Moedermelk Waarheden #1 | Wist je dat.. moedermelk ‘leeft’?

Wist je dat.. moedermelk ‘leeft’? KIJK! šŸ‘‡šŸ¼ ZĆ³ ziet borstvoeding eruit onder een microscoop. Het beweegt, is constant aan verandering onderhevig en stemt zich specifiek af op de unieke behoefte van je groeiende baby. Moedermelk is veel meer dan alleen de perfecte ”superfood” voor baby’s. Het is een complexe levende substantie, net zoals bloed dat is. Moedermelk bevat eenĀ zeer lange lijst van actieve anti-bacteriĆ«le en andere gezondheidsbevorderende ingrediĆ«nten.

1 druppel moedermelk bevat ongeveer een miljoen aan witte bloedcellen.

Moedermelk onder een microscoop

Moedermelk als ‘wit bloed’

Tijdens de islamitische middeleeuwen, liet de bekende medicus Ibn Sina al een belangrijk licht schijnen op onderzoek naar borstvoeding. Hij beschreef de substantie van moedermelk als ”wit bloed” [1]. En inderdaad subhan’ Allah, vandaag de dag weten wij dat 1 druppel moedermelk ongeveer een miljoen aan witte bloedcellen bevat. Deze cellen slokken ziekteverwekkers op en vernietigen ze. Witte bloedcellen doden bacteriĆ«n, tegelijkertijd bevat moedermelk ook stoffen die ‘goede’ bacteriĆ«n een kans geven in de darmen, zodat er een gezonde darmflora ontstaat. [2]

In het filmpje wordt borstvoeding vergeleken met kunstvoeding onder de microscoop. Het allergrootste verschil: Moedermelk ‘leeft’ omdat het levende cellen, hormonen, actieve enzymen, immuunglobulinen (antistoffen), witte bloedcellen, belangrijke vetzuren en bestanddelen bevat met een unieke bouw. Kunstvoeding is ‘dood’ en bevat geen levende componenten. Deze lichaamseigen stoffen zijn gewoonweg niet reproduceerbaar. De mens is tot veel toe in staat, maar Zijn creatie overtreft niemand, subhanā€™ Allah.

Eerlijk over kunstvoeding

Als wij mooie en zelfs bijzondere feiten presenteren over borstvoeding, kan je die automatisch plaatsen ten opzichte van kunstmatige zuigelingenvoeding. Wij veroordelen hiermee geen moeders die kunstvoeding geven, wij veroordelen wel kunstvoedingsfabrikanten die claims maken die ongegrond zijn. Zij dragen bij aan het vertekend beeld dat kunstmatige zuigelingenvoeding de eigenschappen van moedermelk zou kunnen nabootsen.

Wij veroordelen hiermee geen moeders die kunstvoeding geven, wij veroordelen wel kunstvoedingsfabrikanten die claims maken die ongegrond zijn.

Het is tijd voor een tegengeluid. (Aanstaande) moeders hebben het recht op deze kennis om keuzes te maken waar ze volledig achter kunnen staan. Zij hebben behoefte aan steun en goede adviezen op basis van juiste informatie om het geboorterecht te kunnen vervullen. En als zelf borstvoeding geven om wat voor reden dan ook (nog) niet mogelijk is, de mogelijkheid dit te vervangen door moedermelk van een ander, ofwel een zoogmoeder*.

*Noot: Achter de schermen bouwen wij aan een zoogmoedernetwerk binnen onze zustergemeenschap. Wil jij bijdragen? Voor meer informatie, ben je welkom in onze zustergroep.

Moedermelk: Zijn creatie

Om terug te komen op het aspect dat moedermelk ‘leeft’: dit is boven alles een bevestiging van geloof. LEVEN komt alleen van Hem en borstvoeding is Zijn (levende!) creatie, subhan’ Allah! Wij geloven als moslims dat de mens in de meest perfecte vorm geschapen is. Zo ook iedere functie die ons lichaam (in gezonde toestand) vervult. En of je nou wel of geen borstvoeding geeft, het is gewoonweg prachtig om stil te staan bij wat Hij mogelijk heeft gemaakt in Zijn creatie: in ons als moeders. Besef even wat voor zegen dat is, wat voor een zegen JIJ als mama bent! Alhamdulillaah šŸ’›

Blijf ons zeker volgen in deze blogserie van ‘Moedermelk Waarheden’!

Bronnen:

[1] Ook wel bekend als Avicenna. 980-1037 AD, behalve medicus, ook bekend als geoloog, paleontoloog, natuurkundige, psycholoog, wiskundige, wetenschapper, filosoof en alchemist.
Bron: “Foetal development and breastfeeding in early texts of the Islamic tradition.”

[2] Wambach, K. & Riordan, J. (2015). Breastfeeding & Human Lactation. Burlington: Jones And Bartlett Publishers, Inc.

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address