Zogende Zusters | Het verhaal van Hafida

Zoveel verschillende zusters, zoveel verschillende ervaringen! Team IBO Halimah gaat graag op zoek naar zusters die met ons meer over hun borstvoedingsverhaal willen delen. Vandaag gaat Ouafila in gesprek met vriendin en zuster Hafida. Ook hebben we het natuurlijk over de Ramadan en hoe het wel of niet vasten verloopt. Lees je mee?

Kort voorstellen! 

Ik ben Hafida, 30 jaar en van marokkaans afkomst. Ik heb een zoontje, Dayem van 16 maanden.

De eerste keer dat je in aanraking kwam met borstvoeding?

Ik heb altijd iets gehad met zwangerschap en baby’s en vanuit islamitisch perspectief wist ik al dat het aangemoedigd werd om je baby borstvoeding te geven. Destijds wist ik nog niet dat dit het recht is van het kind. Wel wist ik dat borstvoeding het beste is wat je je kindje kan geven. Mijn eerste bewuste aanraking met borstvoeding is geweest bij mijn vriendin Ouafila. Zij is pro borstvoeding en heeft mij op een positieve manier dingen over borstvoeding verteld. Ik ben hierdoor heel geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp.

Wilde je altijd al borstvoeding geven? 

Ja, ik wilde altijd al borstvoeding geven. Het idee dat je zelf je kind kunt grootbrengen met voeding dat je zelf aanmaakt intrigeerde mij al en het contact dat je hebt met je kind tijdens de voeding vind ik zo mooi. Dit samen zorgde ervoor dat ik altijd al heb geweten dat ik borstvoeding zou geven.

Hoe verliep de eerste keer? 

Ik heb heel erg veel last gehad van kloven en van onzekerheid over of mijn zoontje genoeg voeding kreeg in het begin. De kloven deden ontzettend veel pijn. In het begin heeft hij ook veel last gehad van darmkrampjes. Ik vond het heel zielig en tegelijkertijd ook heel lastig. Ik kreeg verschillende informatie over de oorzaak van de krampje. Kwam het nou door voeding die ik zelf nam of was het iets normaals. Ik vond het lastig om te letten op wat ik at. Er kwam alhamdoelilah meer rust in de tent toen dit voorbij was. Ik had altijd wel doorzettingsvermogen, dus de wil om te blijven doorgaan is er altijd geweest. Ik heb altijd gevoed op verzoek en er zat nooit drie uur tussen de voedingen. Ik heb ook alhamdoelilah nooit bijvoeding hoeven geven. De keren dat ik heb gekolfd waren voor de momenten dat ik weg was of als papa hem een flesje wilde geven.

Hoe gaat het nu? 

Het gaat goed. Ik nader de twee jaar maar ik heb nu niet zoiets van dan ga ik stoppen.  Ik zit nu thuis vanwege corona dus hij drinkt nu veel vaker dan ‘normaal’. Normaal zou het zo’n 3 keer zijn en nu zeker wel 6 keer overdag. In de nacht komt hij 2 keer. Een enkele keer komt hij maar 1 in de nacht.

Hoe lang geef je nu borstvoeding? 

Al 1 jaar 4 maanden.

Beschrijf borstvoeding in 3 woorden. 

Avontuur, fascinerend en pittig (en gezellig)

Hoe heb jij borstvoeding ervaren in de Ramadan?

Ik vind het heel dubbel om en te vasten en borstvoeding te geven. Niet mee vasten leek mij verkeerd en wel mee vasten gaf mij een ‘onveilig’ gevoel omdat het zeer waarschijnlijk mijn productie zou beïnvloeden.  Ik heb vorige ramadan niet gevast want mijn zoontje was 5 maanden en ik wilde afname van mijn productie niet riskeren.

Deze Ramadan ben ik begonnen met veel zekerheid. Mijn productie moet nu stabiel zijn en ik wil graag meedoen. Zodra ik begon met vasten en ik ervaarde hoe zwaar en hoeveel dorst ik heb en de energie die het kost ben ik wel van koers veranderd. Ik merkte dat iedere keer als hij kwam drinken de dorst bij mij toenam en ik begon een angst te krijgen voor het volgende moment dat hij zou komen drinken. Tegelijkertijd kreeg ik een schuldgevoel voor wat ik voelde.  Ik merk ook duidelijk dat mijn borsten minder vol zijn. Ik heb me nu voorgenomen om 1 dag wel en 1 dag niet te vasten. Als ik geen verbetering merk ben ik van plan om te stoppen met vasten.  

Wat is jouw borstvoedingsdoel voor de toekomst?

Bij een volgend kindje zou ik beter gaan letten op het aanhappen om kloven te voorkomen. Voor de rest ben ik heel blij en tevreden met hoe het is gegaan/gaat en wil ik eigenlijk niks veranderen.

Wat is jouw boodschap aan zusters die ook borstvoeding willen geven?

Ik denk dat mindset heel belangrijk is bij het geven van borstvoeding. Ik zag het belang en schoonheid van het geven van borstvoeding in en dat heeft echt bijgedragen aan het succes alhamdoelilah.

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address