Borstvoedingsdagboek van Jorien #2 Over Ramadandoelen

Wat zijn jouw doelen deze ramadan, vroeg ik mijn man een paar dagen terug. Al pratend kwamen we ook op het punt vasten. Wat wil je dit jaar? Ik ben aan het begin van deze ramadan 24 weken zwanger en heb mijn zoontje van bijna anderhalf ook 2 tot 3 keer per dag nog aan de borst. Niet dat er nog heel veel melk uit komt momenteel door de zwangerschap, maar kleine beetjes colostrum zijn alweer aanwezig.

Zoveel verschillende zusters, zoveel verschillende ervaringen. Benieuwd wat ik besloten heb voor de komende Ramadan, lees dan gauw verder!

Terugblik: Niet vasten in de Ramadan

De afgelopen jaren heb ik niet gevast. In 2017 brak op de derde dag een late miskraam door welke al onder de regeling van nifaas (kraambloeding) viel en de hele ramadan duurde. In 2018 was ik zwanger van onze zoon en durfde ik het niet aan en in 2019 gaf ik 6 maanden borstvoeding en was er geen haar onder mijn hoofddoek die er aan dacht om ook maar te proberen te vasten. Want ik vond het allemaal al pittig genoeg en ik wilde mijn productie niet in gevaar brengen.

Ik vond het allemaal al pittig genoeg en ik wilde mijn productie niet in gevaar brengen.

Opnieuw zwanger!

Dat betekent dus dat ik best al wel wat schuld heb open staan, want ik dacht het eind 2019 wel in te gaan halen maar Allah had een ander plan, ik raakte namelijk weer zwanger. Geeft dit stress? Ja soms maak ik me hier wel druk over want ik ben nu dus weer zwanger, volgend jaar weer een kindje onder de 1 in sha Allah en zo spaar ik flink door. Maar ik geloof in de grootsheid van Allah en het zal z’n beloop wel vinden. Superfijn ook dat het e-book van IBO Halimah hier zo veel informatie over deelt, want dit heeft het voor mij wel allemaal gemakkelijker gemaakt om keuzes te maken en voor mezelf te blijven kiezen en zorgen.

Ik dacht het eind 2019 wel in te gaan halen maar Allah had een ander plan, ik raakte namelijk weer zwanger.

Mijn Ramadandoelen nu

Maar goed, wat doe ik dit jaar? Ik heb besloten het in ieder geval te proberen want ik zit in mijn tweede trimester en voel me relatief goed. Ibrahim drinkt echt puur voor de gezelligheid, omdat ik hem zijn recht wil blijven geven en hoop met de wil van Allah straks twee kindjes te mogen voeden. Maar qua productie valt er niet heel erg veel te riskeren momenteel.

Qua productie valt er niet heel erg veel te riskeren momenteel.

Als zwangere heb ik indien nodig ook recht op vrijstelling dus ik ga gewoon van dag tot dag kijken hoe het met mij lichamelijk en geestelijk gaat en zal m’n rust nemen waar nodig. Dat geeft me een kalm gevoel en op die manier hoop ik ook weer volledig te mogen genieten van deze gezegende maand.

Meer informatie over borstvoeding in de Ramadan?

*Voor nog meer uitgebreide informatie, onze adviezen en álles wat je nog wilde weten over Borstvoeding in de heilige Ramadan, verwijzen we naar ons uitgebreide e-book. Nu enkel en exclusief beschikbaar in onze besloten zustergroep ⬇
IBO Halimah | Zustergroep

Lees hier ook het officiële advies van IBO Halimah over borstvoeding en vasten in de Ramadan en de volgende Ramadan blogs:

Belangrijkste reminder: Zusters, voel je niet schuldig als je niet kan vasten!

Borstvoeding in de Ramadan: Het gevaar van bijvoeden

Borstvoeding in de islam: Het geboorterecht van je kind, hier en in het hiernamaals

Grote misvatting: Over het ‘moeten proberen’ te vasten

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address