Saba Schrijft | Ramadan, borstvoeding & ik

Een mooie tijd is aangebroken; de 9e Islamitische maand Ramadan. Samen vasten, ontvasten en bidden. Voor velen een maand waar er met liefde naar wordt uitgekeken. Vandaag reflecteer ik op mijn Ramadanervaringen tijdens de zwangerschap vorig jaar en de borstvoeding momenteel aan mijn zoontje van 18 maanden, met ook een boodschap uit het hart voor al mijn borstvoedende zusters! ❤

Vrijstelling in de Ramadan

Een maand waarvan de naam betekent ‘verbranden’ (van de zondes). In deze maand zit veel barakah: de shayateen zijn opgesloten en de deuren van het Paradijs zijn wijd open. Wij, als de ummah van de Profeet (saws), krijgen een kans die geen enkele andere ummah heeft gekregen. De hoeveelheid te verdienen zegeningen in deze maand zijn namelijk ongekend.

Behalve de schoonheid en de rijkheid van deze maand, is er ook een plicht aan gebonden. Vasten in de maand Ramadan is namelijk één van de 5 zuilen van de Islam (sawm) en dus niet iets dat verzaakt kan worden. Het is een plicht op iedere gezonde, volwassen moslim om de gehele maand te vasten. Allah (swt) is onze Maker en Hij mag en kan ons alles opleggen. In sommige situaties is er echter wel vrijstelling voor het vasten, zoals voor de zieke, de oudere, het kind en ook…. de borstvoedende moeder!

Mijn Ramadanervaringen

Toen ik zwanger was en Ramadan kwam around the corner, bevond ik me nog in mijn eerste trimester. Ik had nog last van misselijkheid en weinig trek en daardoor voelde ik me ook zwak. Voor mij was het dus geen kwestie of ik ging meevasten, mijn lichaam kennende, wist ik dat het teveel zou zijn. In dat jaar heb ik dus niet gevast. Als borstvoeding gevende mama in het eerste levensjaar van mijn zoon, besloot ik ook niet mee te vasten. Hier drukte het wel wat zwaarder op mij, door de comments van bepaalde type zusters in een Facebookgroep (you know the drill) – maar ik wilde mijn borstvoeding niet riskeren. Bovendien was hij volledig afhankelijk van mijn melk.

Wellicht dat ik aan het einde ga proberen om mee te vasten, maar voor nu ga ik me focussen op mijn lichamelijke gesteldheid en R. vaker aanleggen om mijn borstvoeding op te krikken.

En nu is het de tweede levensjaar van mijn zoon en dit jaar wilde ik eerst ook mijn vrijstelling gebruiken – echter begon het toen toch te kriebelen in mij om wel te vasten. Ik had een Ramadan goals list gemaakt en ik dacht eraan om echt goed bezig te gaan om mijn band met Hem te vernieuwen en mijn imaan te versterken. Helaas werd ik kort voor Ramadan heel heftig ziek, ben echt twee weken helemaal van slag geweest, wat ook zijn weerga heeft gehad op mijn productie.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het bijna tijd voor eerste suhoor en mijn geur- en ruikvermogen is nog niet terug en ik heb nog last van hoesten en zware vermoeidheid. Wellicht dat ik aan het einde ga proberen om mee te vasten, maar voor nu ga ik me focussen op mijn lichamelijke gesteldheid en R. vaker aanleggen om mijn borstvoeding op te krikken. Zoogperiode van mijn lieve dondersteentje maak ik maar één keer mee.

De nabijheid van Allah (swt)

Onze Schepper, die ons heeft gecreeërd en ons de mogelijkheid tot het denken en voelen heeft gegeven, weet met welke mogelijke situaties wij allemaal te maken kunnen krijgen. Geen situatie is Hem te complex, noch is er een emotie Hem ongekend. Hij is de Alwetende. Hij staat dichter bij jou dan je halsslagader – je halsslagader die jouw levenslijn is.

