Zogende Zusters | Mijn keuze voor zoogmoederschap (2)

Vorige week deelde zuster Umm Awlaadi haar verhaal over de bewuste keuze voor het zoogmoederschap. Vandaag deelt zij met ons haar persoonlijke zoektocht in dit proces, haar islamitische kijk hierop en de consequenties van het zoogmoederschap. Lezen jullie weer mee?

Liters aan moedermelk

Zoals ik vorige keer al vertelde kon mijn kindje vanwege medische redenen niet mijn volledige moedermelk krijgen. Dit zorgde ervoor dat ik wél fulltime moest kolven om mijn productie op gang en stabiel te krijgen, maar daarentegen enkel een klein gedeelte hiervan aan mijn baby kon schenken. Hierdoor hield ik letterlijk liters(!) aan afgekolfde moedermelk over, ik had er zelfs een extra diepvries voor aangeschaft. Nu had ik de keuze om deze melk te bewaren en eventueel op een later moment nog aan mijn baby te geven, maar mijn productie verliep zo goed dat mijn voorraad echt uit de hand zou lopen.

Hierdoor hield ik letterlijk liters(!) aan afgekolfde moedermelk over, ik had er zelfs een extra diepvries voor aangeschaft.

Ik word zoogmoeder!

Ik kende het concept zoogmoederschap vanuit ons geloof, maar was nog niet volledig op de hoogte van de ins en outs. Via internet en fiqh-boeken (red. jurisprudentie in de islam) begon ik mij vervolgens te verdiepen in dit onderwerp. Ik moet zeggen dat ik het een superfascinerend onderwerp vond en dat nog steeds vind. Ik kon mij vrijwel direct vinden in alles wat ik las en was heel snel overtuigd dat dit was wat ik wilde doen: mijn moedermelk aan andere baby’s schenken die dit vanwege verschillende redenen niet konden krijgen.

Oproep via IBO Halimah

Ik ging verder opzoek naar mogelijkheden, want hoe kom je in contact met moeders die ‘donormelk’ zoeken? Is dit er überhaupt wel? Via Facebook kwam ik terecht op de pagina Islamitische Borstvoedingsorganisatie Halimah. Nadat ik hen had gecontacteerd, werd er vervolgens vrij snel een oproep geplaatst op hun pagina; mama’s die opzoek waren naar donormelk konden zich melden bij de organisatie.

Bemiddelingsproces & contracten

De mama’s die zich aanmeldden werden verzocht een lange vragenlijst in te vullen, ook ik moest dit doen. Er werd gevraagd naar de gezondheidstoestand, beweegredenen en allerlei andere informatie. Je kunt dus stellen dat er een soort ‘screening’ word gedaan alvorens iemand kon doneren of ontvangen.

Deze informatie werd vervolgens met elkaar gedeeld en hierna werd er ook kennis gemaakt. Dit moment vond ik persoonlijk erg speciaal.

Toen er een match was, werd er een contract opgesteld waarin alle namen, zowel die van de babytjes, als die van hun ouders, broertjes/zusjes etc. werden vastgelegd. Deze informatie werd vervolgens met elkaar gedeeld en hierna werd er ook kennis gemaakt. Dit moment vond ik persoonlijk erg speciaal. Naar mijn mening is dit een grote verrijking in het leven van de moslim. Je helpt elkaar via een toegestane manier én het versterkt de onderlinge banden.

Zoogmoederschap = uitbreiding van familie

Naast dit eerste kindje ben ik nog zoogmoeder geworden, op een iets minder officiële wijze, namelijk via mijn eigen vriendin. Hier is geen screening of dergelijke aan te pas gekomen. Wij kennen elkaar goed en trekken regelmatig met elkaar op. Onze kinderen kennen elkaar hierdoor logischerwijs ook goed. Ondanks onze goede band zou ik áltijd aanraden de namen van de kindjes en de zoogmoeder te noteren voor de nabestaanden.

Melkbroertjes en zusjes!

Maar misschien wel het aller belangrijkste, nóg belangrijker dan het noteren van de namen, vind ik het vertellen aan je kindje (al vanaf de kinderjaren) dat hij of zij een melk-broertje of zusje heeft. Voed je kids hiermee op! Vertel ze dat ze naast hun eigen broertjes of zusjes nóg meer familie hebben! Laat hen groot worden met de regels en uitzonderingen die Allaah hieraan heeft verbonden. Zo heeft een meisje die gezoogd wordt door een zoogmoeder, er islamitisch gezien niet alleen een melk-mama bij, maar ook een melk-papa (de echtgenoot van haar zoogmoeder), ooms, tantes, en zelfs een opa en oma! Dit meisje hoeft later o.a. in het bijzijn van al haar melk-broers (en andere mannelijke melk-familieleden) haar hijaab niet te dragen: zij zijn zoals echte familie!

Vertel ze dat ze naast hun eigen broertjes of zusjes nóg meer familie hebben!

Logischerwijs kunnen zij dus ook niet met elkaar huwen, dit huwelijk is haraam verklaard door Allaah. Dit meisje heeft er in één klap een hoop mahaarim bij. Hoe bijzonder is dat wel niet? Dit zijn zaken die vanaf kleins af aan dienen worden meegegeven aan onze kinderen. Soms stellen mensen de vraag: “Maar wat nou als ze verliefd worden later?”, dan stel ik mijzelf de vraag: is het normaal dat een broertje en zusje verliefd op elkaar worden? Zolang wij onze kinderen opvoeden met deze islamitische richtlijnen ben ik ervan overtuigd dat zulke gevoelens absoluut niet zullen ontstaan. We dienen dus ook ons best te doen dit door te geven aan onze kinderen en hier niet laks in te zijn.

Een grote verrijking

Naar mijn mening is dit een grote verrijking in het leven van de Moslim. Je helpt elkaar via een toegestane manier én het versterkt de onderlinge banden. Wel is het een band die niet meer te veranderen of terug te draaien is, daarom dient iedere ouder er goed over na te denken alvorens deze beslissing wordt genomen. Voor mij was de beslissing echter makkelijk gemaakt.

Meer lezen en weten?

Achter de schermen bouwen wij aan een zoogmoedernetwerk binnen onze zustergemeenschap. Wil jij moedermelk doneren of ontvangen binnen onze zustergemeenschap? Wij treden op als bemiddelaar met speciaal opgestelde contracten. Voor meer informatie, ben je welkom in onze zustergroep.

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address