Terugblik: de eerste 40 dagen

Subhan’Allah, wat gaat de tijd snel! Toen ik mijn laatste blog schreef, was Esmer nog maar 1 week oud. Nu is hij alweer zo’n 40 dagen oud en hebben we inmiddels voorzichtig de eerste uitstapjes gemaakt en ook al spruw overleefd! Ik blik terug op de eerste 40 dagen na de bevalling.

Een nieuw broertje

Met nog een peuter in huis is het toch spannend als er een broertje of zusje wordt geboren. Hoe reageren ze op de situatie? Sami is vanaf week één al gek op zijn broertje, alhamdulillaah. De kusjes vloeien rijkelijk en dat is heel fijn, want waar de baby de eerste twee/drie weken nog lekker veel sliep, is Esmer nu veel wakker en erg aanhankelijk. Natuurlijk helemaal normaal na negen maanden lekker warm in de buik van mama, maar voor mij wel pittig. Je wil je kinderen niet tekort doen en beide kids de aandacht geven die ze nodig hebben. Gelukkig helpt en denkt Sami goed mee als Esmer ontroostbaar lijkt te zijn: “Esmer melk drinken, mama”, klopt (soms niet) zachtjes op zijn hoofd om hem te troosten of is gewoon lekker zijn eigen ding aan het doen en negeert het gehuil.

Draagdoek

Om toch mijn handen vrij te kunnen houden, heb ik sinds een paar dagen een draagdoek in huis die ik van een lieve zuster mocht lenen. Moge Allah haar belonen en zegenen. Ameen. Op deze manier hoop ik Sami wat meer aandacht te kunnen geven. De eerste keer dragen is in ieder geval weer een succes geweest. Esmer sliep meteen en ik kon lekker met Sami spelen!

Minder onzeker

Het geven van borstvoeding gaat ook nog steeds super.  Ik ervaar de borstvoeding dit keer als makkelijker en ik voel ook veel meer vreugde bij het voeden. Voor mij komt dat toch wel doordat Esmer nu gewoon veel sneller drinkt en ik niet drie kwartier per voeding bezig ben, maar hooguit 15 minuten. Daarbij ben ik ook veel minder onzeker: als hij poept, plast, uit zijn kleertjes groeit en ook ’s nachts lekker slaapt dan zal het allemaal wel in orde zijn. Natuurlijk bleef het eerste uitstapje spannend, vooral als je kleintje bij de kassa begint te huilen en duidelijk aan de borst wil drinken. Wat doe je dan?! Ik ben toen rustig met Sami en Esmer naar een speeltuintje gelopen waar ik Esmer heb kunnen voeden. Dat had ik bij Sami echt niet gedurfd! Of waar ik in Ikea bij Sami nog gebruik maakte van de verschoonruimte, voedde ik Esmer nu gewoon in het restaurant. Niemand die er last van heeft en het geeft mij een grote bewegingsvrijheid. Maar ook toen ik  deze keer weer spruw ontdekte, raakte ik niet in paniek en belde ik niet meteen naar de dokter.

Help, spruw?! 

Voor degenen die niet weten wat spruw is: spruw is een schimmel-infectie die veroorzaakt wordt door de Candida albicans. Het is een schimmel die kan worden doorgegeven tijdens de geboorte, via de tepel als de schimmel daarop zit of via een speen of vinger waar de Candida op zit.

Symptomen

Spruw uit zich door witte aanslag op de tong, in de wangen of op het gehemelte. In tegenstelling tot melkresten kan je deze aanslag niet wegvegen. Als de schimmel ook in de darmpjes komt, kan je kindje ook luieruitslag krijgen. Je kindje kan klakkende geluidjes maken tijdens het drinken en hij kan meer scheetjes gaan laten. Hoewel spruw onschuldig is, kan het wel heel vervelend zijn. De baby zelf kan last krijgen bij het drinken aan de borst, waardoor je kindje huilerig en onrustig wordt.  Mama’s kunnen last krijgen van pijnlijke tepels en/of stekende pijn in de borst of tepel. Dat is erg vervelend, maar je mag en kan gewoon doorvoeden/kolven bij spruw.

Aanpak

Spruw pak je het beste aan door de hygiëne op te schroeven: je tepels schoonmaken voor en na elke voeding. Je tepels zijn door de zoete melk de ideale plek om een schimmel te laten groeien. Ik maakte mijn tepels schoon met sterk getrokken kamillethee die ik had laten afkoelen. Ook probeerde ik het mondje van Esmer met een steriel gaasje en de thee schoon te maken, zodat de schimmel zo min mogelijk verder kon groeien. Alle spulletjes die in aanraking waren gekomen met mijn tepels, melk of mondje van Esmer werden schoongemaakt en werden gewassen op 60 graden. Mijn voedingsbh’s verwisselde ik elke dag en mijn wasbare zoogcompressen (waar ik super happy mee ben!!) vernieuwde ik na elke voeding, maar ik liet mijn borsten ook lekker luchten. Handen werden ook gewassen voor en na elke voeding. Omdat schimmel groeit op suikers, zou je idealiter suiker moeten elimineren uit je dieet.

Mocht je nou kolven: het is niet nodig om je melk weg te gooien. Wel is het van belang dat je je kolf goed reinigt en je de gekolfde melk pasteuriseert.

Omdat er binnen een paar dagen een dik wit plakkaat op de tong van Esmer lag, had ik besloten om gentiaan violet te bestellen. Dit is een middel dat schimmeldodend is en vaak een goed/beter resultaat boekt dan het middeltje dat de dokter voorschrijft. Alhamdulillaah hebben we dit middel niet hoeven te gebruiken, omdat de spruw vanzelf is over gegaan.

Ik ben ook heel benieuwd om te horen hoe de eerste 40 dagen voor jullie was na de bevalling. Deel het met ons in de reacties! Heb jij bijvoorbeeld ook spruw ervaren bij jouw kindje en hoe pakte je dat toen aan met de borstvoeding?

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address