HELP! Ik heb vlakke of ingetrokken tepels!

Nadat ik wist dat ik zwanger was, wist ik al: ik wil borstvoeding geven! Omdat ik daar voor de volle 100% voor wilde gaan, ben ik mij goed gaan inlezen. Ik las mee op borstvoedingspagina’s waar veel ervaringen werden gedeeld. Zo kwam ik ook in aanraking met het fenomeen: vlakke of ingetrokken tepels. Ik herkende mijzelf in de beschrijvingen en ik kreeg het toch wel benauwd: kan ik wel borstvoeding geven met mijn tepels?!

Veelvoorkomend probleem
Als je last hebt van vlakke of ingetrokken tepels, steken je tepels niet zo ver naar voren dat je ze gemakkelijk kunt pakken, zoals je op de onderstaande afbeelding kan zien. Wees niet ongerust als jij jezelf in de beschrijving of afbeelding herkent. Het is iets wat vaker voorkomt onder vrouwen en waar je je niet voor hoeft te schamen. Daarbij is het ook geen indicatie dat borstvoeding geven voor jou niet mogelijk is.

Minder grip
Omdat ik zelf erg bang was dat mijn borstvoedingsperiode hierdoor helemaal zou mislukken, ben ik wat meer oplossingsgericht gaan zoeken: wat kan ik verwachten en wat kan ik er aan doen? Allereerst kunnen vlakke of ingetrokken tepels ervoor zorgen dat je baby minder goed grip heeft op de borst, omdat je tepel minder goed naar voren komt. Het kan voor een baby moeilijker zijn om te leren drinken en zuigen. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat je in het begin meer pijn ervaart. Pijnlijke tepels worden vaak veroorzaakt doordat de baby op een verkeerde manier zuigt, de tepel en het tepelhof niet goed in de mond heeft of dat de baby in een verkeerde houding aan de borst ligt.

Goed aanleggen
Het is daarom belangrijk, en vooral als het je eerste kindje is, dat je extra alert bent dat je kindje goed aan de borst drinkt en zijn mondje goed open heeft als hij wordt aangelegd. Wees je er van bewust dat baby een flinke hap neemt van je borst en niet slecht de tepel in zijn mond neemt. Óók een deel van de tepelhof verdwijnt in het mondje. Met een mooie, grote hap zuigt je baby vacuüm waardoor de tepel vanzelf op het gehemelte terecht komt.

Wat kun je nog meer doen?
Naast dat goed aanleggen echt een must is, vond ik de volgende tips ook erg bruikbaar om je tepels meer naar buiten te laten komen. Het gaf mij ook zelfvertrouwen, waardoor ik positief mijn borstvoedingsavontuur in kon gaan:

  • Je tepel met je wijsvinger en duim stimuleren;
  • De hand waarmee je je borst ondersteunt, wat meer naar je borstkas duwen;
  • Je borst voorvormen tot een ovaal, zodat de breedte van het mondje van je kindje overeenkomt met de breedte van je voorgevormde borst. Hierdoor heeft je baby een smaller gedeelte om aan te happen, waardoor het aanleggen makkelijker kan verlopen;
  • Kort kolven met een kolfapparaat om de tepel naar buiten te trekken, om je baby vervolgens aan te leggen;
  • De biological nurturing-houding toepassen, waarbij de moeder achterover leunt en de baby op zijn buik over de buik van zijn moeder ligt en zichzelf al zoekende aan kan leggen;
  • Een tepelhoedje gebruiken. (Let op: gebruik een tepelhoedje altijd in overleg met een lactatiekundige IBCLC)

Uiteindelijk hebben mijn tepels niet tot problemen geleid bij de borstvoeding en heb ik met veel liefde en plezier mijn zoontje twee volle jaren mogen voeden! ♥

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address