Momshaming in de ramadan: Als moeders borstvoeding verkiezen boven vasten?

Ik ben Amina, mama van S. (4) en I. (3) en vandaag neem ik jullie mee in een fenomeen wat ieder jaar weer op lijkt te duiken in onze gemeenschap. Lees je mee?

In de aanloop naar komende ramadan had ik het met een vriendin over het vasten en het geven van borstvoeding. Ze gaf aan dat ze alvast was begonnen met afbouwen en ook aan het kijken was naar wat de beste kunstvoeding was voor haar dochter van ruim een jaar. Ze wilde namelijk de hele ramadan kostte wat kost volmaken.

Maar waarom eigenlijk?

Dat was mijn vraag namelijk, waarom zou je dat per se willen en dan op die manier? Het bleek zo te zijn dat ze de afgelopen twee jaar niet kon vast in verband met zwangerschap en borstvoeding. Vanuit haar familie kwamen er signalen dat ze het niet kon maken om weer een jaar niet te vasten. Mijn vraag wederom, maar waarom eigenlijk? Zelf wist ze het ook niet. Ze wilde eigenlijk vooral van de nare, alsmaar terugkerende opmerkingen af zijn en graag de ramadan zoals vanouds beleven.

De waarde van borstvoeding

Toen we het hadden over de waarde van borstvoeding, het belang ervan en het recht van haar dochter (ze wilde namelijk wel graag die twee jaar volmaken) kwam ze tot een helder inzicht. Het gaat niet om wat andere mensen vinden, het gaat om wat zij het beste vindt voor haar kindje en haarzelf. Om die reden besloot ze haar plannen voor aankomende ramadan te herzien. Ze zou het vasten een kans geven maar de borstvoeding ging voor.

Moslim shaming

Het verbaasde me dat iemand die pro-borstvoeding is, zich onbewust zo kon laten beïnvloeden door een mening. Een mening die eigenlijk nergens op gebaseerd is behalve op een waardeoordeel. Jij doet niet mee, je bent geen standvastige moslim, ik ben een betere moslim dan jij… Ongelofelijk dat dit soort moslim shaming nog bestaat.

Denk aan het grote plaatje

Door middel van dit stuk wil ik jullie inspireren en motiveren om altijd te blijven denken aan het grotere plaatje. Je doet dit om Allah tevreden te stellen, om je kindje te voorzien van de best mogelijke vorm van voeding en om een hechte band vol genegenheid met je kind op te bouwen. En wat anderen daarvan vinden, dat maakt helemaal niets uit! You do you.

Foto credits: Ella Olsson via Unsplash

Meer informatie over borstvoeding in de Ramadan?

Voor nog meer uitgebreide informatie, onze adviezen en álles wat je nog wilde weten over Borstvoeding in de heilige Ramadan, verwijzen we naar ons uitgebreide e-book. Nu enkel en exclusief beschikbaar in onze besloten zustergroep ⬇
IBO Halimah | Zustergroep

Lees hier ook het officiële advies van IBO Halimah over borstvoeding en vasten in de Ramadan en de volgende Ramadan blogs:

Belangrijkste reminder: Zusters, voel je niet schuldig als je niet kan vasten!

Borstvoeding in de Ramadan: Het gevaar van bijvoeden

Borstvoeding in de islam: Het geboorterecht van je kind, hier en in het hiernamaals

Grote misvatting: Over het ‘moeten proberen’ te vasten

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address