Borstvoedingsdagboek van Hanne #5

Real life borstvoedingsverhalen van zuster Hanne. Hoe is het om een baby van een paar maanden aan de borst te hebben? In haar borstvoedingsdagboek geeft Hanne je een blik in haar borstvoedingservaringen. Deze week: Hands off!

Hands off! Hij is van mij!

Dag in, dag uit blijf ik maar gaan, het beste geven van mezelf, zonder na te denken over hoe en wat. Ik ben helemaal niet bezig met hoelang ik al borstvoeding geef (oké, toegegeven, een beetje wel), of met hoelang ik nog moet doorgaan. De dagen tel ik niet op of niet af. Borstvoeding hoort nu gewoon bij het leven. Alsof het altijd al zo geweest is. Zo vreemd hoe iets dat ik het grootste deel van mijn leven nooit gedaan heb zo’n normaal deel van mijn leven kan worden. Aan stoppen denk ik nog lang niet, waarom zou ik?

6 maand

Tot ik plots iets besef. Het is vandaag 22 oktober (de dag dat ik dit neerschrijf dus, ik reis niet plots terug in de tijd 😉 ). Loqmane is nu exact 5 maanden en 10 dagen oud. Dat wilt zeggen dat hij binnen 21 dagen 6 maanden oud zal zijn in sha Allah en dat we kunnen, zullen, ‘moeten’ starten met vaste voeding.

Plots grijpt een verstikkend gevoel me naar de keel. Ik ben hier niet klaar voor! Tot hier toe ben ik de enige die hem heeft kunnen voeden, is hij enkel en alleen groot geworden op mijn melk (en die ene slok knijpfruit die Azzedine hem gaf ‘omdat hij wou delen’). Dat idee, die band is zo sterk en ik ben nog niet klaar dat op te geven. Ik wil niet dat aardappelen en andere groenten hem van mij gaan afpakken! Hij is van mij! Hands off! Volgens Azzedine is Loqmane van hem. Ja, nee, dat dacht ik dus niet.

Groeien op mijn melk

Ik vind het zo onwerkelijk, dat hij groeit (en goed groeit) op enkel mijn melk. Dat ik capabel ben om voedingsstoffen aan te maken die hij nodig heeft zonder dat ik erbij moet nadenken. De reflex van moeder zijn, mijn lichaam dat perfect weet wat het moet doen is wonderbaarlijk. SubhanAllah. Gek dat mensen écht geloven dat dat allemaal per ongeluk ontwikkeld is. Pas op, respect voor ieders overtuiging (er toch maar even bij vermelden 😉 )

Combineren

Bij Azzedine was 6 maand het teken om te stoppen. Hij kreeg sowieso geen borst meer, maar ik kolfde wel. Vanaf het moment dat hij vaste voeding kreeg, stopte ik met kolven en kreeg hij kunstvoeding in combinatie met rapley. Maar nu ziet het er naar uit dat ik borstvoeding en vaste voeding zal gaan combineren. Spannend! Een volledig nieuwe stap in mijn borstvoedingsverhaal. Melkvoeding blijft tot 1 jaar gelukkig wel de hoofdvoeding. Mijn plan? Eerst borstvoeding geven en dan een stukje groente of fruit. Zo krijgt hij toch alle nodige voedingsstoffen, blijven we op 8 voedingen per dag zitten, maar kan hij toch oefenen met vaste voeding. Pas na 1 jaar moet hij echt wel vaste voeding binnen krijgen. Oef.

Voorlopig blijft hij dus écht nog van mij!

Liefs,

Hanne
Oum Azzedine wa Loqmane

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address