Kennisvraag & Antwoord | Over Colustrum

Kennisvraag: Welke bewering over colustrum is NIET waar?

Na de geboorte komt colustrum in kleine hoeveelheden vrij, afgestemd op het kleine maagje van je baby ter grootte van een knikker. Colostrum bevat hoge concentraties voedings- en afweerstoffen. Een echte powerboost voor je pasgeboren baby!

Weet jij welke van onderstaande beweringen over colostrum NIET waar is?

A. Colostrum heeft een gele tot gouden kleur.
B. Colostrum is laxerend.
C. Colostrum legt een beschermlaag over de darmwand.
D. Colostrum komt alleen de eerste dag na de geboorte vrij.

* * *

Het juiste antwoord is antwoord D. 

Colustrum is moedermelk die al tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt. De gele tot gouden kleur is waar je colostrum aan kan herkennen de eerste dagen. Ook tijdens je zwangerschap kun je al wat druppeltjes colostrum uit je borsten zien komen. Dit geldt overigens niet voor alle vrouwen en zegt niks over het feit of je straks wel of geen borstvoeding gaat kunnen geven. Geloof ons, die colustrum zit er en zal paraat staan op het moment van de geboorte, in shaa’ Allah.

Colostrum heeft verder een laxerende werking, daardoor komt het meconium ook makkelijk naar buiten (de eerste zwarte poep). Het is daarom ook belangrijk om in het begin zo vaak mogelijk aan te leggen om die darmen te legen. Colostrum legt, net zoals de ‘rijpe’ moedermelk die daarna komt, een beschermlaag over de darmwand. Je baby wordt geboren met darmen die zich in de maanden na de geboorte verder ontwikkelen. Dit laagje zorgt ervoor dat je kindje minder last krijgt van buikklachten en beschermd wordt tegen mogelijke schadelijke invloeden van buitenaf. Colustrum is perfect afgestemd op het lichaampje van je baby in ontwikkeling, subhan’ Allah, en wordt dan ook niet voor niets vloeibaar goud genoemd. Omdat colustrum in zulke kleine hoeveelheden vrijkomt, denken veel moeders onterecht dat ze niet genoeg melk hebben of aanmaken. Onthoud dat de hoeveelheden perfect zijn afgestemd op het ini mini maagje van je baby dat snel volraakt en omgekeerd, ook weer snel gevuld moet worden. 😉 Vaak aanleggen dus! Moedermelk is bovendien licht verteerbaar (mét goede reden), want dat is precies de consistentie dat geschikt is voor het lichaampje van je baby. Te diep in slaap raken door zware voeding kan gevaarlijk zijn voor je newborn. O.a. voor de hersenontwikkeling horen ze regelmatig wakker te worden en gevoed te worden.

Colostrum blijft aanwezig voor ongeveer twee weken. Tussen de tweede en zesde dag na de bevalling komt de melkproductie op gang en gaat het colostrum over in ‘rijpe’ moedermelk. Het is simpel: hoe vaker je aanlegt, hoe meer colustrum, en hoe sneller de borstvoeding op gang zal komen in de loop van de kraamweek.

 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address