Borstvoedingsdagboek van Jorien #3 Mijn Ramadan eettips!

Zoals onze voedingsdeskundige Madelon altijd zegt: Je moet je lichaam voeden, niet vullen. En dan met grote voorkeur met gezonde, volwaardige en gevarieerde voeding! 💪🏽 De drie belangrijke pijlers voor het slagen van de borstvoeding zijn voldoende vocht, voeding en rust. In vastende toestand staan deze pijlers van nature onder druk. De keuze voor voeding en voldoende vocht in de weinige uurtjes dat je wél kan eten en drinken is haast cruciaal te noemen, zeker als je borstvoeding geeft en vast.

In ons Ramadan e-book* gaan we hier uitgebreid op in en zullen we hier vaker wat tips over delen met jullie tijdens onze ‘Borstvoeding in de Ramadan’- serie op onze social media, hou het zeker in de gaten!

De keuze voor voeding en voldoende vocht in de weinige uurtjes dat je wél kan eten en drinken is haast cruciaal te noemen, zeker als je borstvoeding geeft en vast.

Ik ben zelf 24 weken zwanger en geef mijn zoontje van anderhalf nog borstvoeding. Ik vast ook mee dit jaar, althans ik ga zien hoe ver ik kom! Gezonde voeding is wel een beetje mijn ding, dus hier wat suggesties van mijn kant.

Mijn Ramadan eettips!

De basis

Altijd eten kiezen wat voedt, niet alleen je maag vult. Dus geen snelle koolhydraten en veel (onnatuurlijke) suikers, want dat is een quick fix en geen brandstof voor je lichaam. Eiwitten, vetten en langzame koolhydraten zijn dit wel. Kies voor volle melkproducten en gezonde oliën zoals olijfolie, kokosolie, ghee en roomboter. Probeer ook een stukje vlees, vis, gevogelte of een ei te eten.

Denk aan de 3 V’s: vezels, vetten en vocht. Dit is belangrijk om alle processen in je lichaam goed op gang te houden. Wij borstvoedende mama’s hebben vocht ook echt nodig dus ga voor 2 liter minimaal en drink dit als water, (kruiden)thee en eventueel vruchtensap. Probeer koolzuur te laten staan, want daar kunnen je darmen van gaan opspelen.

Eet een voedende maaltijd met iftar en met sahur. Sla deze laatste vooral niet over want er zit niet voor niks veel barakah in. Kies bij sahur voor langzame koolhydraten zodat je lang verzadigd bent en er gedurende de dag nog iets aan hebt.

Tips en voorbeelden van wat ik zelf eet!

Een aantal voorbeeldjes van wat ik zelf eet wanneer ik vast zijn de volgende:

Sahur

Ik weet niet hoe het met jullie moeders zit, maar ik ben ’s nachts echt kapot moe en wil geen poespas dus ik prep altijd iets al van te voren wat ik makkelijk kan eten.

Favorieten hier zijn:

  • Overnight oats met extra zaden en gemalen nootjes plus wat fruit. Ik maak mijne meestal met een geprakte banaan, havermout, plantaardige melk en wat honing of dadelstroop. Afgetopt met vers fruit, dadels en wat gehakte noten.
  • Griekse yoghurt met zelfgemaakte granola en vers fruit. Hier eet ik nog wat dadels bij. In mijn granola zit al havermout en noten verwerkt. Lekker voor de crunchy bite!
  • Ook soms gewoon lekker is volkoren brood, maar dit is wat lastiger weg te werken vind ik zelf. Of een paar volkoren of spelt crackers met beleg.
  • Hier eet ik altijd dadels er bij en bijvoorbeeld wat watermeloen en natuurlijk bij alle opties voldoende water

Iftar

  • Harira (Marokkaans vullende soep met linzen en kikkererwten), linzensoep, een goed gevulde groenten of tomatensoep en zo kan ik nog wel wat variaties verzinnen. Makkelijk om eerst weg te drinken en direct een bron van vocht en eiwitten
  • Daarnaast vaak een maaltijdsalade met iets van eiwitten er doorheen zoals gegrilde kip, gekookt ei of tonijn en veel groenten.
  • Een dressing met lekkere olijfolie er overheen voor de vetten.
  • Natuurlijk vers fruit, dadels en soms nog een kleinigheidje zoals een bladerdeeg hapje, wrap of broodje omdat ik dit ook voor de rest van het gezin maak. En natuurlijk water en kruidenthee!

Na het isha gebed probeer ik vaak nog wat thee te drinken en neem ik daar nog wat bij. Dit kan wat lekkers zijn, want kom na een hele dag vasten verdien je dat ook gewoon en voor de calorieën hoef je het als je borstvoeding geeft meestal niet te laten, maar soms ook een banaan, een handvol noten, een stuk komkommer, een stuk kaas of iets anders wat je lekker weg kan knabbelen.

Een andere keer zullen we nog dieper in gaan op echte productieboosters voor wie het echt nodig heeft, maar met een goede basis zal je productie in ieder geval op peil blijven, in shaa’ Allah dus vooral lekker blijven eten!

Wat zijn jullie Ramadan eettips?

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address