Borstvoedingsbuddy, ook iets voor jou?

Geen vraag over borstvoeding is me te gek. Waarom? Mijn wens is dat elke mama genoeg kennis heeft van borstvoeding om het geboorterecht van haar kindje te voltooien. En vooral: dat elke mama hiervoor genoeg steun ontvangt als zij daar behoefte aan heeft. Want oh, wat hebben we die steun hard nodig met z’n allen!

Leer je veters strikken

Borstvoeding is zoals je veters leren strikken. Met de juiste informatie weet je hoe het moet en heb jij je schoenen makkelijk aan. Borstvoeding werkt net zo. Elke mama die mij benadert als borstvoedingsbuddy vertel ik dat kennis het belangrijkste is. Daar begint het mee. Als je begrijpt hoe borstvoeding werkt dan is de praktijk een stuk makkelijker en een kwestie van blijven oefenen, net zoals je veters strikken.

Met goede inhoudelijke kennis over borstvoeding weet je wat te doen en kun je je borstvoedingsbeleid finetunen, gaan gevoelens zoals onzekerheid en twijfels weg en kun je vol zelfvertrouwen bewuste keuzes maken. De afgelopen jaren heb ik vaak gemerkt dat vrouwen zich soms een beetje schamen voor hun vragen. Stop! Schaam je nooit om vragen te stellen die ervoor zorgen dat jij jouw kindje kan (blijven) voeden en zijn of haar geboorterecht op borstvoeding, in shaa’ Allah, kan voltooien!

Kon jij je salat (het gebed) 5 keer per dag verrichten zonder uitleg hoe het moest? Maakte je fouten in het begin? Natuurlijk, en dat is niet erg want daar heb je weer van geleerd. Je hebt jezelf geleerd hoe je je Schepper kan gedenken en nog steeds is er zoveel wat je bij kan leren. Bovendien blijkt gestimuleerd worden in onze aanbiddingen door een fijne omgeving ook een must. Andere zusters met hetzelfde doel die jou ondersteunen als het goed gaat en vooral als het minder goed gaat. Borstvoeding is tevens een belangrijke en duidelijke richtlijn binnen het geloof. Het is dus normaal dat je verdieping zoekt in borstvoedingskennis om deze vorm van ‘ibaadah ook te kunnen volbrengen in shaa’ Allah.

Borstvoedingsbuddy zijn, wat houdt dat in?

Borstvoeding is een een leerproces. Zowel voor jou als je baby. De steun die jij krijgt kan cruciaal zijn voor het lukken van borstvoeding. Dit is ook de ervaring die wij hebben als team.

De afgelopen jaren ben ik meerdere keren borstvoedingsbuddy geweest. Wat is hier anders aan dan simpelweg vragen beantwoorden die we ontvangen in onze inbox?

Sommige mama’s benaderden mij al tijdens hun zwangerschap. Sommige waren vriendinnen en sommigen kende ik helemaal niet. Samen keken we bijvoorbeeld naar wat er bij een eerste kindje niet goed was gegaan bij de borstvoeding. Wat ging er mis en hoe kun je dat bij de volgende baby voorkomen? Maar ook wat heb jij nodig als moeder om de borstvoeding prettig te laten verlopen. Behalve de kennis en vaardigheden die je je eigen moet maken, is en blijft een belangrijke vraag: ontvang je ook de steun die je nodig hebt?

Kort gezegd, ik ben er voor je wanneer je me nodig hebt. Ik luister als het goed gaat, maar ik ben er ook als het niet lekker loopt. Ik geef tips, denk mee hoe je de borstvoedingsmomenten prettiger kan laten verlopen en welke (soms hele kleine) aanpassingen in het borstvoedingsbeleid het verschil kunnen maken. En soms ben ik die schop onder je bil die ervoor zorgt dat je toch doorzet omdat jij dat wilde. 😉 Ik ben de vraagbaak die je álles mag vragen. Het mooie aan veel vragen en hierdoor héél véél leren is dat je gedurende je eigen borstvoedingsperiode al je opgedane kennis en ervaring verzamelt die je straks weer in kan zetten om een andere mama te steunen! En zo blijven we elkaar steunen en er voor elkaar zijn.

Wat ik heb geleerd is dat bij 90% van de mama’s een tekort aan borstvoedingskennis en juiste steun zorgde voor het stoppen van de borstvoeding. Dit kan en moet anders is mijn mening en daar probeer ik elke dag mijn steentje aan bij te dragen. Maar natuurlijk kan ik dat niet alleen. IBO Halimah is het initiatief geweest om hier verandering in te brengen en deze steun meer vorm te geven.

Project Borstvoedingsbuddy

Ik weet dat er meer zusters zijn met veel borstvoedingservaring die ook andere zusters helpen en bijstaan. Dit is wat onze ummah nodig heeft. Die village die jou helpt wanneer jij dit hebt. Wist je dat de IBO Halimah Zustergroep op Facebook daar o.a. speciaal voor is opgericht? Binnen deze besloten groep willen wij Project Borstvoedingsbuddy lanceren en zusters aan elkaar koppelen die specifieke steun zoeken bij de borstvoeding op een laagdrempelige manier, één-op-één contact met een zuster die in dezelfde situatie heeft gezeten en toch heeft doorgezet. Los van de onwijs goede tips en adviezen die ze voor jou heeft klaarliggen, ze weet hoe het voelt. En soms is dat alles wat je nodig hebt.

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address