Sluit je ogen, focus op je ademhaling en laat dit bezinken: ik ben met Allah swt verbonden op een unieke persoonlijke niveau. Hij weet en begrijpt waar ik nu mee zit. Hij is de Énige die 100% mij kan steunen. There is no prince charming, only the King above His Throne 😉 ♡

Hij weet dus ook dat de taken die rusten op een moeder zwaar zijn, maar dat deze als een zwangere vrouw en borstvoeding gevende moeder nóg zwaarder vallen. Hij is Ar Rahmaan, de Barmhartige en vanuit zijn grootse Barmhartigheid, maakt Hij het gemakkelijker voor de zogende moeder. Haar lichaam maakt met Zijn toestemming melk en het tegelijkertijd belasten met vasten, is een combinatie dat zwaar valt.

Hij heeft ons daarom als een ni’mah, een gunst, vrijstelling van het vasten geschonken. Het geboorterecht van je kind gaat vóór het vasten. Jouw lichaam die wonderbaarlijke melk maakt, is hetzelfde lichaam die je van Hem hebt gekregen als een gift en Hij heeft besloten dat de dienst ervan in het voltooien van het haqq, in dit geval het geboorterecht van je kind, zwaarder weegt dan Zijn verplichte vasten.

Als de Schepper de ‘last’ van het vasten voor jou heeft verlicht, o lieve voedende mama, waarom zet jij dan nog druk op jezelf? Waarom zit je in de knel met jezelf? 

De Schepper kent zijn schepping beter, dan dat de schepping zichzelf kent. En vanuit Zijn onbetwistbare Wijsheid biedt Hij de zogende moeder vrijstelling. Als jouw Rabb jou dat aanbiedt, maak het dan niet moeilijker voor jezelf. Pleeg geen roofbouw op jouw lichaam. Ibadah bestaat op meerdere niveaus (niet alleen vasten en bidden) en zorg dragen voor je kinderen, inclusief borstvoeden, behoort daar absoluut onder ♡ De zoetheid van de spirituele band met Allah (swt) kun je zeker versterken en vernieuwen, zelfs als je niet vast. De heiligheid van de maand neemt voor jou niet af.

Boodschap en advies

Wij van IBO Halimah raden moeders dan ook af om bij kinderen onder de leeftijd van 1 jaar te vasten. Tot de leeftijd van één jaar is borstvoeding namelijk de hoofdvoeding; een kind is volledig afhankelijk van zijn mama. Vat het geboorterecht van je kind niet licht op; er zijn talloze lichamelijke én geestelijke voordelen op te noemen van borstvoeding. Voor zowel mama én kind. Vrouwen hebben borsten om borstvoeding te geven; dat is Zijn Ontwerp uit Zijn Wijsheid.

Bijvoeden met artificiële voeding is geen optie, ook al leven we in een tijd waarin kunstvoeding de norm lijkt te zijn geworden. Voor duizenden jaren hebben moeders, van Nigeria tot Brazilië tot Rusland tot Bangladesh, borstvoeding gegeven. Echter is in een fractie van de tijd in het bestaan van de mens ons denken hierover omgedraaid, naar het bestaan van een ‘keuze’ over borstvoeding. Onze Rabb maakt het echter duidelijk in Zijn Heilige boek dat dit niet een keuze is, persoons-, plaats-, of tijdsgebonden, maar een recht van ieder geboren kind.

Tot slot: lees je goed in, lieve mama: luister naar je lichaam en maak een weloverwogen keuze om al dan niet van je vrijstelling gebruik te maken. Laat je niet moslim- of momshamen; onthoud dat ook jij een persoonlijke relatie met Allah swt onderhoudt en enkel Hij weet wat jouw intentie en lichamelijke draagkracht is en wat de uiteindelijke beloning zal zijn.

Moge Allah (swt) het voor ons allen vergemakkelijken en ons spiritueel rijker de maand Ramadan laten uitkomen, ameen.

Veel liefs,
Saba

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address