpaal!
De zilveren medaille!
Die eerste 6 maanden!
Check!
En dat neemt niemand me nog af!

Ik had nooit gedacht (zeker niet na de tweede nacht) dat ik hier zou staan. Zes maanden exclusief borstvoeding en dat voelt geweldig.

Het eerste stukje van de puzzel

Jullie weten dat het niet zonder slag of stoot ging en de laatste paar maanden waren niet anders.
Meer zelfs, ik merkte een vreemd patroon op.
Een periode ging het heel goed, maar dan ging het een periode weer minder. Zo ging het de hele tijd op en af. Ik had zelf geen verklaring voor dit fenomeen, dus nam ik contact op met zowel La Leche League en mijn lieve collega Madelon om hun visie te krijgen hierover.

Conclusie: een mengeling van allerlei zaken, waaronder…

Mammary constriction syndrome

Say what?
Een ‘nieuwe’ aandoening, of hij was toch alleszins nog niet bekend.
Het is een vorm van vasospasmen, waarbij spanning in schouders en rug kunnen zorgen dat de bloedvaten vernauwen. Dus als je als mama een slechte houding aanneemt, of je ‘zet je schrap’ in afwachting van de pijn, dan kan dat net pijn veroorzaken. En dat is natuurlijk een vicieuze cirkel. Daarnaast is een tekort aan magnesium en vitamine D ook een oorzaak.

Het mysterie ontrafeld?

Dat bleek dan maar een stukje van de puzzel, want hoewel geen enkele hulpverlener bij zowel Azzedine als Loqmane een te korte tongriem zagen, blijkt nu dat bij een tong in hartvorm de kans heel groot is dat het om een te korte tongriem gaat. En dat heeft/had Azzedine echt enorm hard. Loqmane heeft dat ook, maar in mindere mate. Ik heb dat niet, maar guess what? Mijn oudste meneer in huis heeft dat ook!

Mag ik hem even de schuld geven van wat ik heb moeten doorstaan?
Dankzij hem heb ik 18 maanden kinderen gedragen, ben ik 2 keer bevallen en heb ik 2 keer pijn gehad bij het voeden. En hij zat erbij en keek ernaar. Nee, eerlijk? Ik kan wel klagen, maar het is ook dankzij hem dat ik het voeden heb volgehouden. Dikke props voor mijn man die altijd klaarstond voor mij en mij heeft gesteund waar hij kon.

Waarschijnlijk zijn er ook nog veel andere kleine oorzaken zoals een net iets te kleine hap, gevoelige tepels,… Het is (spijtig) genoeg niet zomaar 1 oorzaak.
Ondertussen is het al pakken beter, heb ik bijlange niet meer de pijn van vroeger en vaker en vaker ook helemaal geen pijn meer, alhamdullilah.

Dus dames, 1 zware borstvoedingsperiode met pijn wilt niet zeggen dat de volgende hetzelfde zal zijn.
Keep up the good work! Jullie zijn 1 voor 1 kanjers!

Liefs,
Oum Azzedine wa Loqmane

ps. Denk je mogelijk dat je zelf ook mammary constriction syndrom hebt? Hier staan 2 linkjes naar pagina’s met meer informatie.
http://breastfeeding.support/mammary-constriction-syndrome/
https://www.facebook.com/DrJackNewman/posts/282236058594114

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address