Tips voor het tandemvoeden

Ik ben Amina, mama van S. (4) en I. (3). Vorige keer deelde ik wat ik wel en niet miste aan borstvoeding geven. Vandaag blik ik weer terug op mijn borstvoedingsavonturen. Lezen jullie mee?

In mijn blog van vandaag wil ik graag mijn ervaring met tandemvoeding met jullie delen. Ik heb 9 maanden tandemvoeding gegeven. Ik begon met mijn pasgeboren baby en mijn dreumes van 1 jaar en 3 maanden en heb dit gedaan totdat mijn dreumes 2 jaar werd. Hoe deed ik dat en wat voor tips kan ik jullie geven? Dat lezen jullie hieronder!

De newborn gaat altijd voor 

Wanneer je tandemvoeding geeft aan kindjes van verschillende leeftijden is een ding erg belangrijk. Het spreekt eigenlijk voor zich maar het is belangrijk dat je newborn alle voeding krijgt die hij/zij nodig heeft omdat het diens enige voedingsbron is. Voor je dreumes/peuter is de borstvoeding minder een zaak van leven of dood dus zorg ervoor dat de nieuwe baby altijd als eerste drinkt en ook volledig verzadigd is. Wanneer je voedt op verzoek zul je ook bij 2 kindjes voldoende melk hebben.

Houd je melkproductie goed op peil

Zo gebruikte ik in de startfase dagelijks fenegriek en borstvoedingsthee. De fenegriek liet ik overnight weken in water en ik nam daar dan een theelepel per dag van. Fun fact, de hoeveelheid fenegriek is precies goed als je zweet en urine naar fenegriek ruiken. 

Zorg goed voor jezelf

Tandemvoeden is super intens en het vraagt veel van je. Ik heb vooral in de newbornfase dagelijks urenlang voedend op de bank doorgebracht en dat kan zeker een negatieve invloed hebben op je stemming. Zorg er dus voor dat je voldoende me time hebt. Regel een oppas en ga er samen met je partner tussenuit, maar stem ook met je man af dat hij bijvoorbeeld elke dag een uur lang de kids overneemt. Jij kunt je dan even mentaal en fysiek loskoppelen van de kids. Neem een bad, lees een boek, doe je nagels, whatever makes you feel good!

Leg niet teveel druk op jezelf

Ik weet dat er veel moeders zijn die koste wat kost die 2 jaar borstvoeding vol willen maken zelfs wanneer ze zwanger zijn.  Het is een mooi streven om te tandemvoeden en die mijlpaal van 2 jaar te behalen maar het moet wel haalbaar zijn. Laat het daarom niet ten koste gaan van jezelf zowel fysiek als mentaal. A happy mom makes a happy family en vermijd daarom stress en negativiteit.

Eet goed! 

Als je borstvoeding geeft aan twee kindjes vergt dat veel van je lijf en het is belangrijk dat je goed en gevarieerd blijft eten en de juiste voedingsmiddelen binnen krijgt. Let dus niet alleen op hoeveel je eet maar ook op wat je eet. Ik at zelf veel groentes, eiwitten, fruit en dronk echt megaveel water en kruidenthee.

Hou je vitamine d op peil

Wanneer je borstvoeding geeft krijgt je kleintje vitamine d van jou via de borstvoeding en je voorraadje vitamine d gaat er 2x zo snel doorheen als je 2 kids borstvoeding geeft. Zorg er dus voor dat je dagelijks de juiste hoeveelheid vitamine d binnen krijgt. Magnesium zorgt ervoor dat je de vitamine d opneemt dus let daar ook zeker op. Laat elke drie maanden je vitamine d waarde meten via bloedonderzoek om zeker te weten dat je geen tekort krijgt.

Vind een fijne positie

Tandemvoeden is een beetje een gedoetje dus probeer een positie te vinden die voor iedereen fijn is. Als je googelt op ‘position tandem nursing’ vind je veel fotos waar je inspiratie uit kunt halen. Ik vond de ‘front cross’ het fijnst op het begin en naarmate de nieuwe baby wat ouder werd gingen we over op de ‘upright latch’.

Tot zover mijn tips, ik hoop dat jullie er wat aan hebben en ik hoor graag wat jullie ervaring is met tandemvoeden! 

Foto credits: Travis Grossen on Unsplash

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address