De vrouwen achter IBO Halimah

Toen ik het initiatief van Islamitische Borstvoedingsorganisatie Halimah begon in april 2016, was dat heel spannend in het begin. Ik schreef toen al enkele jaren als moslima over borstvoeding op mijn eigen Facebookpagina en blog maar zou nu eindelijk de stap zetten er meer mee te gaan doen. Hoe kon er nou binnen onze gemeenschap geen borstvoedingsorganisatie bestaan, terwijl borstvoeding zo belangrijk is in ons geloof? Waar was al die informatie waar ik zo naar snakte toen ik zelf voor het eerst borstvoeding ging geven? Ik heb het allemaal zelf moeten ontdekken.

Geen Facebook, social media of smartphone toen ik tien jaar geleden in 2007 voor het eerst moeder werd. Het was heerlijk rustig en soms té rustig, want wat miste ik die steun om me heen van andere mama’s! Zo kende ik niemand in mijn directe omgeving die op dat moment ook borstvoeding gaf. In mijn borstvoedingsavontuur heb ik totaal ruim 8 jaar borstvoeding mogen geven verdeeld over 4 kinderen, alhamdulillaah, met de nodige struggles en de nodige liefde om dat te hebben kunnen doen.

Waarom IBO Halimah?

Naarmate mijn eigen Facebookpagina en blog (vanaf 2013) groeide en ik meer in contact kwam met andere zusters, bleek er echt een behoefte te bestaan in onze gemeenschap naar specifieke informatie over borstvoeding en steun. Binnen no time stroomde mijn inbox over van vragen over borstvoeding en beantwoordde ik deze zo goed als ik op dat moment kon. Mijn hart zwol van dankbaarheid en trots als ik weer een zuster had kunnen geruststellen of kunnen helpen met tips en adviezen.

Het was niet alleen de informatie over de fysieke kant van borstvoeding geven, maar ook het religieus-spirituele perspectief waar veel vragen en onduidelijkheden over bestonden, aangezien borstvoeding islamitisch gezien het geboorterecht is van onze kinderen. Wat misschien wel het belangrijkste bleek was de behoefte aan het stukje mentale steun van iemand die je écht begrijpt. De waarde van die troostende woorden van steun en begrip, dat je je niet alleen voelt in jouw alledaagse struggles, en dat je durft te geloven in een positief en hoopvol vooruitzicht.

Zoals ik in mijn werk als bevallingscoach toentertijd mijn unieke werkwijze ontdekte: vanuit een spirituele basis je mindset versterken om zo het meest effectief aan de slag te kunnen met praktische tips voor je lichaam, besefte ik ook dat het bij borstvoeding niet veel anders was. In de islam ligt de basis voor borstvoeding in het gegeven dat het in eerste instantie een spirituele daad van aanbidding is. Daarna is het vooral belangrijk aandacht te schenken aan de mentale beleving van het geheel (waar in dit geval steun vanuit de omgeving onmisbaar is), waar tot slot het lichaam, in shaa’ Allah, hopelijk ook zal volgen met behulp van de juiste informatie en adviezen. Deze basis voor IBO Halimah bleef jarenlang door mijn hoofd spoken voor ik ermee naar buiten kwam en iemand vond die hier net zo hard in geloofde als ik.

Team IBO Halimah!

Op dat moment vond ik geen enkele andere moslima die ook zo gepassioneerd over borstvoeding schreef, behalve Madelon van Waymadi.nl die naast heerlijke food-blogs ook schreef over haar borstvoedingservaringen. Wat begon als een “online kennismaking”, groeide uit tot een hechte samenwerking afgelopen jaar, waarin we met ons tweeën een drukbezochte Facebook- pagina met bijna 3000 volgers tot stand brachten met veel waardevolle en persoonlijke posts. We kregen een prachtig eigen logo met uiteindelijk ook de lancering van deze website voor IBO Halimah.

Afgelopen Ramadan pakten we groots uit met een uitgebreid e-book waarin alles behandeld werd over borstvoeding in de heilige Ramadan. Ook gaven we toen een fantastisch borstvoedingscadeaupakket weg t.w.v. 250,-. De reacties blijven enthousiast en ons publiek blijft groeien. Het was hard werken afgelopen jaar voor Madelon en mij, maar wat zijn we dankbaar en trots met de basis die we hebben gezet voor hopelijk nog veel meer moois in de toekomst, in shaa’ Allah. Want dat hier toekomst in zit, daar zijn we van overtuigd. Een plek van steun, kracht en liefde bieden voor alle borstvoedende mama’s in onze gemeenschap. Voorlopig nog even online! 😉

Geloof het of niet, maar Madelon en ik hebben elkaar pas 2 weken geleden voor het eerst in real life ontmoet. Schandalig dat het zo lang heeft geduurd, maar het is eindelijk gebeurd! En naast de nodige chit-chat en de bevestiging dat we op véél meer gebieden klikken, kwamen natuurlijk ook onze gezamenlijke doelen voor IBO Halimah ter sprake. Hoe langzaam de stapjes soms ook gaan, we hebben nog een boel plannen en zijn nog lang niet klaar met IBO Halimah. Afgelopen zomer hebben zich dan ook 3 nieuwe teamleden gevoegd aan het team die allen nog hun plekje moeten vinden in onze nieuwe plannen voor 2018. Samen met Hanne, Sari en Emine, gaan we een nieuw avontuur aan, in shaa’ Allah. We hebben er veel zin in!

Facebook | IBO Halimah zustergroep

Wij willen er op een makkelijkere en meer toegankelijke manier voor onze zusters zijn. Wij zijn niet alleen de vrouwen achter IBO Halimah. Dat zijn jullie ook: de borstvoedende en (aanstaande) mama’s voor wie we er willen zijn, maar die we ook willen verbinden met elkaar voor steun en een hechtere gemeenschap. Iedereen die borstvoeding een warm hart toedraagt, iedereen die gelooft in waar IBO Halimah voor staat en hier onderdeel van wil zijn op wat voor manier dan ook. Kom en word lid van onze besloten Facebookgroep, voor al je vragen en zorgen over borstvoeding, voor behoefte aan steun en advies, en natuurlijk om op de hoogte te blijven van activiteiten binnen IBO Halimah. HIER kun je meer informatie lezen over deze besloten groep, de toelatingsvoorwaarden en groepsregels.

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address